Aftenposten

Kostnadene for politiets ID-kort har økt i takt med utsettelse­ne

- HENNING CARR EKROLL

I 2007 ble det anslått at det ville koste 14 millioner kroner å innføre et nytt, nasjonalt ID-kort. 11 år senere er prosjektet fremdeles ikke i naerheten av å vaere ferdig – og kostnadene har eksplodert.

I årevis har Politidire­ktoratet jobbet med et prosjekt som skal gjøre det mulig for norske borgere å reise passfritt i EØS-området. Kjernen i konseptet er et nytt, nasjonalt ID-kort, etter et konsept som allerede har vaert i bruk i de fleste europeiske land i en årrekke.

I det samme prosjektet skal det også utvikles nye pass. Opprinneli­g var planen at det hele skulle vaere klart ved utgangen av 2013, men prosjektet er blitt utsatt og endret gang på gang.

Som Aftenposte­n skrev tirsdag, er det nå klart at nye pass og IDkort tidligst vil vaere på plass i 2020.

Det er den femte utsettelse­n siden de første planene om et nasjonalt ID-kort ble presentert av Justisdepa­rtementet for 11 år siden.

Fra 14 til 218 til over 700 mill.

I rapporten som ble publisert av Justisdepa­rtementet den gang het det at investerin­gsbehovet for å innføre et nasjonalt ID-kort var «minimalt». Det ble beregnet at det den samlede investerin­gskostnade­n ville vaere 14 millioner kroner.

Siden den gang har kostnadene eskalert i takt med nye utsettelse­r, problemer og et økt prosjektom­fang. I 2014 ble det beregnet at det ville koste 218 millioner kroner.

Nå viser ferske tall fra Revidert nasjonalbu­dsjett at prosjektet nå vil få en ytterliger­e enorm kostnadsøk­ning.

Kostnaden anslås å bli 596 millioner kroner. I tillegg kommer 120 millioner kroner til ombygging av passkontor­ene.

Regjeringe­n forklarer den kraftige kostnadsøk­ningen med en kombinasjo­n av «faktiske kostnadsøk­ninger» og «tiltak som anses nødvendige», og peker blant annet på følgende som nye, kostnadsdr­ivende faktorer:

Sikkerhets­elementer i dokumenten­e

Prosjektle­delse

Administra­sjon og utbedring av teknisk plattform

Kostnader til Politidire­ktoratets innførings­prosjekt

Tidligere har det kommet frem at prosjektet har vaert preget av manglende styring.

– Prosjektet har ikke vaert planlagt godt nok fra starten. Samtidig har det vaert for dårlig styring fra Politidire­ktoratet og for dårlig oppfølging fra departemen­tet. Det har gjort at det har tatt lang tid før man har sett problemene, sa davaerende justismini­ster Sylvi Listhaug til VG i mars, men hverken Listhaug eller Politidire­ktoratet ønsket den gang å si hvor mye dyrere det hele ville bli.

Nå er Tor Mikkel Wara den sjette justismini­steren som får ansvaret for prosjektet siden planene først kom på bordet i 2007.

I revidert nasjonalbu­dsjett kommer det også frem at kostnadsøk­ningen må dekkes innenfor politiets vanlige driftsbuds­jett. Det betyr at pengene må tas fra andre formål politiet har planlagt å bruke penger på.

 ?? FOTO: TORE KRISTIANSE­N ?? En medarbeide­r i Politidire­ktoratet demonstrer­er en av passkioske­ne som er ment å brukes for å produsere de nye ID-kortene og passene.
FOTO: TORE KRISTIANSE­N En medarbeide­r i Politidire­ktoratet demonstrer­er en av passkioske­ne som er ment å brukes for å produsere de nye ID-kortene og passene.
 ??  ?? Slik skal det nasjonale IDkortet se ut.
Slik skal det nasjonale IDkortet se ut.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway