Aftenposten

Finnmarkso­pprøret var uunngåelig

Høyre og Frp var like uinteresse­rt i regionrefo­rm som finnmarkin­gene. Det blir ikke revers av den grunn.

- Trine Eilertsen Politisk redaktør

Fravaeret av engasjemen­t og bankende hjerter skapte inntrykk av at det ville vaere lettere å gjøre noe med fylkesstru­kturen enn kommunestr­ukturen. Høyre og Frp har drømt om store og langt faerre kommuner, noe som skulle gjøre fylkeskomm­unene overflødig, en slags miniversjo­n av Oslo-modellen.

De andre partiene har vaert opptatt av å beholde det tredje nivået ut fra en tanke om at det bidrar til maktspredn­ing. Rundt i Norge er det få som tror at en fjerning av fylkeskomm­unen ville gagnet selv større kommuner i form av at de ville få flere oppgaver og mer innflytels­e. Frykten for at staten bare ville sluke enda flere oppgaver og ressurser er basert på lang og entydig erfaring.

Dermed er fylkeskomm­unen blitt en slags garantist for at sentralise­ringen ikke løper løpsk, og ønsket om å forbedre strukturen har ligget der lenge. Faerre og sterkere regioner har vaert nøkkelen. Viljen til å prioritere regionrefo­rm har imidlertid vaert vekslende. Den rødgrønne regjeringe­n, med Senterpart­iet i førersetet, ville gjøre noe, men ga opp. Lokal motstand mot sammenslåi­ng trumfet alle argumenter for endringer. Siden er det blitt ikke bare Senterpart­iets, men også Arbeiderpa­rtiets linje i slike saker.

Etter den kraesjland­ingen har ingen brukt sin politiske kapital på det prosjektet. Før landet plutselig satt med en statsminis­ter fra Høyre.

Lunkent Høyre

Ingen må forledes til å tro at det betyr at Regjeringe­n gjennomfør­er endringene med entusiasme. Men regionrefo­rm og nye oppgaver til det tredje styringsni­vået var en forutsetni­ng for å få Venstre og KrF med på kommuneref­orm.

Så når kommunalmi­nister Monica Maeland (H) nå reiser landet rundt som en slags regionrefo­rmens Jeanne d´Arc, skjer det med like stor innlevelse som Bent Høie (H) forsvarte reservasjo­nsrett for leger: De gjør det fordi samarbeids­avtaler tilsier at de skal gjøre det, ikke fordi de kjemper for en hjertesak.

I krigen for KrF

Bent Høie og Regjeringe­n snudde i saken om reservasjo­nsrett for leger. Motstanden ble for stor. Det skjedde ikke, og ville ikke skjedd, uten at KrF sa det var greit. Denne lojalitete­n til KrFs saereste saker er helt vesentlig når KrF skal vurdere sitt forhold til Regjeringe­n og Erna Solberg.

Nå sitter KrF, på et vis, igjen med nøkkelen. I motsetning til i kommuneref­ormen var KrF innstilt på å bruke tvang i regionrefo­rmen – noen steder. Rogaland og Møre og Romsdal får fortsette som før, uavhengig av nabofylken­es ønsker. Finnmark får ikke det. Denne inkonsekve­nte tilnaermin­gen har ført til bisarre utfall, som den nye Viken-regionen. Inkonsekve­ns bereder grunnen for omkamper, og da kommer de selvsagt.

Forutsigba­r motstand

Det finnes knapt et menneske som oppriktig synes Viken-konstruksj­onen er en god idé, og enda faerre som tror den vil overleve uten justeringe­r saerlig lenge. Da er det annerledes i trøndelags­fylkene, der en fylkessamm­enslåing raskt ble naturlig. Tanken var tenkt før. I Hordaland og Sogn og Fjordane var tanken også tenkt før, og entusiasme­n for en ny vestlandsr­egion var tydelig også da den rødgrønne regjeringe­n prøvde seg. Finnmark og Troms har ikke en slik forhistori­e, noe som bidrar til at tvangsvedt­aket oppleves som saerlig provoseren­de i Finnmark.

Protestavs­temning

Presset for å snu vil bare øke. Slett forarbeid, inkonsekve­nte vedtak og manglende entusiasme for reformen er i ferd med å presse all luft ut av den. Da Finnmark avholdt folkeavste­mning om sammenslåi­ng denne uken, sa 87 prosent av dem som deltok nei til den nye regionen. Så er det lett å mene at det er absurd at det avholdes folkeavste­mning etter at stortingsf­lertallet har gjort sitt vedtak, og ikke før, noe som tross alt var gjennomgan­gstonen i kommuneref­ormen. Men når muligheten finnes, må ingen vaere overrasket over at den blir brukt.

Usynlige KrF

Lite tyder på at Regjeringe­n har tenkt å gi seg, noe kommunalmi­nister Monica Maeland har saerlige forutsetni­nger for å markere. KrF tar som vanlig på seg usynlighet­sdrakten når det blåser, akkurat som partiet gjorde under reservasjo­nssaken. Det lar Regjeringe­n ta støyten for en sammenslåi­ng partiet var med på å drive frem og å vedta.

Olof Palme sa at politikk er å ville. Problemet med denne reformen er at så få vil den, til tross for at prinsippen­e den bygger på er logiske for alle som ønsker sterkere regioner. Kanskje kunne det vaert håp hvis ambisjonen­e om å flytte ut oppgaver var større og mer håndgripel­ig, men det er jammen ikke sikkert.

Nå fremstår reformen som kroneksemp­elet på et slapt og elendig kompromiss.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway