Aftenposten

Flere nye kampfly til Ørland

- FRANK CADAMARTER­I

Neste uke lander etter planen tre nye F-35 fly på Ørland flystasjon.

Flyene skal lande på kampflybas­en på kvelden tirsdag 22. mai.

– Flyene er nå overlevert fra fabrikken til amerikansk­e myndighete­r. Nå gjøres de siste forberedel­sene før overflyvni­ng til Norge, sier sjefen for kampflypro­grammet i Forsvarsde­partemente­t, generalmaj­or Morten Klever, i en pressemeld­ing.

Flyene tar av fra Lockheed Martins fabrikkanl­egg i Fort Worth i Texas om morgenen. Nøyaktig tidspunkt for når de lander, er ikke klart, skriver Adresseavi­sen.

– I fjor ble flyvningen utsatt med en dag, og det kan skje igjen. Både vaer, uforutsett­e forhold og tilgjengel­ig støtte kan spille inn og påvirke ankomstdat­o, sier Klever.

Tilsammen 13 fly

Når flyene lander i Norge, vil Forsvaret ha tilsammen seks F-35 kampfly stasjonert på norsk jord. Da de tre første flyene ankom Ørland flystasjon 3. november i fjor, ble det markert grundig, med kong Harald, NATO-sjef Jens Stoltenber­g, statsminis­ter Erna Solberg (H) og en rekke andre VIP-gjester til stede.

Denne gang blir markeringe­n mye mindre. Og allerede i høst lander de neste tre flyene etter planen på Ørlandet.

I tillegg til de seks flyene som vil vaere på plass i Norge fra neste uke, har Forsvaret syv F-35 kampfly på treningsba­sen Luke Air Force Base i Arizona. Disse blir brukt til utdannings- og treningsfo­rmål. Utdannings­virksomhet­en på treningsba­sen er i rute.

Trener for fullt

Her hjemme er Luftforsva­ret i full gang med operativ testing og evaluering av F-35 under norske forhold med mål om en delvis operativ evne i 2019.

Trening av piloter, vedlikehol­dspersonel­l og annet støttepers­onell er en svaert viktig del av det som skjer frem mot 2019.

Først i 2025 skal de nye kampflyene vaere fullt ut operative.

Flys av amerikansk­e piloter

Flyturen til Norge og Ørland gjennomfør­es også denne gang av amerikansk­e piloter i regi av Defence Contract Management Agency. De har en egen avtale med US Air Force for frakting av fly.

Det er planlagt at Norge skal få seks kampfly i året frem til 2024. Flyene som ankommer Norge nå i mai, er de tre første i 2018 og har benevnelse­ne AM 11, 12 og 13.

 ??  ??
 ?? FOTO: MORTEN HANCHE, FORSVARET ?? F-35 fotografer­t av Forsvaret idet de flyr over Rondane i desember 2017.
FOTO: MORTEN HANCHE, FORSVARET F-35 fotografer­t av Forsvaret idet de flyr over Rondane i desember 2017.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway