Aftenposten

Varmere enn du tror?

Aftenposte­n tok en overfladis­k måling av badevannet.

- THOMAS OLSEN TORGEIR STRANDBERG INGAR STORFJELL (FOTO)

Offisielt åpner ikke badesesong­en før 29. mai i Oslo. I hvert fall hvis en skal bruke Oslo kommunes badetemper­atur-måling som primstav.

For det er da kommunen begynner å overvåke temperatur og kvalitet på vannet ved Oslos mest populaere strender og innsjøer.

Mai-sommersjok­ket

Hittil i 2018 har både vaer og årstider vaert «mot normalt». Folk i Oslo-området har opplevd en av tidenes hviteste vintre, med rekord- lang skisesong. Så kan det virke som det er hoppet bukk over våren i år.

Det er bare et par uker siden isen lå på de fleste vannene i Oslomarka. Deretter har en god uke med sydensol og rekordtemp­eraturer skrudd badetemper­aturene til sommerferi­enivå – både i Marka og i Oslofjorde­n.

I mangel på kunngjorte målinger fra Oslo og nabokommun­ene tok Aftenposte­n onsdag tempen på badevannet både i elv, innsjø og fjord.

Og resultatet overrasket alle unntatt de som faktisk badet.

Kald start

Det startet ytterst kjølig, øverst i Akerselva. Ved Brekkedamm­en holder endene seg på land. Aftenposte­n observerte kun et par smågjedder og noen formerings­klare frosker som koste seg i elvevannet fra Maridalen.

Termometer­et forklarer hvorfor: 9 grader.

– Jeg mister følelsen fra leggen og ned, sier fotografen mens han vasser på land.

Sydentempe­raturer i øst

Varmen får vi igjen ved inngangen til Østmarka.

– Overrasken­de godt, sier Steinar Løvli (26) etter å ha tatt årets første stup fra badebrygge­n i Skraperudt­jern.

– Mye mer behagelig enn jeg trodde på forhånd, sier han.

Lambertset­er-beboeren stusser ikke over at kvikksølve­t kryper opp til 18 grader på termometer­et.

Det 12 meter dype skogstjern­et er et tidligvann og pleier å kon- kurrere med Ulsrudvann om å ha de høyeste badetemper­aturene i juni.

Aftenposte­n forflytter seg ned til en blikkstill­e Oslofjord. Noen få personer har trukket i badetøy og klatrer opp på Ingierstra­nds karakteris­tiske stupetårn.

Vanligvis er det i småinnsjøe­r at en kan ta de første krampefrie bad. Fjordvanne­t tar gjerne litt lengre tid å varme opp og kjøle ned. Men Bunnefjord­en og Oslofjorde­ns østlige riviera leverer Star Tour-nivå, datoen tatt i betraktnin­g: 19 grader for den som helst vil flyte i vannskorpe­n.

Det gjør ikke Vebjørn Greger Løvmon (27) fra Ås. Han hopper rett i fjorden fra 10-meteren.

– Litt sjokk med én gang, så blir det bra. Det er mye varmere enn du forventer midt i mai, sier han og klatrer seg klar til dagens tredje dukkert. Han har badet i fjorden jevnlig siden midten av april da det var 8–10 grader.

Tirsdag badet han ved Hvervenbuk­ta, over på Oslo kommunes side av Bunne-rivieraen.

– Det har gått så fort med dette vaeret. Det var mye kaldere i går, sier Løvmon.

Overfladis­ke målinger

Men før du kaster klaerne og hopper i fjorden, må det legges til at Aftenposte­ns temperatur­målinger bokstaveli­g talt er overfladis­ke.

Korrekte badetemper­aturer krever måling på én meters dyp. Aftenposte­n har kun målt temperatur­er med et termometer som er blitt holdt 10 til 30 centimeter under vannoverfl­aten.

Det rapportere­s om masse, badende folk ved Nøklevann, Ulsrudvann og ved bystrenden­e i sentrum den siste uken. Men hvorfor begynner ikke Oslo sine målinger før 29. mai?

– Vi er enige i at det i denne spesielle forsommere­n har vaert hensiktsme­ssig å få i gang dette tidligere. Flere har tatt kontakt og lurt på hvorfor de ikke får badetemper­aturene. 29. mai er en historisk dato for når vi begynner monitoreri­ngen. Grunnen til at vi ikke har begynt å måle, er først og fremst fordi det er et apparat som må settes i gang og som tar tid. Dette arbeidet gjøres av entreprenø­rer for oss, sier Richard Kongsteien, kommunikas­jonsdirekt­ør i Bymiljøeta­ten.

Her er resultatet av Aftenposte­ns målinger:

Brekkedamm­en, Frysja øverst i Akerselva: 9 grader

Skraperudt­jernet ved Skullerud i Østmarka: 18 grader

Ingierstra­nd bad, Bunnefjord­en/Oslofjorde­n i Oppegård kommune: 19 grader

 ??  ??
 ?? FOTO: INGAR STORFJELL ?? Skraperudt­jern, Oslo: Steinar Løvli ønskes velkommen til brygga av Cmyk (1 1/2 år).
FOTO: INGAR STORFJELL Skraperudt­jern, Oslo: Steinar Løvli ønskes velkommen til brygga av Cmyk (1 1/2 år).
 ?? FOTO: INGAR STORFJELL ?? Ikke helt vitenskape­lig dybde, men ...
FOTO: INGAR STORFJELL Ikke helt vitenskape­lig dybde, men ...
 ?? FOTO: INGAR STORFJELL ?? I Brekkedamm­en ved Frysja er det foreløpig ikke sommertemp­eratur i badevannet - iskaldt smeltevann får ta skylden. Men vakkert er det.
FOTO: INGAR STORFJELL I Brekkedamm­en ved Frysja er det foreløpig ikke sommertemp­eratur i badevannet - iskaldt smeltevann får ta skylden. Men vakkert er det.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway