Aftenposten

Politisk korrekt? Slett ikke. Morsom? Ja!

- May Synnøve Rogne

Film action

Deadpool 2 USA Regi: David Leitch.

Med: Josh Brolin, Morena Baccarin, Zazie Beetz, Ryan Reynolds, Brianna Hildebrand, Julian Dennison, Bill Skarsgård, T.J. Miller.

Aldersgren­se: 15 år

Deadpool 2 er mer av det samme, men du store min så morsomt det er. Humor er vanskelig. Det noen ler av, synes andre er teit og omvendt. I dagens politisk korrekte Hollywood er humor blitt en vanskelig balansegan­g om hvilken gruppe man ikke kan krenke i dag. Da blir ofte humoren redusert til et minste felles multiplum, og det blir ofte mer dumt enn morsomt.

Deadpool 2 er en film som gir blanke i politisk korrekthet. For mange vil den vaere en kynisk voldsorgie, mens andre finner det ypperste av intelligen­t humor og en underholde­nde lek med filmrefera­nser.

Uimotståel­ig kynisk

Marvels antihelt Deadpool (Ryan Reynolds) er ikke en figur som passer for alle. Han lirer av seg det ene politisk ukorrekte utsagnet etter det andre. Hva vet jeg, noen blir kanskje krenket av Deadpool, men jeg må innrømme at det er lenge siden jeg har ledd så mye og hjertelig som under Deadpool 2.

Enten du er Marvel- eller DC-fan, hvem kan motstå en dialog som denne:

Cable: You’re no hero. You’re just a clown, dressed up like a sex toy.

Deadpool: So dark. You sure you’re not from the DC universe?

Mye av humoren i Deadpool 2 er langt fra familieven­nlig, men jeg tror det er nettopp derfor den er så morsom. Den er kynisk, hardtslåen­de, sylskarp og, viktigst av alt, smart. Der den første filmen brukte tid på å etablere universet fullt av galskap, kjører Deadpool 2 rett på. Det gjør at den faktisk er hakket morsommere enn sin forgjenger.

Fantastisk soundtrack

Humoren i Deadpool 2 er ikke ondsinnet eller slem. For til syvende sist gjør vår antihelt mest narr av superheltu­niverset som popkulture­lt fenomen og pengemaski­n. Og litt av deg som fan. Det er ikke tvil om at Ryan Reynolds og kollegene kommer til å tjene gode penger på denne oppvisning­en i tegneserie­vold. Mens de ler hele veien til banken, har de i alle fall trimmet mine lattermusk­ler og gitt meg to lattervekk­ende og bekymrings­løse timer i kinosalen.

Legg også merke til Julian Dennison i rollen som Russell, gutten med litt vel varme hender. Han er et sant funn med god komisk timing, og har du ikke sett Hunt for the Wilderpeop­le (2016), bør du sjekke den ut.

Film nummer to om leiemorder og kreftpasie­nt Wade Wilson åpner med en mann i sorg til toner av Air Supplys «All Out of Love». Den fortsetter med en lang kampscene akkompagne­rt av Dolly Partons «9 to 5» – for det å vaere superhelt er tross alt hardt arbeid.

Det setter tonen, og i Deadpools filmatiske univers er det helt greit med lange og velkoreogr­aferte kampscener – selvfølgel­ig i sakte film. Siden han er en kyniker med sans for ironi, kan en filmklisjé som sakte film brukes i fullt alvor. Alt til musikk fra Céline Dion via Pat Benatar iblandet litt dubstep.

Skal du sette pris på humoren i Deadpoolfi­lmene, er det viktig at du er godt bevandret i superhelt-universene figurer og ikke minst klisjeer. Hvis ikke, kommer du nok til å lure på hva som er så morsomt. Deadpool 2 er mer av det samme, så likte du den forrige Deadpool-filmen med sin mørke og kyniske humor, kommer du til å ha sansen for denne også.

 ?? FOTO: COURTESY TWENTIETH, TT NYHETSBYRÅ­N ?? Kom igjen, vaer kompisen min, da!
FOTO: COURTESY TWENTIETH, TT NYHETSBYRÅ­N Kom igjen, vaer kompisen min, da!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway