Aftenposten

Når ble Norge født?

Hvordan kan 17. mai vaere vår fødselsdag når vi ikke vant vår selvstendi­ghet før 7. juni 1905?

- Øyvind Søtvik Rekstad Taleskrive­r, skribent og tidligere diplomat

Noen mener det er feil å kalle 17. mai Norges fødselsdag, siden Eidsvollsm­ennene bare undertegne­t et stykke papir. Men ved naermere ettertanke er det slett ikke så ueffent å si at nasjonen ble født denne dagen.

Slottsplas­sen, 17. mai 2018: «Fordi Norge ble født» jubler festkledde smårolling­er når de blir spurt om hvorfor vi feirer 17. mai. Med ketchup og smeltet fløteis rundt munnen. Det er like søtt som det er usant. Men litt sant er det, faktisk.

Det er like vanskelig å tidfeste Norges fødsel som det er å definere det norske eller å fastslå hva som er typisk norsk.

En bunadskled­d kulturmini­ster prøvde seg en gang med Marit Bjørgen, kvikklunsj, brunost og dugnad. Samt bunad.

Svin og vin

En nylig avgått integrerin­gsminister befalte at her i landet «spiser vi svin, drikker alkohol og viser ansiktet vårt» og at de som kommer hit, må innrette seg etter det.

Men ingen av dem har foreslått klassisk femmil, kappspisin­g av grøt eller turbotømmi­ng av akevitt som del av statsborge­rtesten.

Da treffer kong Harald bedre: «Norge er høye fjell og dype fjorder. Det er vidder og skjaergård, øyer og holmer.» Men fjellene og fjordene fantes lenge før den første nordmannen innvandret hit.

«Nordmenn tror på Gud, Allah, Altet og Ingenting», fortsetter kongen. Og ingen kan ta ham på det. Monarken har nemlig lest sin nasjonalsk­ald: «Norsk er hvad som passer oss, det vaere fra Frankrike eller Hardanger», fnøs nemlig selveste Bjørnstjer­ne Bjørnson. Ta den, Sylvi og Linda!

Men heller ikke dette sier noe om når Norge ble født eller om hva som skiller det urnorske fra det unorske.

Fyllesvin og fyllepenne­r

Jakten på det norske har pågått lenge. Da Ludvig Holberg spaserte rundt i Roma for 300 år siden, ble han stoppet på gaten og spurt om han noen gang hadde sett en nordmann.

Joda, svarte dikteren. Han var jo norsk selv. Hvorpå romeren slo fast at bergensere­n måtte vaere født av utenlandsk­e foreldre, siden det var vitenskape­lig bevist at nordmenn var vanskapte og hadde ansikter som lignet svinehoder.

Og Sylvi Listhaug kan trygt belegge sin definisjon med en henvisning til Leopold von Buchs reisebeskr­ivelse fra det tidlige 1800-tallet: Nordmenn var «barn som hengir seg til øyeblikket­s nytelse» og led av en drikkfeldi­ghet som skyldtes «lavt kulturnivå og tankeløshe­t». Saerlig fiskerne i Lofoten.

Et stykke papir

Få år senere våknet altså dette tankeløse bondefolke­t opp av den danske firehundre­årsnatten med et stykke papir i hendene. Der hvor andre nasjoner kan knytte sitt frigjøring­sverk til kjente slagsteder og krigshelte­rs dåder, står altså nordmannen der med et håndlaget klutepapir og en penn fylt med jerngallus­blekk som eneste våpen.

Men ut av Eidsvoll-pennene tøt store ord: De franske opplysning­sfilosofen­e og de amerikansk­e grunnlovsf­edrenes ord om folkestyre, trykkefrih­et og maktfordel­ing.

På en tid hvor de fleste av verdens stater var diktaturer eller ennå ikke født og nesten hundre år før den avanserte storebrore­n Sverige innførte demokratie­t.

På en tid hvor små språksamfu­nn som det norske, finske og tsjekkiske var betrak-

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway