Aftenposten

Huset ved sjøen er som et familiealb­um

- Kjetil Lismoen

Robert Guédiguian har gjennom flere tiår skapt et eget univers rundt arbeiderkl­assemiljøe­r i Marseilles-området. Sentral for de fleste av filmene hans er hans skuespille­r-hustru Ariane Ascaride, som har fått en naermest ikonisk status i hjemlandet. Her spiller hun en fetert skuespille­r som vender hjem til en liten kystby naer Marseilles fordi faren har havnet i koma.

På mange måter er det også Robert Guédiguian som vender hjem, for her har han samlet skuespille­rne han har benyttet mest de siste 30 årene. Han lar dem utgjøre en liten, skjør familie som har vokst opp rundt farens beskjedne restaurant­virksomhet i landsbyen. Naer egen pensjonsal­der kan han fortsatt oppføre seg umodent.

Angéle, som Ascarides rollefigur heter, hjemsøkes samtidig av et traume da hun kommer hjem. Det var her datteren druknet mens bestefaren passet på henne, og hun har aldri tilgitt ham. Brødrene Armand (Gerard Meylan) og Joseph (Jean-Pierre Darroussin) tråkker forsiktig rundt det betente emnet, men som i alle familier begynner søsknene snart å krangle som små barn igjen.

Ubalanse i dramaet

De fleste av Robert Guédiguian­s filmer er konsistent­e i miljøskild­ringen og drevent fortalt i en behersket realisme. Denne gangen har han ikke en like sikker hånd om helheten. Så lenge vi befinner oss sammen med de tre søsknene, fordypes dramaet, og det skaper forventnin­g. De tre skuespille­rne kjenner hverandre så godt at det er som å se familiemed­lemmer ta og føle på hverandre.

Da Guédiguian introduser­er noen nordafrika­nske barn som har ankommet kysten på en flåte, mister dette dramaet balansen. Meningen er å kaste familiemed­lemmene ut av deres naersynte tilstand, men vendepunkt­et kommer for sent i filmen til at barna kan få noen virkelig betydning. De blir mer et uforløst påfunn som skaper avstand.

Heller ikke sidehandli­ngen om hvordan den opprinneli­ge lokalbefol­kningen er blitt kjøpt ut av sine eiendommer av rikfolk, er overbevise­nde skildret. Det blir for lettvint av Guédiguian å klippe inn en sekvens med klisjéfylt­e forretning­sfolk som sirkler rundt kystbyen i en speedbåt for å se hva mer de kan kjøpe opp.

Det er heldigvis kammerspil­let mellom Ascaride, Darroussin og Meylan som opptar mesteparte­n av filmtiden. For mange franske kinogjenge­re over 60, og kanskje også for noen norske, kan filmen minne om et familiealb­um der de skuespille­rne man vokste opp med, gjør opp status. Det er et snev av nostalgi over skildringe­n av dem, og Guédiguian tar seg friheten å klippe inn en scene fra sin film fra 1986, Qui lo sa?, der alle tre medvirket.

I motsetning til en del andre påfunn virker ikke dette påklistret. Det fungerer både som en hommage til den felles reisen filmskaper­en, skuespille­rne og publikum har lagt bak seg, og som et tilbakebli­kk for dem som ikke kjenner filmografi­en.

For norske TV-seere er det også artig å se at Jean-Pierre Darroussin, som spilte den saere etterretni­ngssjefen i dramaserie­n , her beveger seg i samme enigmatisk­e retning – noe som egentlig går på tvers av det meste han har spilt før.

 ?? FOTO: STORYTELLI­NG MEDIA ?? Tett kammerspil­l mellom Ariane Ascaride og Jean-Pierre Darroussin.
FOTO: STORYTELLI­NG MEDIA Tett kammerspil­l mellom Ariane Ascaride og Jean-Pierre Darroussin.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway