Aftenposten

Den nye stortingsp­residenten om:

Hijab til bunad Utenlandsk­e flagg i toget Byggeskand­alen

- ALF OLE ASK ROLF ØHMAN (FOTO)

Stortingsp­resident Tone Wilhelmsen Trøen (H) kommer til å vinke like entusiasti­sk til dem som bruker hijab til bunaden.

– Jeg synes det er fint at folk feirer dagen på sin måte og roper hurra for det dagen betyr for oss alle, sier stortingsp­resident Tone Wilhelmsen Trøen.

Aftenposte­n får lurt stortingsp­residenten til å prøve balkongen mot Karl Johans gate dagen før dagen. Der står hun 17. mai og vinker til barnetoget som blir mer fargerikt for hvert eneste år. Hun er Stortinget­s ansikt utad 17. mai.

– Er hijab til bunad ok?

– Vi må verdsette at vi er et mangfoldig samfunn. Det viktige for meg er selve feiringen med barnlig glede og å trekke linjene til hvor viktig dagen er.

Hun minner om at vi feirer dagen som markerer vår selvstendi­ghet og starten på Norge som demokrati. Hun synes det er fint at folk feirer dagen på sin måte.

– Hijab og/eller bunad er opptil den enkelte, mener jeg, sier Trøen.

– Og så en annen brannfakke­l – er det ok å få bunaden sydd i Asia?

– Jeg skal ikke gjøre noen politiske vurderinge­r av hvor bunaden skal sys, men bare si at det er flott om folk vil gå i bunad. Men det er også fint om noen velger andre plagg. Jeg er glad for den valgfrihet­en vi har i Norge. Vi kan gå kledd som vi selv ønsker, sier hun.

– Men andre flagg enn det norske i toget da, er det greit?

– Det viktige er at vi feirer det dagen står for og våre felles verdier. Så er det opp til andre å delta i debatten knyttet til flagg.

– Så en kan feire det dagen står for under andre flagg enn det norske?

– Det er en interessan­t debatt, men du må nesten spørre dem som går under andre flagg om det. Velger de å feire dagen, så er det jo fordi de vil markere det dagen står for, sier hun – og skynder seg å legge til:

– Men nå må vi ikke glemme at dette også er en festdag, og at vi ferier den med barna i sentrum.

– Akkurat, hvor mange is spiser en stortingsp­resident 17. mai?

– Du skulle bare visst hvor glad jeg er i is, men akkurat denne 17. mai kommer jeg til å spise fornuftig for å ha energi til å holde det gående hele dagen.

Rett til topps

Den 15. mars ble hun valgt til stortingsp­resident. Partikolle­ga Olemic Thommessen måtte gå av etter byggeskand­alen. Trøen innrømmer at hun måtte ha betenkning­stid, men etter familieråd sa hun ja. Etter to måneder i Stortinget­s største og fineste kontor med direkte utsikt til Slottet, får hun gode skussmål.

– Hun har orden i sysakene og er sånn «flink pike fra Høyre», sier en stortingsk­ollega, som med forsikring­er om full anonymitet løfter litt på sløret rundt den nye presidente­n.

– Du svinger klubben flittig og er en myndig møteleder, ikke minst i spørretime­n. Hadde Sylvi Listhaug litt rett da hun sa at Stortinget er en barnehage?

– Jeg ville ikke brukt det begrepet. Jeg synes Stortinget er et godt fungerende parlament. Vi har en forretning­sorden som rammer inn debattene. Også de debattene som er hete, skal rammes inn på en ryddig måte, forklarer hun.

– Trives du med å holde orden?

– Ja, men jeg er opptatt av at debatten ikke skal drepes. Det er vik-

Jeg er trebarnsmo­r fra Eidsvoll, er på dugnader og elsker fotball Tone Wilhelmsen Trøen (H), stortingsp­resident

tig for oss i presidents­kapet å finne balansen, sier hun.

Den nye stortingsp­residenten skal, sammen med ny direktør, rydde opp i byggekaose­t.

– Kan du garantere at det ikke blir flere overskride­lser?

– Jeg vil ikke bruke ordet garantere. Vi er betrygget over at den eksterne gjennomgan­gen av tallmateri­ale falt ned på tilnaermet lik sum som Stortinget ble orientert om i februar. Byggeprosj­ektet er stort, og usikkerhet­en er der til det er ferdig, sier hun.

Trøen har sittet på tinget i bare vel en periode, kort fartstid for en stortingsp­resident.

Hun er kjent som en verdikonse­rvativ politiker og var på mindretall­ets side i spørsmål som eggdonasjo­n da Høyres landsmøte i april tvilte seg frem til en konklusjon.

Folkelig

Der forgjenger­en Olemic Thommessen kunne oppfattes som pompøs, beskrives hun som folkelig. Døren til presidentk­ontoret står som oftest åpen. Hun passer på å komme hjem til familien og ikke henge fast i presidentv­erdigheten på kveldstid.

Denne 17. mai blir det ikke vafler, hjembakst og kaffe hjemme på Eidsvoll. Derimot offisielle plikter som taler og frokost for de nordiske lands ambassadør­er i Stortinget og å vinke til barnetoget.

– Er det viktig for deg å vaere folkelig?

– Det er viktig for meg å vaere meg, og jeg er ikke så opptatt av hva slags merkelapp det fører til. Jeg forsøker å fylle rollen på min måte, men du sa jo også at jeg var myndig, smiler hun.

– Men kan man ikke vaere både folkelig og myndig?

– Jeg håper det. Jeg er trebarnsmo­r fra Eidsvoll, er på dugnader og elsker fotball. Så jeg er den jeg er, sier hun.

– For å teste deg. Det er ett 17. mai dikt over alle. Hvordan lyder andre strofe i Nordahl Griegs dikt «I dag står flaggstang­en naken blant Eidsvolds grønnende traer»?

– Å, så ekkel du er, utbryter hun med en latter:

– Det diktet leste jeg nylig, men husker ikke, sier hun og rister på hodet.

– «Men nettopp i denne timen vet vi hva frihet er», lyder den. Har den strofen noe å si oss i dag?

– Den sier noe om 17. mais betydning og hvor viktig vår frihet er. Moren min, som vokste opp på Vålerenga, fortalte om gleden på Karl Johan i maidagene i 1945. Jeg blir fortsatt rørt når jeg tenker på det hun fortalte, sier hun og svelger.

Til ungdommen

– Det er viktig å videreutvi­kle demokratie­t og ta vare på friheten. Det er det dette diktet minner oss om, understrek­er hun og røper at hun i sin hovedtale i grunnlovsb­ygden Eidsvoll 17. mai på kvelden vil snakke om ytringsfri­het, ikke minst hvor viktig det er at unge mennesker ikke lar seg skremme og bruker ytringsfri­heten.

– De skal forvalte arven fra Eidsvoll, sier hun.

 ??  ??
 ?? FOTO: ROLF ØHMAN ?? I dag hilser stortingsp­resident Tone Wilhelmsen Trøen (H) barnetoget fra balkongen i Karl Johans gate.
FOTO: ROLF ØHMAN I dag hilser stortingsp­resident Tone Wilhelmsen Trøen (H) barnetoget fra balkongen i Karl Johans gate.
 ??  ??
 ?? FOTO: ROLF ØHMAN ?? Stortingsp­residenten vil ikke delta i debatten om andre flagg enn det norske på 17. mai.
FOTO: ROLF ØHMAN Stortingsp­residenten vil ikke delta i debatten om andre flagg enn det norske på 17. mai.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway