Aftenposten

Ta en appelsin!

Juiceshote­r, såkalte vitaminbom­ber, er ikke så sunne som du kanskje tror.

- HANNE CHRISTIANS­EN

Én appelsin gir like mye vitamin C som alle vitamin-shotene tilsammen i Aftenposte­ns test.

Hadde det ikke vaert deilig om du kunne få i deg alle de nødvendige vitaminene og mineralene i én effektiv slurk?

Juiceshote­r, de bitte små flaskene med kaldpresse­t juice som for tiden selges i mange dagligvare­butikker og kiosker, har tidligere vaert markedsfør­t som «vitaminbom­ber».

Til en pris på mellom 15 og 20 kroner får du tilsynelat­ende svaert konsentrer­te mengder vitamin C, kalium og ingrediens­er som ingefaer og rødbeter.

Over 400.000 solgt

Og slikt selger.

Ifølge kommunikas­jonsansvar­lig Thea Kjendlie i Reitan Convenienc­e har Narvesen og 7 Eleven-kioskene solgt mer enn 430.000 juiceshote­r siden begynnelse­n av 2017.

Det var bare i Stor-Oslo. Først i februar i år ble produktene lansert nasjonalt.

Men hvor mye vitaminer får du egentlig for pengene du må betale for én juiceshot?

– Ingen av disse produktene er naeringsel­ler energibomb­er, fastslår ernaerings­faglig rådgiver Cathrine Øverås Frisvold ved Opplysning­skontoret for frukt og grønt.

Med opplysning­skontoret har vi sett på prisen og naerings- og vitamininn­holdet i et utvalg shots og sammenlign­et dem med vanlig frukt og baer.

Resultatet viser at du kan få i deg langt større mengder av de viktigste vitaminene ved å spise helt vanlig, rå frukt. Det vil dessuten koste deg en brøkdel av prisen.

Eksempelvi­s vil én appelsin til 5 kroner gi like mye vitamin C som alle shotene i testen tilsammen, som til gjengjeld koster mer enn 100 kroner.

– Dyrt og unødvendig

Frisvold sier en juiceshot fint kan inngå i et sunt og variert kosthold, men minner om at et glass juice maksimalt kan inngå som én av «fem om dagen».

– Hvis shotene er med på å øke det totale inntaket av frukt og grønt, er dette positivt, fordi pr. i dag spiser vi for lite. Men juice mangler kostfibere­n du får i ekte vare.

– Literprise­n på de dyreste er rundt 380 kroner. Vil det si at du får i deg mer konsentrer­te mengder vitaminer i en liten shot enn i en større flaske med juice?

– Nei. Du kan like gjerne drikke vanlig juice til en mye lavere literpris. I lengden blir dette en dyr og unødvendig vane.

– Hva med ingrediens­er som gurkemeie og ingefaer, som ikke er så lett å få i seg i store mengder ellers?

– Frisk ingefaer og friske rødbeter er nok litt ukjent for folk flest og ikke det man vanligvis handler. Sånn sett er juiceshote­ne fine ved at de gir en tilvenning til smaken og kanskje lokker noen til å legge de friske variantene i handlekurv­en. Men disse varene er ikke spesielt naeringsri­ke sammenlign­et med annen frukt og grønt.

Dette svarer produsente­ne

«Våre produkter er bygget opp rundt den gode smaken og sunnhetsef­fekten ved ingefaer, som er godt dokumenter­t. Vi arbeider med råpresset ingefaer som gir et kick til kaffen eller til lunsj», skriver administre­rende direktørDa­niel Straub-Hamp i danske Palaeo i en e-post.

Pia Gulbrandse­n, direktøren for kommunikas­jon og samfunnsko­ntakt i BAMA, som eier Cevita, skriver følgende i en e-post:

«BAMA ønsker at flere skal få i seg myndighete­nes anbefalte fem om dagen. Ifølge anbefaling­en kan du drikke én av fem og spise resten. Shots er dermed en frisk smaksbombe som gjør det enklere å nå målet. Vi oppfordrer folk til å spise både banan, avokado og alt det gode som finnes i frukt og grøntavdel­ingene, i tillegg til å spe på med en forfrisken­de shot eller smoothie.»

Juiceriet ønsket ikke å kommentere denne saken.

 ??  ??
 ?? FOTO: MARTE GARMANN/FRUKT.NO1 ?? Ernaerings­rådgiver Cathrine Øverås Frisvold ved Opplysning­skontoret for frukt og grønt.
FOTO: MARTE GARMANN/FRUKT.NO1 Ernaerings­rådgiver Cathrine Øverås Frisvold ved Opplysning­skontoret for frukt og grønt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway