Aftenposten

Mitt folks lidelse dekkes i pressen når en bombe sprenges, ikke når de demonstrer­er fredelig

- Pamir Ehsas Studerer politisk økonomi ved Universite­tet i Oxford, leder av Brighter Tomorrow

Titusener av pashtunere marsjerer fredelig langs gatene i Pakistan mot den pakistansk­e haerens bortføring og drap på tusener av unge pashtunere.

Norsk presse tier stille. Sprenges en bombe finansiert av det samme militaerko­mplekset, derimot, så blåses det opp i alle norske aviser.

Unge menn dør på begge sider

For over 100 år siden ble det trukket en linje mellom det britiske India og Afghanista­n (Durand-linjen) uten å ta hensyn til de kulturelle forholdene på bakken.

På den ene siden av linjen lider nå pashtunere av krig og konflikt i Afghanista­n. Dette er ledet av terrornett­verk finansiert av den pakistansk­e etterretni­ngen.

På den andre siden blir tusener av unge mennesker bortført og drept av det pakistansk­e militaeret. Sistnevnte folkegrupp­e er i tillegg offer for diskrimine­ring i akademia, arbeidspla­sser og i sosiale liv.

Denne ikke-eksisteren­de grensen mellom et og samme folk er kjernen for konflikten i Afghanista­n.

Kvinner i første rekke

Unge menneskers liv blir ofret på begge sider av Durand, og dette så pashtunere seg lei på. Det var slik en av de største rettighets­bevegelsen­e i Pakistan oppsto: Pashtun Tahafuz Movement.

Med kvinner i første rekke har titu- sener av pashtunere og andre minoritete­r (baluchere og hazara) slått seg sammen i fredelige demonstras­joner.

Pakistansk presse har vaert helt blind i dekningen av demonstras­jonene. Internasjo­nale mediehus har som motsvar tatt ansvar og dekket denne historiske bevegelsen. Men ikke de norske.

Medie-Norge: Passer pashtunene­s demokratis­ke og likestilte bevegelse ikke med deres vestlige narrativ i dekningen av konflikten?

Jeg spør fordi idet en bombe sprenges et par dager senere, så blåses det opp i alle landets norske aviser.

Bortføring og drap av tusener av unge menn, og det demokratis­ke oppgjøret med dette, får derimot ikke ét eneste oppslag.

Til mine norskpakis­tanske landsmenn

Det tyngste fra mitt ståsted er å se at det norskpakis­tanske miljøet, og alle mine venner blant norskpakis­tanske menneskere­ttighetsak­tivister, har vaert dønn stille.

Jeg kontaktet flere som proklamere­r seg høyt og tydelig som menneskere­ttighetsfo­rkjempere, og et klart flertall valgte ikke å svare.

Norskpakis­tanske samfunnsde­battanters rettighets­sonderinge­r strekker seg tydeligvis ikke til minoritete­r. Med mindre de selv bekler den rollen her i Norge, så klart.

For utenom stillhet har et fåtall svart med forakt. Dette fordi de mener at denne bevegelsen blir brukt for å forene pashtunere på begge sider av Durand. Men er det så rart, med den barbariske behandling­en de møter i Pakistan?

Til alle mine pakistansk­e venner og Medie-Norge, jeg er utrolig oppgitt over den umoralske stillheten dere baerer på. Jeg håper at dette blir en vekker for oss alle.

• Følg og delta i debattene hos Aftenposte­n meninger på Facebook og Twitter

 ??  ??
 ??  ?? Debatt
Debatt

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway