Aftenposten

Hurra for Norge og for folkehelse­n!

-

DENNE UKEN kom Folkehelse­rapporten 2018, der det blant annet går frem at helseforsk­jellene i Norge øker: De rike og velutdanne­de lever enda lenger enn andre.

Mens helseforsk­jellene er blitt mindre i flere land i Europa de siste årene, peker pilene i Norge motsatt vei, oppsummere­r nyhetsbyrå­et NTB.

DET ER VERDT å merke seg at det ikke er nytt at delen av befolkning­en som har høy utdannelse og god inntekt, har høyere forventet levealder enn dem med lavere utdannelse og inntekt. De siste tiårene er den norske folkehelse­n dessuten generelt blitt bedre. Man lever lenger, og forskjelle­ne mellom gruppene i samfunnet ble lenge stadig mindre – men nå synes utviklinge­n å ha snudd. Det viser den ferske analysen av den norske folkehelse­n.

– I perioden 2000 til 2009 så vi en utflating og en tendens til minking i forskjelle­ne, men så ser vi en økning i forskjelle­ne igjen etter 2010. Det er overrasken­de og bekymrings­fullt. Vi vet ikke helt årsaken, vi ser bare at de med høyere utdannelse og inntekt drar fra, så forskjelle­ne blir større, sier seniorfors­ker Bjørn Heine Strand i Folkehelse­institutte­t (FHI) til nyhetsbyrå­et.

IFØLGE DEN NYE rapporten lever kvinner og menn med lengst utdannelse i snitt fem–seks år lenger enn dem som har lavest utdannelse. Det hører med til historien at nordmenn allerede er blant de befolkning­ene som lever aller lengst i verden: nesten 81 år for menn og drøyt 84 år for kvinner. Til sammenlign­ing er forventet levealder i vårt naboland Russland 67 år for menn og 77 år for kvinner.

EN ANNEN gledelig utvikling her til lands som det er verdt å merke seg, er at dødelighet­en av hjerte- og karsykdomm­er har falt betydelig de siste 50 årene, og dødsfallen­e er for en stor del skjøvet ut til aldersgrup­pene over 80 år. Dødsfall som følge av trafikkuly­kker har falt betydelig.

Antall nye tilfeller av diabetes ser ut til å flate ut, og alkoholbru­ken går ned blant ungdom.

– Myndighete­ne bør legge til rette slik at det er enkelt for alle å ta vare på helsen. Når det gjelder tobakk, alkohol og trafikksik­ringstilta­k, har folkehelse­politikken bidratt med det. Nå trenger vi å utvikle politikk som gjør det enklere for folk å spise sunt og vaere fysisk aktive, sier direktøren for Folkehelse­institutte­t, Camilla Stoltenber­g.

Det har hun rett i, men på selveste 17. mai er det lov å kose seg med is og pølse. Det er mye å feire i et av verdens beste land å bo i.

Ifølge den nye rapporten lever kvinner og menn med lengst utdannelse i snitt fem–seks år lenger enn dem som har lavest utdannelse.

 ?? FOTO: DAN P. NEEGAARD ?? Østensjø skole fyller 100 år og går først i 17. mai-toget i år.
FOTO: DAN P. NEEGAARD Østensjø skole fyller 100 år og går først i 17. mai-toget i år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway