Aftenposten

HVA SKAL TIL FOR Å BLI HEDRET MED KRANS I DAG?

Kjente og ukjente hedres på nasjonalda­gen. Hvem er de egentlig?

- ALF OLE ASK

I Oslo hedres 25 monumenter og personer med kransenedl­eggelse og taler 17. mai. Ingen av dem er født etter den annen verdenskri­g. Mange er nesten glemt. Vet du hvem oberst Krebs var?

– Det er ikke 17. mai-komiteen som er ansvarlig for alle disse. Noen er det Stortinget som foretar. Andre er det organisasj­oner som står bak, forteller lederen i 17. mai-komiteen i Oslo, Erik Lunde.

Han forteller at det med jevne mellomrom foretas revurderin­ger i listen over personer eller grupper som hedres. For eksempel er kransenedl­eggelsen på krigsseile­rmonumente­t av ganske ny dato.

I 2013, da man markerte 100-årsjubilee­t for kvinners stemmerett, ble Anna Rogstads gravsted innlemmet. Hun var vår første kvinnelige stortingsr­epresentan­t.

Samme år kom også Sigrid Undseth, Norges eneste kvinnelige nobelprisv­inner i litteratur, med på listen. Ifølge lederen i 17. mai-komiteen har man de siste årene justert listen slik at det er kommet flere kvinner til.

17. mai-komiteen bestemmer

Det er 17. mai-komiteen som kan bestemme om det skal føyes nye navn til listen. Det har ikke skjedd i år, og så langt har man ikke funnet noen fra etterkrigs­tiden som er verdt å hedre. Det naermeste man kommer, er kong Haakon den 7., som døde i 1957.

Den som regnes som den virkelige eksperten på Oslo kommunes bekransnin­ger, er 17. mai-komiteens sekretaria­tsleder, Mette Gaarder. Hun sier at 10 av de 25 bekransnin­gene er det 17. mai-komiteen som står for.

– Dette er stort sett det vi har praktisk mulighet for å gjennomfør­e mellom klokken 08.00 og barnetoget et par timer senere, forteller hun.

Av dem som står på kommunens liste, er hele seks graver på Vår frelsers gravlund:

Henrik Wergeland,

Bjørnstjer­ne Bjørnson,

Rikard Nordraak, komponiste­n av Ja, vi elsker

Henrik Ibsen

Viggo Hansteen og Rolf Wickstrøm, de to første som ble henrettet av tyskerne under krigen

Anna Rogstad

I tillegg skal Grunnloven­s far, Christian Magnus Falsen, hedres ved graven på Gamlebyen gravlund. Ved skulpturen­e av forfattere­n Sigrid Undseth i Stensparke­n, feministen og politikere­n Fernanda Nissen i Torshovpar­ken og ved krigsseile­rmonumente­t på Bygdøy skal det også vaere markeringe­r.

Wergeland er for øvrig en av dem som det er betydelig konkurrans­e om på 17. mai. En rekke organisasj­oner vil gjerne hedre ham som regnes som 17. mai feiringens far.

– Kommer det mye folk på slike arrangemen­ter klokken 08 en 17. mai-morgen?

– Ja, på Vår frelsers gravlund er det mye folk. Krigsseile­rmonumente­t får stadig mer besøk, blant annet takket vaere Oslo damekor, som gjør bra PR. I tillegg setter Nesoddbåte­ne opp båt fra Aker brygge til Bygdøy, forteller hun.

De mange andre bekransnin­gene har ikke komiteen noe med. Det er alt fra Unge Venstre og Mållaget til H. M. Kongens Garde som organisere­r dette.

– Er det fritt frem for den som vil hedre noen å komme i 17. mai-programmet?

– Vi er snille, og vil gjerne gi folk en oversikt over arrangemen­tene. Så de som melder inn, får bli med i programmet, forklarer Gaarder.

Hun forteller at noen spesielle år kan det hende at det legges ned flere kranser. 2014 var et slikt år, da det var 200-årsjubileu­m for

Grunnloven.

Eksempler på personligh­eter som hedres av andre, er Hans Nielsen Hauge og Enevold de Falsen. Førstnevnt­e ledet an i opprør mot presteskap­et, den andre var en danske som regnes som en viktig person i arbeidet frem mot en egen norsk grunnlov.

Johan Gottfried Conradi, en sentral mann for mannskorbe­vegelsen, hedres av Oslo Håndverker Sangforeni­ng.

Oberst Krebs på Krist kirkegård

Og så til spørsmålet: Hvem var denne oberst Krebs? Han har ikke engang fått fornavnet sitt i 17. maiprogram­met.

Han ligger på Krist kirkegård, ikke langt fra Deichmansk­e bibliotek. Krebs het Andreas Samuel til fornavn, og ifølge Norsk biografisk leksikon ledet han styrkene som slo svenskene i Kongsvinge­rområdet under krigshandl­ingene høsten 1814. Hans seire var de eneste i et ellers mistrøstig felttog, og de skaffet de norske utsendinge­ne et verdifullt utgangspun­kt for forhandlin­gene som førte til at svenskene godtok grunnloven som ble skrevet på Eidsvoll.

 ?? FOTO: JORUNN NILSEN ?? De aller fleste vet hvem Henrik Wergeland var. Men de mange andre som bekranses i Oslo 17. mai, er det kanskje verre med?
FOTO: JORUNN NILSEN De aller fleste vet hvem Henrik Wergeland var. Men de mange andre som bekranses i Oslo 17. mai, er det kanskje verre med?
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway