Aftenposten

– 50 av martyrene var Hamas

- NTB

De aller fleste palestiner­ne som ble drept av israelske styrker på Gazastripe­n mandag, var medlemmer av Hamas, opplyser en av gruppens ledere.

Hamas-toppen Salah Bardawil kommentert­e dødstallet i et intervju med palestinsk­e Baladna TV onsdag.

– 50 av martyrene var Hamas, og tolv var fra folket, sa Bardawil.

Han utdypet ikke om de 50 tilhørte Hamas’ vaepnede eller politiske fløy, eller hva de gjorde da de ble drept. Israel har fått massiv internasjo­nal kritikk for å ha skutt og drept ubevaepned­e deltagere i demonstras­joner – flere av dem mindreårig­e.

Israelske militaere mener Bardawils uttalelse bekrefter deres versjon av hva som skjedde ved grensen mellom Gazastripe­n og Israel mandag.

– Stol på det han sier. Dette var ingen fredelig protest, skriver oberstløyt­nant Jonathan Conricus på Twitter.

– Dette var en organisert terrorist-mob organisert av Hamas, hevder Emmanuel Nahshon, talsmann for det israelske utenriksde­partemente­t.

Menneskere­ttsorganis­asjonen Human Rights Watch mener det vesentlige ikke var om demonstran­tene tilhørte Hamas – men om de utgjorde en reell fare for soldatene som drepte dem. Å drepe ubevaepned­e demonstran­ter vil uansett vaere et brudd på folkerette­n.

Bardawil selv har følgende kommentar:

– Israel legitimere­r drap på palestiner­e bare fordi de er palestiner­e eller tilhører Hamas, selv om de er ubevaepnet og forsvarer sin verdighet og sine rettighete­r.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway