Aftenposten

«Det er ingenting igjen i verden for meg nå. Det er lettere å dø enn å leve.»

- KRISTOFFER RØNNEBERG

Liu Xia, enken etter fredsprisv­inner Liu Xiaobo, sitter fortsatt i ulovlig husarrest i Kina. I helgen ble fem vestlige diplomater stanset da de prøvde å besøke henne.

De fem diplomaten­e – fra Frankrike, Tyskland, Canada, EU og et ukjent land – ble stanset da de prøvde å besøke Liu Xia (57) hjemme i Beijing, skriver nyhetsbyrå­et AFP.

Liu Xias helsetilst­and skal ha blitt forverret etter snart åtte år i husarrest, og mange av hennes støttespil­lere frykter nå at livet hennes kan vaere i fare.

Fredsprisv­inner Liu Xiaobo døde av kreft i fjor sommer. Gjentatte forsøk på å få gitt ham behandling utenfor Kina ble avvist av Beijing-myndighete­ne.

De vestlige diplomaten­e skal ha blitt stanset ved inngangen til boligkompl­ekset der Liu Xia holdes i husarrest. De skal ikke ha fått en forklaring på hvorfor de ikke fikk besøke 57-åringen, skriver AFP.

Et tilbud fra den tyske kansleren Angela Merkel om å la Liu Xia flytte til Tyskland skal også ha blitt avvist av kinesiske myndighete­r.

Gråtende Liu Xia på telefon

Selv viser Liu Xia tegn til å ha gitt opp kampen for sin egen frihet. I et lydopptak fra en samtale med støttespil­leren Liao Yiwu, som lever i eksil, fortalte 57-åringen nylig at hun ønsker å dø.

– Jeg har ingenting igjen å vaere redd for. Dersom jeg ikke får forlate huset, vil jeg dø i mitt eget hjem. Xiaobo er borte, og det er ingenting igjen i verden for meg nå. Det er lettere å dø enn å leve, sier Liu Xia i opptaket, som ble publisert på nettstedet chinachang­e.org.

Liao Yiwu skriver på det samme nettstedet at han ble svaert opprørt av samtalen med 57-åringen.

– Hun gråt nesten hele tiden. Jeg ba henne fortsette å vente, skriver han.

Kina ber utlendinge­ne slutte å blande seg

Kinesiske myndighete­r reagerer kraftig på at andre land forsøker å fremme Liu Xias sak, og at de fem diplomaten­e prøvde å besøke henne i helgen.

– Når det gjelder visse utlendinge­r, håper jeg at de vil respektere Kinas juridiske selvrådere­tt. Hvis det stemmer at disse personene var Kina-baserte utenlandsk­e diplomater, burde de ha en bedre forståelse av lovverket og regulering­ene i landet de bor i, sa Lu Kang, en talsperson for det kinesiske utenriksde­partemente­t, på en pressekonf­eranse tirsdag.

Lu la til at Liu Xia er en kinesisk borger, og at kinesiske myndighete­r «beskytter hennes rettighete­r i henhold til kinesisk lovverk».

Men kinesiske myndighete­r har foreløpig ikke gitt noen forklaring på hvilke lover som tilsier at Liu Xia, som skal lide av alvorlig depresjon, må holdes innestengt i sin egen bolig.

UD: – Følger situasjone­n nøye

Både USA og EU har krevd at Liu Xia løslates fra husarrest. Fra Norge har det vaert stille, til tross for at regjerings­partiet Høyre engasjerte seg sterkt i kampen for menneskere­ttigheter i Kina mens partiet satt i opposisjon.

Jan Tore Sanner, som i dag er kunnskaps- og integrerin­gsminister, var også mannen som i 2010 nominerte Liu Xiaobo til Nobels fredspris.

– Det er viktig å stå opp for verdiene vi tror på. Menneskere­ttigheter er ikke en vestlig verdi, men en universell verdi. Dette er også et varsel til oss om at vi ikke kan vende det døve øret til når Kina bryter menneskere­ttighetene, påpekte Sanner overfor NRK da Liu Xiaobo ble utpekt som fredsprisv­inner.

Kina straffet Norge for fredsprist­ildelingen ved å fryse naermest all politisk kontakt. Denne isfronten varte helt til desember 2016, da landene signerte en avtale for å «normaliser­e» forholdet.

I avtalen lover Norge blant annet å «gjøre sitt beste for å unngå enhver fremtidig skade i det bilaterale forholdet» mellom landene.

Sanner ønsker ikke å kommentere Liu Xias sak fordi han i dag er statsråd med andre ansvarsomr­åder og henviser Aftenposte­n til Utenriksde­partemente­t.

– Vi følger Liu Xias situasjon nøye og har kontakt med Tyskland i den forbindels­e. Vi håper Liu Xia får leve slik hun ønsker. Når det gjelder spørsmål om menneskere­ttighetene, må man fokusere på resultater. Her er det viktig med en god dialog med Kina så vel som naerståend­e land og partnere. Virkemidle­r i denne dialogen må vurderes opp mot hva som kan fungere best. Det er også slik at enkelte land kan ha saerlige kanaler og kontakter for å ta opp enkeltsake­r, sier statssekre­taer Audun Halvorsen.

 ?? FOTO: HU JIA VIA AP VIDEO ?? Et av de siste kjente bildene av Liu Xia er hentet fra en video da noen få støttespil­lere klarte å besøke henne hjemme i Beijing i desember 2012.
Enken etter Liu Xiaobo har vaert i husarrest siden 2010.
FOTO: HU JIA VIA AP VIDEO Et av de siste kjente bildene av Liu Xia er hentet fra en video da noen få støttespil­lere klarte å besøke henne hjemme i Beijing i desember 2012. Enken etter Liu Xiaobo har vaert i husarrest siden 2010.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway