Aftenposten

EU vil blokkere USAs Iransanksj­oner

EU vil fredag sette i gang en prosess for å blokkere amerikan ske sanksjoner mot Iran, sier Jean-Claude Juncker, president for EU-kommisjone­n. – Historisk, sier norsk professor.

- OLGA STOKKE NTB THOMAS SPENCE

Hensikten med denne beslutning­en er ifølge Juncker å beskytte europeisk naeringsli­v som driver handel i og med Iran mot konsekvens­ene av at USA gjeninnfør­er sanksjoner mot landet.

EU velger å aktivere en lov som ble vedtatt i 1996 for å omgå USAs handels-embargo mot Cuba, en lov som aldri før er blitt tatt i bruk. Det skriver Le Figaro.

– EUs plikt

– Vi må innse at effektene av de amerikansk­e sanksjonen­e vil føles. Det er derfor EUs plikt å beskytte europeiske bedrifter.

Det sa EU-kommisjone­ns president, Jean-Claude Juncker, på en pressekonf­eranse i Sofia 17. mai. Han påpekte at dette vil gjelde spesielt små- og mellomstor­e bedrifter.

Utenriksmi­nister Ine Søreide Eriksen skriver i en e-post til Aftenposte­n at «Norge ikke kjenner til detaljene» i EUs beslutning.

– Vi vil se på EUs vedtak og begrunnels­e. Vi har god dialog med EU om spørsmål knyttet til Iranavtale­n, skriver utenriksmi­nisteren.

Sanksjoner for Iran

Hensikten med å blokkere de amerikansk­e sanksjonen­e er å ivareta europeisk naeringsli­v, og ikke minst å veie opp for de økonomiske skadevirkn­ingene av sanksjonen­e for Iran.

EU ønsker med dette å bidra til å oppmuntre landet til å fortsette å overholde atomavtale­n som ble inngått i 2015.

Forsker: Historisk

– Dette er historisk, her viser EU muskler mot USA, sier Erik Oddvar Eriksen, professor og leder for Arena, Senter for europafors­kning ved Universite­tet i Oslo.

Eriksen sier at det er bra at EUkommisjo­nen står på prinsippen­e som den har skrevet under.

– EU mener at avtalen med Iran er verd å oppretthol­de, og at man må respektere avtaler som er inngått. Det er bra at EU ser ut til å la handling følge ord.

EU blir fra flere hold kritisert for ikke å ha makt, muskler eller vilje til å handle. Eriksen peker på at EU-kommisjone­n motbeviser det ved å sette i gang denne prosessen.

– Dette er et eksempel på at EU har maktmidler som de kan bruke hvis de vil. Det er interessan­t at de vekker til live en sovende lov, sier Eriksen.

Verdens største shippingse­lskap

Verdens største shippingse­lskap, danske Maersk, har meldt at de vil stanse aktivitete­n i Iran etter USAs beslutning om å trekke seg fra atomavtale­n og gjeninnfør­e sanksjoner mot landet.

Også det franske oljeselska­pet Total melder at det vil trekke seg ut av Iran som følge av de amerikansk­e sanksjonen­e. Samtidig undersøker selskapet muligheten­e for et unntak fra sanksjonsr­egimet.

Ifølge iransk statlig fjernsyn trosser det britiske konsortiet Pergas Internatio­nal Consortium Colin Rowley sanksjonen­e. Selskapet skal onsdag ha undertegne­t en kontrakt med iranske myndighete­r om utvikling av et oljefelt sør i Iran.

Det er foreløpig uklart om selskapene vil revurdere sine beslutning­er som følge av EUs varslede tiltak.

I tillegg til blokkering­en av sanksjonen­e vil EU-kommisjone­n gi Den europeiske investerin­gsbanken tillatelse til å finansiere europeiske selskapers investerin­ger i Iran.

Juncker har understrek­et at EU vil fortsette samarbeide­t med landet. Europeiske land har også en rekke andre alternativ­er oppe til vurdering for å imøtegå de amerikansk­e sanksjonen­e.

Vil bruke EUs investerin­gsbank

 ?? FOTO: AP / NTB SCANPIX. ?? EU-kommisjone­ns president Jean-Claude Juncker under en pressekonf­eranse i Sofia torsdag.
FOTO: AP / NTB SCANPIX. EU-kommisjone­ns president Jean-Claude Juncker under en pressekonf­eranse i Sofia torsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway