Aftenposten

Trondheim ble tilbudt verdenscup­renn – sa nei

- CHRISTIAN SKARE STENDAL Costa Navarino

– Bittert å si nei, sier rådmannen.

Da La Clusaz for kort tid siden måtte si fra seg verdenscup­rennene i langrenn i desember, fikk Trondheim sjansen de har siklet etter siden 2009.

Det er nemlig så lenge siden Granåsen har fått arrangere et verdenscup­renn i langrenn. Men da muligheten til en ny folkefest nylig bød seg, var svaret Trondheim ga Det internasjo­nale skiforbund­et (FIS) «nei».

– Det er én gang på 30 år vi ikke kunne si ja, og det var akkurat nå, sier Erik Andresen, leder for organisasj­onskomitee­n for verdenscup i Granåsen.

Ville ha felles helg

Foranledni­ngen er at franske La Clusaz har måttet si fra seg sine verdenscup­renn i langrenn i desember. Pierre Mignerey, renndirekt­ør for langrenn i FIS, tok kontakt med arrangemen­tssjef Terje Lund i Norges Skiforbund for å sjekke om Norge kunne overta rennene denne vinteren.

I tillegg hadde renndirekt­ør i kombinert, Lasse Ottesen, en verdenscup­helg å fylle i desember.

– De to begynte å diskutere om de kunne få til noe sammen i Trondheim, og vi ble spurt om vi kunne se på det alternativ­et, sier Terje Lund. Han bekrefter at det da ville vaert snakk om å flytte Trondheims verdenscup­renn i kombinert fra mars til desember.

Sist vinter var publikumso­ppmøtet på kombinertr­ennene i Granåsen en stor skuffelse, men da gikk rennene på ugunstige tidspunkte­r i midtuken.

Håpet var at et renn i en helg, i kobling med verdenscup­renn i langrenn, ville gi økt publikumso­ppslutning.

– Ville kostet millioner

– Skikretsen, Granåsen Aktivum og Trondheim kommune har sett på muligheten for hva vi kan få til. Vi har snø nok til å legge i løypene, selv om det er tidlig å legge ut snøen, men vi var veldig usikre på om vi får til snø i bakken. I tillegg er langrennsa­renaen under rekonstruk­sjon, og arenabygge­t for langrenn er revet, sier rådmann Morten Wolden.

Det ville betydd provisoris­k langrennsa­nlegg og ditto tribuner. I tillegg måtte Trondheim bygget et nytt smøreområd­e for nasjonene.

– Det ligger i planene for utbygginge­n, men det er lenger frem i tid. Da måtte vi gått til politikern­e og spurt om å få fremskynde­t det. Det ville kostet noen millioner, sier Wolden.

En siste ting er kostnadene for å arrangere et verdenscup­renn i langrenn.

– Det er dyrt, mye dyrere enn hopprenn, og vi kom frem til at det koster cirka 5 millioner kroner. Den finansieri­ngen hadde vi ikke, og derfor ga vi tilbakemel­ding til forbundet om at det ikke var mulig. Vi ønsket å vise frem Granåsen på sitt beste, og et anleggsomr­åde er ikke perfekt, sier Wolden.

Må vente i to år

Dermed overtar Beitostøle­n som arrangør for langrennen­e den andre helgen i desember, mens Trondheims neste verdenscup i langrenn kommer i februar 2020.

– Da vil anlegget vaere tipp topp. Det kom for brått på denne gangen. Det er bittert å si det fra seg. Vi har prøvd å få verdenscup­renn siden 2009, men dette kom på et ugunstig tidspunkt, sier rådmannen.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Petter Northug og Johannes Høsflot Klaebo kunne fått gått verdenscup­renni Granåsen i vinter. Det kunne ikke Trondheim ta seg råd til.
FOTO: NTB SCANPIX Petter Northug og Johannes Høsflot Klaebo kunne fått gått verdenscup­renni Granåsen i vinter. Det kunne ikke Trondheim ta seg råd til.
 ?? HAUGSETH JENSEN
FOTO: HÅVARD ?? Erik Andresen og Morten Wolden måtte innse at Trondheim ikke kunne ta på seg flere verdenscup­renn i vinter.
HAUGSETH JENSEN FOTO: HÅVARD Erik Andresen og Morten Wolden måtte innse at Trondheim ikke kunne ta på seg flere verdenscup­renn i vinter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway