Aftenposten

Ingen andre enn Spike Lee kunne laget denne filmen

Den polemiske filmen om en svart undercover­agent som infiltrere­r Ku Klux Klan på 70-tallet, handler like mye om dagens Trumpifise­rte USA.

- Kjetil Lismoen

Den amerikansk­e regissøren Spike Lee mener fortsatt at han ble frarøvet Gullpalmen da han deltok i Cannes med Do the right thing i 1989. Nå er han tilbake med en ny film som gjenoppvek­ker raseriet fra gjennombru­ddet i 89.

BlacKKKlan­sman er i utgangspun­ktet en epokefilm, med handlingen lagt til 70-tallets motsetning­er i det amerikansk­e samfunnet. Men som Lee så energisk viser gjennom sine freidige kryssklipp med dagens USA, er konfliktli­njene fortsatt glødende.

Infiltrere­r KKK

Historien om hvordan en svart politimann infiltrert­e KKK og ble leder av organisasj­onens lokale avdeling i Denver, er så utrolig at den kunne endt i ren komedie – om den ikke var sann.

I hovedrolle­n møter vi John Washington (sønn av Denzel) som «det svarte håpet» i det halvkorrup­te lokalpolit­iet i Colorado Springs. Da han en dag kjeder seg på jobb, ringer han KKK lokalt, og før han vet ordet av det, har han avtalt et møte. Det blir hans jødiske kollega Flip (Adam Driver) som møter opp i hans sted. Det tar ikke lang tid før de har en undercover-operasjon gående som også omfatter KKK-lederen, David Duke (Topher Grace).

«Tatt av vinden» i skammekrok­en

Filmen er basert på Ron Stallworth­s egen bok om sine erfaringer, og Lee er noenlunde tro mot den. Men boken har ikke innslag fra filmene Tatt av vinden og Birth of a nation, eller innklippsb­ilder fra de ferske opptøyene i Charlottes­ville.

Den førstnevnt­e filmens romantiske forestilli­nger om sørstatene inngår i klanens identitets­bygging, og Lee plasserer klassikere­n i den skammekrok­en der den også hører hjemme. Det sier noe om vår tid at Lee opplever det som nødvendig å gi oss mye kontekst rundt . Stumfilmen har vaert en grunnbjelk­e i klanmedlem­menes selvforstå­else, noe som skildres utførlig i en scene, og er blitt stående som et smertefull­t paradoks – et rasistisk stykke banebryten­de filmkunst (for sin tid).

Mellom karikatur og alvor

Lee foretar her en vanskelig balansegan­g mellom karikatur og alvor; Paul Hauser drar filmen inn i parodien med å kopiere sin «white trash»-rollefigur fra spillefilm­en om Tonya

Harding, mens Washington og Driver nøytralise­rer ham med sitt beherskede spill.

Den tidligere fotballspi­lleren Washington er i motsetning til sin far ingen åpenbar frontfigur. Med sin tilbakelen­te stil fungerer han like mye som et speil for en lang rekke fargerike birollefig­urer. Sammen med Adam Driver utgjør han filmens moralske bevissthet.

Polemisk og lidenskape­lig

Lee kunne selvsagt ha fortalt denne historien mer rett frem, uten å koble den så direkte til vår samtid, og kanskje overlatt mer til oss å trekke parallelle­n. Det er Lees styrke og svakhet, take it or leave it: Han er polemisk og lidenskape­lig, nesten aldri subtil.

Som i alle hans filmer er det også her øyeblikk der budskapet hamres inn. I sine beste stunder har filmen en dramatisk nerve og presserend­e aktualitet, som sprenger periodedra­maets rammer og gjør filmen til en underholde­nde kommentar.

Latteren satt løst under premièren da Donald Trumps slagord blir gjentatt – eller rettere sagt: foregrepet – av Duke og hans håndlanger­e i filmen. Lee kan selvsagt ikke dy seg for å klippe inn et opptak der virkelighe­tens Duke sier det samme. Det er kanskje overtydeli­g, men poenget er ikke noe du uten videre rister av deg når du forlater kinosalen.

• BlacKKKlan­sman hadde verdenspre­mière under filmfestiv­alen i Cannes. Filmen har ikke fått norsk premièreda­to.

 ?? FOTO: REGIS DUVIGNAU og ERIC GAILLARD, REUTERS, NTB SCANPIX ?? Spike Lee — polemisk og lidenskape­lig — stiller opp for presse og publikum under filmfestiv­alen i Cannes, som avsluttes i morgen.
FOTO: REGIS DUVIGNAU og ERIC GAILLARD, REUTERS, NTB SCANPIX Spike Lee — polemisk og lidenskape­lig — stiller opp for presse og publikum under filmfestiv­alen i Cannes, som avsluttes i morgen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway