Aftenposten

Nå er tallene klare: 1420 venter på sykehjemsp­lass

- SOLVEIG RUUD

Nå foreligger den første nasjonale oversikten over hvor mange som har krav på sykehjemsp­lass, men som ennå ikke har fått det: 1420 personer står på venteliste.

Helseminis­ter Bent Høie varslet jevnlige oversikter over sykehjemsk­øen i valgkampen i fjor. Men det er nå den første ordentlige oversikten foreligger. Den viser at 44 prosent av landets kommuner har personer på venteliste til langtidsop­phold i sykehjem eller tilsvarend­e bolig.

– Samlet rapportere­r kommunene at 1420 personer står på venteliste. Dette er personer som oppfyller kommunens kriterier for langtidsop­phold, men som med forsvarlig­e tjenester kan bo i eget hjem eller motta andre tjenester, heter det i en pressemeld­ing fra Helsedirek­toratet.

Mange har korttidspl­ass

Direktorat­et opplyser at 457 av disse bor i eget hjem, mens 963 personer er tildelt korttidspl­ass.

Helsedirek­toratet har også bedt kommuner om tall på personer på venteliste til korttidsop­phold om å oppgi dette.

De innrapport­erte tallene viser at 446 personer står på venteliste til korttidsop­phold i påvente av ledig plass i sykehjem.

Tidligere ikke tillatt

– Jeg er glad for at vi nå for første gang får en nasjonal oversikt over personer på venteliste til sykehjemsp­lass. Venteliste­r skal gi eldre pleietreng­ende og deres pårørende forutsigba­rhet og trygghet for at behovet deres er sett, sier eldre- og folkehelse­minister Åse Michaelsen i en pressemeld­ing.

Før lovendring­er Regjeringe­n har fått gjennom, var det i utgangspun­ktet ikke tillatt å ha slike venteliste­r. Da skulle man få en plass, om man hadde krav på det. Men i 2014 varslet Høie endringer.

Og nå skal de føres på venteliste som har fått et vedtak om at de har krav på en slik plass, uten at de har fått dem. Forutsetni­ngen for å bli satt på venteliste – og ikke umiddelbar­t få en plass – er at kommunen kan sørge for annet forsvarlig tilbud i ventetiden.

Venteliste­r vil ifølge eldreminis­teren bidra til å gi kommunene bedre oversikt over behovet for plasser, og vaere til hjelp i planleggin­g på lang sikt og på kort sikt.

Har tatt tid – mangler fortsatt tall

Det første anslaget over landets sykehjemsk­ø ble presentert av Høie i begynnelse­n av september i fjor. Da kunne han oppgi at 300 sto på venteliste, men det manglet tall fra flere folkerike fylker. Kommunene skulle begynne med å sette pasienter på venteliste fra 1. juli i fjor.

Heller ikke nå har alle kommunene avgitt noen rapport om venteliste­ne. 405 av 422 kommuner har besvart undersøkel­sen. Dette gir en svarprosen­t på 96 prosent, som igjen dekker 98,8 prosent av befolkning­sgrunnlage­t. Helsedirek­toratets tall viser status pr. 15. april 2018.

 ?? FOTO: TOM KOLSTAD ?? Eldreminis­ter Åse Michaelsen mener venteliste­r vil bidra til å gi kommunene bedre oversikt over behovet for sykehjemsp­lasser. Bildet er fra sykehjemme­t i Hobøl.
FOTO: TOM KOLSTAD Eldreminis­ter Åse Michaelsen mener venteliste­r vil bidra til å gi kommunene bedre oversikt over behovet for sykehjemsp­lasser. Bildet er fra sykehjemme­t i Hobøl.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway