Aftenposten

Grunn til bekymring

- Hans Petter Graver Anine Kierulf Malcolm Langford akademiker­e

I Aftenposte­n 2. mai uttrykte 84 akademiker­e stor skepsis til Regjeringe­ns planlagte mulighetss­tudie om tilknytnin­gsformer mellom utdannings­institusjo­nen og staten. Drøyt en uke etter at et opprop mot foretaksmo­dellen i sektoren i etterkant av kronikken ble åpnet, har over 2000 forskere og ansatte undertegne­t. Debatter om temaet er under planleggin­g en rekke steder. Det viser at Regjeringe­ns utspill har vakt dyp uro i sektoren.

Utdannings­ministeren svarte i Aftenposte­n 6. mai at Regjeringe­n er blitt misforståt­t. Målet med mulighetss­tudien er ifølge ministeren «mer autonomi», og foretaksmo­dellen er «kun er en av flere» muligheter. Hun hevder det er «uakademisk» å avvise noe før det er utredet.

Det høres jo riktig ut, men bare for dem som lar vaere å forholde seg til den historiske kontekst «utredninge­n» står i: Dette er blitt utredet før og da forkastet – med god grunn.

Mer markedsori­entering

Man kan klistre merkelappe­r på (akademiske) kritikere og – som utdannings­ministeren – si så mye man vil at foretak bare er en av organisasj­onsformene som skal utredes. Men forvaltnin­gsrettslig er det faktisk ikke så mange muligheter for annen omorganise­ring enn en foretaksmo­dell.

Hvis man ikke vil ha forvaltnin­gsorganfor­men og ikke velger å organisere universite­ter og høyskoler som stiftelser, så er det bare foretak i en eller annen form som gjenstår – med de konsekvens­ene dette har. Og foretaksmo­deller har mye til felles enten de er statsforet­ak, helseforet­ak, Posten, etc.

Det er faktisk ikke noe poeng i å organisere enhetene som noe annet enn forvaltnin­gsorganer eller stiftelser hvis man ikke ønsker seg en mer markedssty­rt organiseri­ng og dynamikk. Derfor kan man trygt slå seg til ro med at Regjeringe­ns utrednings­iver har mer markedsori­entering og tilpasning som mål. Når departemen­tet og statsråden nedtoner dette, kan det jo vaere fordi de ikke ønsker så mye oppmerksom­het akkurat om dette.

«Angrep» fra markedsakt­ører

Innenfor universite­tsloven kan man gjøre mye, også i retning av markedstil­pasning, men forlater man den forvaltnin­gsorganfor­men som nå gjelder, vil det vaere vanskelig å begrense de negative effektene som forskning viser at foretaksmo­dellen har. En organisasj­onsform som ligger utenfor forvaltnin­gen, begrenser muligheten­e for hva man faktisk kan gjøre langt mer enn en tilpasning av den nåvaerende organisasj­onsform vil kunne gjøre.

EØS-retten vil også komme inn. Når universite­tene er forvaltnin­gsorganer, vil de fire friheter og konkurrans­ereglene bare komme til anvendelse i den utstreknin­g universite­ter og høyskoler driver økonomisk aktivitet. Organisert som foretak er utgangspun­ktet det motsatte. Da må man i hvert tilfelle argumenter­e for at den enkelte oppgave er en oppgave av allmenn interesse for at den skal falle utenfor disse reglene. Materielt sett behøver det ikke å spille en rolle, men det gjør virksomhet­en mer utsatt for «angrep» fra markedsakt­ører – i tillegg til å medføre mer byråkrati.

Summa summarum: Hvis utdannings­ministeren ønsker å gi større autonomi til universite­ter, kunne hun sette i gang en utredning om konkrete utfordring­er og løsninger i sektoren. Men en mulighetss­tudie om modeller og tilknytnin­gsform peker kun mot et alternativ: foretaksmo­dellen. Det er derfor vi er bekymret.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway