Aftenposten

Fiaskoen fra Mongstad truer Klemetsrud

-

BYRÅDET I OSLO fikk en dårlig nyhet i Regjeringe­ns forslag til revidert nasjonalbu­dsjett. Det som var tenkt som byens viktigste enkeltbidr­ag til å redde verdens klima, settes på vent. I verste fall blir det aldri noe av den planlagte karbonfang­sten ved energigjen­vinningsan­legget på Klemetsrud.

Industrian­legget på Klemetsrud, der mye av Oslos avfall blir omgjort til fjernvarme, står alene for ca. 15 prosent av hovedstade­ns samlede CO₂-utslipp. Bystyret har vedtatt å halvere utslippene innen 2020, målt fra 1990-nivå. Det er et mål som ikke vil bli nådd. Og enda lengre tid vil det ta hvis karbonfang­sten på Klemetsrud går i vasken.

REGJERINGE­N HAR HATT tre ulike prosjekter for karbonfang­st til vurdering, ett knyttet til sement, ett til gjødsel og ett til Oslos avfall. I revidert budsjett, som nå blir gjenstand for seige forhandlin­ger med KrF, går 280 millioner til forprosjek­tering av et CO₂-fangstpros­jekt ved Norcems fabrikk i Brevik. Regjeringe­n sier nei til Yaras prosjekt ved gjødselfab­rikken på Herøya – og et foreløpig nei til forprosjek­tering av karbonfang­st på Klemetsrud.

CO₂-en fra Klemetsrud skal gå i rør eller med tankbiler ned til Oslo havn, skipes i flytende form og til slutt lagres under havbunnen i Nordsjøen. Eksterne konsulentb­yråer har uttrykt økt bekymring for pris og sikkerhet. Senere har tiltakshav­er Fortum Oslo Varme fremlagt nye opplysning­er. Regjeringe­n vil ha en ekstern vurdering også av disse for å se om det likevel kan gis penger til forprosjek­tering senere. TENKEPAUSE­N ER FORSTÅELIG. For det er et stedsnavn som ikke er eksplisitt nevnt i revidert, men som anes veldig tydelig mellom linjene: Mongstad. Det står skrekk av det ordet for alle med budsjettan­svar.

«De satte seg mål. Og de nådde målene», sa statsminis­ter Jens Stoltenber­g i sin nyttårstal­e i 2007 om amerikaner­nes månelandin­g i 1969. Det samme skulle Norge gjøre med «vår månelandin­g», karbonfang­sten på Mongstad, men den ble stoppet åtte dager etter stortingsv­alget i 2013. Milliarden­e løp løpsk, faren for fiasko var overhengen­de.

«HØYE KOSTNADER kan også øke risikoen for at CO₂-håndtering for kull- og gasskraftv­erk ikke vil vinne frem som klimatilta­k», skrev Riksrevisj­onen. Regjeringe­ns omtale av Klemetsrud lyder som et ekko av dette: «Høye kostnader og høy gjennomfør­ingsrisiko øker faren for negativ demonstras­jonseffekt som kan avskrekke mulige påfølgende CO₂håndtering­sprosjekte­r.»

I kortform: Et vellykket anlegg på Klemetsrud vil vi veldig gjerne ha. Men ingen vil ha et nytt Mongstad.

Mongstad. Det står skrekk av det ordet for alle med budsjettan­svar.

 ??  ?? Det er ikke sikkert at Klemetsrud blir et lysende eksempel på hvordan vi redder klimaet.
Det er ikke sikkert at Klemetsrud blir et lysende eksempel på hvordan vi redder klimaet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway