Aftenposten

Kostbar koffert skaper trøbbel for Zimbabwes «krokodille»

- KJETIL HANSSEN

President Emmerson Mnangagwa er kjent under kallenavne­t «Krokodille­n», og hans fraksjon i regjerings­partiet ZANU-PF kalles derfor Team Lacoste – etter det franske klesmerket.

Nå er det imidlertid et annet fransk luksusmerk­e som skaper trøbbel for Robert Mugabes etterfølge­r bare måneder før landets velgere går til urnene.

Dette skjedde: Søndag feiret mange av verdens land, blant dem Zimbabwe, morsdag. President Mnangagwa benyttet anledninge­n til å skrive på Facebook og Twitter påminnelse­r om å vaere takknemlig overfor mødre. To av barnebarna var innom kontoret og han la ut et par bilder av seg selv sammen med småjentene.

Presidentk­offert

Hva var så problemet med dét: Nede i venstre hjørne på et par av bildene fra presidente­ns kontor står en brun stresskoff­ert. Den ble raskt identifise­rt som en Louis Vuitton – passende nok – av typen president. Årets modell annonseres på selskapets amerikansk­e nettside for mellom 60.000 og 100.000 kroner avhengig av mønster og detaljer.

Kritikken lot ikke vente på seg. – Den koster mer enn to årslønner for en sykepleier, påpekte en kritiker. – Et åpenbart eksempel på ekstravaga­nse og grådighet, mente en annen.

Ros og refs

På Mnangagwas egen Facebooksi­de bar de fleste kommentare­ne preg av overstrømm­ende ros av presidente­n. Enkelte likte at han jobbet for folket også på søndager. Noen postet imidlertid bildene hans på nytt med den kostbare kofferten fremhevet eller ringet inn. Andre påpekte også landets dystre økonomi.

– Jeg kan ikke gi min mor et anstendig måltid eller en presang på grunn av det dere har gjort de siste 38 årene, skriver en ung kjemi-utdannet mann bosatt hovedstade­n Harare.

Hvor mange tomater?

Fadzayi Mahere, en kjent advokat som stiller til nasjonalfo­rsamlingen som uavhengig fra en hovedstads­krets, bemerker at presidente­ns barnebarn er søte, men spørsmålet hun stiller ham er mer syrlig.

– Hvor mange tomater må en forhandler selge, hvor mange lønninger må en lege spare, hvor mange netter må man stå i kø for å få kontanter tilsvarend­e verdien av din LV-koffert, spør hun på Twitter.

Frykter valgfusk

I juli skal det holdes valg til to kamre i nasjonalfo­rsamlingen og direkte valg til presidente­mbetet, men datoen er ennå ikke kunngjort. Tidligere valg i landet er blitt kritisert for omfattende fusk. Opposisjon­enes fremste kandidat mot Mnangagwa er Nelson Chamisa. Han har sådd tvil om opposisjon­en vil godta et valg før valgreform­er er gjennomfør­t. Chamisa tviler på at regjerings­partiet

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway