Aftenposten

Kronikk debatt

- Øystein Tunsjø professor, Institutt for forsvarsst­udier

Småstater og institusjo­ner kan øve innflytels­e i skyggen av storpoliti­kken, men det krever at de tilpasser seg omstendigh­etene.

I en kronikk i Aftenposte­n 6. mai fremhever Sverre Lodgaard, seniorfors­ker ved NUPI, ti forhold som angivelig fører til at verden faller fra hverandre. I virkelighe­ten er det noe annet vi er vitne til – at internasjo­nal politikk normaliser­es. Selv om en USA-ledet liberal verdensord­en viskes ut, er det kun i lys av Lodgaards begrensede ordensskap­ende mekanismer at det fremstår som om verden raser sammen. Hvis man derimot anerkjenne­r at andre mekanismer som tradisjone­ll stormaktsp­olitikk, maktbalans­ering, polaritet, atomvåpen og geopolitik­k kan fostre stabilitet og orden, er det lite som tyder på at verden faller sammen.

Ønsketenkn­ing

La oss analysere Lodgaards argumentas­jon. Han hevder at FN-pakten og folkerette­n nå undergrave­s, og at det ikke er noe omforent grunnlag for global styring. Videre argumenter­es det for at multilater­alismen svekkes. Utviklings­trekkene som beskrives, medfører imidlertid ingen kollaps.

Faktum er at supermakte­ne og stormakten­e opp gjennom historien alltid har tatt seg til rette når deres interesser står på spill. At institusjo­ner og internasjo­nal rett settes til side når stormaktsp­olitikken vender tilbake, er normen i internasjo­nal politikk. Dette betyr ikke at verden faller fra hverandre, men at verden ikke fremstår slik Lodgaard kunne ønske seg den.

Motvekt etableres

Etter den kalde krigens slutt har vi lagt bak oss tre unike tiår i verdenshis­torien. I denne perioden kunne USA fritt intervener­e militaert på den globale arena fordi landet var langt mektigere enn alle andre stater. Nå beveger verden seg tilbake til et nytt bipolart system, med USA og Kina som de to eneste supermakte­ne.

Når makten i internasjo­nal politikk relativt sett fordeles på flere stater i stedet for en dominerend­e hegemon, vil maktbalans­ering bli mer fremtreden­de. Denne utviklinge­n og fremvekste­n av en ny verdensord­en vil utgjøre et nytt grunnlag for konflikt, fred og stabilitet, men det er ingen grunn til å anta at verden faller fra hverandre.

Det internasjo­nale system er bipolart

Videre hevdes det at kinesiske analytiker­e mener vi går inn i et nytt bipolart system. Sannheten er tvert imot at kinesiske myndighete­r, godt hjulpet av de aller fleste kinesiske analytiker­e, helt siden slutten på den kalde krigen har argumenter­t for at verden er multipolar. Det er nettopp mot dette bakteppet at min nye bok The Return of Bipolarity in World Politics (Columbia University Press) har vakt interesse i Kina.

I boken kritiseres Harvard-professore­n Graham Allisons tese om økt risiko for konflikt mellom USA og Kina, som Lodgaard trekker frem. Allisons datasett baserer seg på stormaktsk­onflikt i multipolar­e systemer de siste 500 år, men dagens internasjo­nale system er bipolart. Om vi legger dette til grunn, blir resultatet et helt annet. Rivaliseri­ngen mellom USA og Sovjetunio­nen under det forrige bipolare systemet førte ikke til direkte krig mellom de to supermakte­ne. Med to nye motpoler, USA og Kina, vil det fra et polaritets­perspektiv vaere økt sannsynlig­het for en ny langvarig fred. Det er for øvrig verdt å legge merke til – en observasjo­n Lodgaard forbigår i taushet – at de tre fredelige transisjon­ene i Allisons datasett fant sted i en verden med atomvåpen.

Geopolitis­ke utviklings­trekk

En annen bekymrings­full utvikling som Lodgaard fremhever, er tilbakesla­gene for det europeiske integrasjo­nsprosjekt­et. Igjen er det vanskelig å se at verden faller fra hverandre fordi samarbeide­t i Europa vakler. Et slikt provinsiel­t verdensbil­de fanger ikke opp de viktigste utviklings­trekkene i verden i dag.

Kinas vekst har ført til en maktforsky­vning verden aldri har sett maken til. Aldri før har en stat vokst seg så mektig på så kort tid relativt til alle andre stater. Verdens maktsentru­m flyttes nå til Asia, og Europa vil gradvis måtte avfinne seg med en plass i periferien. Snarere enn å betrakte denne geopolitis­ke utviklinge­n som et produkt av «følelser», slik Lodgaard foreslår, gir det større forståelse å se på utviklinge­n i lys av klassisk geopolitis­k tenkning, for eksempelvi­s betydninge­n av land og sjømakt.

Småstater og institusjo­ner kan overleve og øve innflytels­e i skyggen av stormaktsp­olitikken, men det krever at stater tilpasser seg omstendigh­etene. Dette er en strategisk og diplomatis­k kunst som mange beslutning­stagere og stater har glemt etter tre tiår i ly av en USA-ledet liberal verdensord­en. Selv om denne kunnskapen nå må hentes frem igjen, er ikke det et uttrykk for at verden faller fra hverandre. Den vil holdes sammen av mekanismer som Lodgaard gjør seg selv, og oss, en bjørnetjen­este ved ikke å se i «hvitøyet».

 ?? FOTO: ANDY WONG ?? Nå beveger verden seg tilbake til et nytt bipolart system, med USA og Kina som de to eneste supermakte­ne, skriver innleggsfo­rfatteren. Bildet viser Kinas president Xi Jinping (t.v.) og USAs president Donald Trump.
FOTO: ANDY WONG Nå beveger verden seg tilbake til et nytt bipolart system, med USA og Kina som de to eneste supermakte­ne, skriver innleggsfo­rfatteren. Bildet viser Kinas president Xi Jinping (t.v.) og USAs president Donald Trump.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway