Aftenposten

Trakk radikalt antidoping­forslag

- Halvor Ekeland Journalist

Visepresid­ent Linda Hofstad Helleland mener hun ble presset til å trekke forslag om å endre antidoping­arbeidet til verdens antidoping­byrå.

Visepresid­enten mente at hun ikke hadde annet valg.

Utenfor det som kan høres ut som en tvilsom restaurant, navnet er Foxy, kommer Linda Hofstad Helleland gående i sin fargerike kjole.

Kontrasten er stor til hvordan toppledern­e i verdens antidoping­byrå (WADA) normalt kler seg. I mørke dresser, med slips og hvite skjorter, vandrer presidente­n og store deler av de 38 medlemmene av styret rundt på fasjonable Marriott Château Champlain i Montreal.

Nå er heller ikke Helleland det typiske WADA-medlemmet. Visepresid­enten er ikke redd for å snakke høyt om endring til tross for at hun møter sterk motstand fra flere av de dresskledd­e herrene.

Fem sentrale spørsmål

Resepsjone­n på Marriott-hotellet er akkurat slik man kan forvente at den er når det er toppmøte. Søylene er høye og hvite. Dette er ikke et hotell hvor gjestene baerer koffertene sine inn selv.

Forslaget Helleland hadde med seg til Montreal går kort fortalt ut på følgende: Hun vil ha en fullstendi­g gjennomgan­g av hvordan antidoping­arbeidet fungerer og hva man faktisk har laert av Russlandsk­andalen.

– Jeg tror WADA har alt å vinne på at vi viser at vi har noe å laere. En gjennomgan­g vil vise oss hvor vi har forbedring­spunkter. Og den kan foreslå konkret hvilke punkter vi må styrke, forklarer Helleland, uten å komme med forslag til hvilke endringer som bør gjøres.

Etter det Aftenposte­n erfarer, kan Hellelands forslag oppsummere­s i fem sentrale punkter:

Er de som styrer antidoping­systemene uavhengige nok fra idretten?

Er systemet med idrettens voldgiftsr­ett (CAS) godt nok?

Er man åpne nok om beslutning­er – og begrunnels­en for dem – i WADA?

Gjør man egentlig nok med ressursene man har tilgjengel­ig?

Har man egentlig et system som er troverdig og tillitvekk­ende for utøvere og publikum?

Mye tyder på at forslaget har bred støtte fra både myndighete­r og utøvere. Likevel ønsker ikke idretten å støtte forslaget. Hvorfor ikke?

President i WADA, Sir Craig Reedie, forklarer at de mener forslaget kom inn for sent og at det var for tynt til å ta stilling til.

– Det var prosessuel­le grunner til at det ikke ble tatt stilling til. Vi ble overrasket over at vi fikk overrakt et forslag ti minutter før et møte. Det var mange nye regler som skal tas stilling til. Det er et komplisert tema, sier Reedie til Aftenposte­n.

Så stor var motstanden, at Helleland i løpet av natten bestemte seg for å ta et drastisk valg: Å utsette hele forslaget.

På styremøtet torsdag bekreftet flere at det var uenighet i idrettsbev­egelsen rundt forslaget. Flere tok ordet og sa at de støttet forslaget, mens andre tydelig var motstander­e.

– Det er ganske arrogant

Det var forventet at visepresid­ent Helleland skulle gå opp på talerstole­n 17. mai var for å legge frem sitt radikale forslag.

Isteden gikk Helleland opp på scenen og trakk forslaget til dette styremøtet. Hun ønsker heller å fremme det igjen på neste styremøte i september.

– Myndighete­ne ble enige med meg om at vi trengte en gjennomgan­g. Uheldigvis ble forslaget avslått av idrettsver­denen. Jeg beklager det utfallet. Jeg vet at jeg ikke får flertall for forsøket i dag. Jeg skal derfor lage et nytt forslag til møtet i september, sa Helleland.

Hva som egentlig har skjedd bak lukkede dører er vanskelig å si, men at hun nå utsetter forslaget, får WADAs utøverrepr­esentant, langrennsl­øperen Beckie Scott, til å riste på hodet.

– Det er et stort problem. Jeg kan ikke forstå hvorfor man ikke ønsker en slik gjennomgan­g. Det kan hjelpe organisasj­onen til å bli sterkere. Det er ikke for å peke finger på noen, men for å se om systemet fungerer. Selv forklarer Helleland det slik:

– Det er mange som ønsker å forsvare status quo. Som ikke ønsker at vi ser systemet

nøyere i kortene, at vi prøver å finne ut av hvordan ting henger sammen. Det er ganske frustreren­de. Man ser helt bort fra hvorfor vi sitter med de posisjonen­e vi gjør, sier visepresid­enten.

– Registrere­r at vi er uenige

På spørsmål om hun blir motarbeide­t av idretten og WADA-president Craig Reedie, svarer Helleland slik:

– Jeg represente­rer myndighete­ne. Som statsråd fra Norge er jeg opptatt av å se på hva vi kan gjøre for å styrke arbeidet. Han represente­rer IOC. Jeg bare registrere­r at vi er uenige i ganske mye, sier Helleland og smiler.

Da Reedie var på vei inn på hotellet etter et lukket WADA-møte onsdag, snakket han i telefonen. Etter å ha lagt på, spurte Aftenposte­n om han hadde to minutter til pressen for å svare på spørsmål.

– Aldri design et kjøkken, var Reedies gåtefulle svar før han entret heisen.

Det lukkede møtet hadde han altså brukt på å forklare hovedstyre­t i WADA hvorfor man ikke kunne gå for det radikale forslaget til Helleland. Han lykkes med det, til tross for at utøverne nå raser mot antidoping­byrået.

Da Helleland overrasken­de utsatte forslaget sitt torsdag, sa Reedie følgende:

– Vi ble forvirret i går. Det var ingen referanser, det var ingen klarhet og det var et veldig kort forslag. Derfor ble det ikke godkjent, sier Reedie.

Helleland avviser at forslaget var forvirrend­e. Ifølge henne gjorde de små endringer tirsdag kveld, etter et møte med andre myndighete­r.

– Det er det han alltid sier om forslag som ikke kommer fra ham selv. At de er forvirrend­e, sier Helleland.

Reedie sier han ikke selv har noen mening om forslaget.

– Nei, jeg er styreleder. Jeg prøver å vaere nøytral. – Men du sitter jo i styret og har noe å si?

– Ja, jeg leder møtene. Selv om jeg har vaert IOC-medlem i mange år, er jeg et uavhengig medlem i WADA-styret.

– Var det idrettsbev­egelsen som sa nei?

– Ikke kun dem, sier Reedie.

Utøverne svaert kritiske

Samtidig har Helleland også tilhengere. Nylig kom det en rapport som slo fast at utøverne selv var svaert skeptiske til antidoping­arbeidet under OL i Pyeongchan­g. De stolte rett og slett ikke på systemet.

– Det er bekymrings­fullt. Derfor kan jeg ikke forstå at man har ett eneste argument for å jobbe mot et forslag om gjennomgan­g. Det er jo for at utøverne skal få tilbake tilliten til systemet. Vi har ikke tid til å vente, mener Helleland.

Utøverrepr­esentant Beckie Scott sto fullt og helt bak forslaget til Norges barne- og likestilli­ngsministe­r. Hun forklarer at utøverne ikke lenger stoler på systemet.

– Det er bare å se på rapporten fra Pyeongchan­g. Vi mener man må se på hele systemet. Mange utøvere stoler ikke lenger på antidoping­systemet, sa Scott til Aftenposte­n rett før gårsdagens møte begynte.

WADA har altså klart det kunststykk­et ikke lenger å ha utøvernes tillit til antidoping­arbeidet.

Presidentv­alg neste år

Neste år er det presidentv­alg i WADA. Systemet fungerer slik at idretten stiller med president i én periode, deretter stiller myndighete­ne med president i neste periode. Neste gang er det myndighete­nes tur, og Helleland er for mange en het kandidat.

– Jeg er glad for at jeg får gjøre den jobben nå. Det viktigste er ikke min posisjon, det viktigste er arbeidet som jeg mener er viktig og som jeg gjør fordi jeg tror vi kan endre det til det bedre.

 ?? FOTO: HALVOR EKELAND ?? Linda Hofstad Helleland sammen med sin politiske rådgiver, Maren Aasan, på vei tilbake fra et WADAmøte onsdag.
FOTO: HALVOR EKELAND Linda Hofstad Helleland sammen med sin politiske rådgiver, Maren Aasan, på vei tilbake fra et WADAmøte onsdag.
 ?? HALVOR EKELAND
FOTO: ?? Hofstad Helleland mener det trengs endringer i antidoping­systemet. Problemet er at de andre i møterom Cartier på Marriott Château Champlain i Montreal ikke er enige.
HALVOR EKELAND FOTO: Hofstad Helleland mener det trengs endringer i antidoping­systemet. Problemet er at de andre i møterom Cartier på Marriott Château Champlain i Montreal ikke er enige.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway