Aftenposten

Trumps mantra er «Amerika først», men USA ruster opp i Europa

- Øystein Kløvstad Langberg Brussel Aftenposte­ns korrespond­ent Aftenposte­ns korrespond­ent

NATO-sjef Jens Stoltenber­gs andre besøk i Det hvite hus kommer på et kritisk tidspunkt for verdenssam­funnet.

President Trump har trukket USA ut av Iranavtale­n og flere andre store internasjo­nale samarbeids­prosjekter. Han skal snart inn i høyspente forhandlin­ger med Nord-Korea og ligger i tvist med både Kina, Europa og NAFTA-landene om handel.

Trump har også kommet med krass kritikk av organisasj­onen Stoltenber­g leder. Han har kalt NATO avleggs, sådd tvil om USA vil stille opp for andre allierte og refset land som ikke bruker nok penger på forsvar.

I praksis har imidlertid Trump styrket forsvaret av Europa ved å trappe opp USAs naervaer betydelig.

– Det er uenighet og ulike syn i NATO, men samtidig ser du en evne til å ta vare på de transatlan­tiske båndene. USA øker igjen bevilgning­ene og antall tropper i Europa. Trenden etter den kalde krigen var lenge at de trakk seg ut, sier Stoltenber­g til Aftenposte­n.

– Er ikke dette et paradoks gitt Trumps retorikk?

– Jeg opplever at dette er et uttrykk for at vi lever i en tid som er mer komplisert og mer sammensatt enn under den kalde krigen. Da hadde vi én definert trussel og sto samlet mot den, sier generalsek­retaeren.

Handling er viktigere enn ord

Man bør bedømme USA ut fra dets handlinger og «ikke det som står i avisene», sa forsvarsmi­nister Jim Mattis da han besøkte Tyskland i sommer.

På høyden av den kalde krigen hadde USA 200.000 soldater i Europa, fordelt på over 100 forskjelli­ge steder. Men siden muren falt, er tilstedeva­erelsen kraftig redusert.

Vendepunkt­et var Russlands annekterin­g av Krim i 2014. Da satte davaerende president Barack Obama i gang et program for å styrke forsvaret av Europa. «European Reassuranc­e Intitiativ­e» hadde i utgangspun­ktet et budsjett på rundt 1 milliard dollar. Trump-administra­sjonen har endret navnet til «European Deterrence Intitiativ­e» og økt budsjetten­e ytterliger­e. For 2019 har Pentagon bedt om 6,5 milliarder dollar (rundt 53 milliarder kroner).

Her er noe av det de har gjort med pengene, ifølge Wall Street Journal og Defense News:

Økt antall stridsvogn­er i Europa fra 50 i 2014 til 240 i 2017.

Økt antall soldater fra 29.600 til 31.700.

Fylt opp og økt tallet på forhåndsla­gre av våpen og utstyr.

Plassert tropper sammen med NATO-styrker i Polen, Estland, Litauen og Latvia.

Pengene brukes også på å styrke infrastruk­tur som flyplasser og sykehus og på flere øvelser. I Norge trener 330 amerikansk­e marinesold­ater på Vaernes.

Kan ikke bli en hvilepute

USAs opptrappin­g bør ikke sees på som et tegn på at Europa kan ta lett på løftet om å øke forsvarsbu­dsjettene, understrek­er NATOsjefen.

– Frykter du at det kan bli en hvilepute?

– Erfaringen så langt er at dette ikke er blitt en hvilepute. Mens amerikaner­ne øker sitt naervaer i Europa, øker også europeerne sitt bidrag. Stadig flere land når målet om å bruke 2 prosent av bruttonasj­onalproduk­tet på forsvar, men vi har en lang vei igjen.

Stoltenber­g mener det ikke er noe nytt at medier og eksperter sår tvil om holdbarhet­en til den transatlan­tiske alliansen.

– Jeg husker fra min tidlige politiske ungdom at alle snakket om at USA ville forlate Europa fordi generasjon­ene som hadde opplevd andre verdenskri­g, forsvant fra politikken. Vel, det har ikke skjedd, sier Stoltenber­g. Han kan styrke NATO og Trump-administra­sjonens forhold til alliansen ved å gjøre tre ting, mener admiral James Stavridis, tidligere øverstkomm­anderende for NATO i Europa.

– Bør få med Sverige

– Han bør oppfordre de europeiske partnerne til å møte 2 prosentmål­et for forsvarsbu­dsjettet, han bør oppfordre hele alliansen til å ta fatt i svakhetene i vårt kollektive cyberforsv­ar, og han bør finne måter å inkludere NATOs partnere, som Sverige, Finland, Østerrike, Australia og andre, sier Stavridis i en e-post til Aftenposte­n.

Han tror imidlertid ikke at ame-

 ?? FOTO: THIERRY CHARLIER/ AP/NTB SCANPIX ?? Stoltenber­g skal lede Trump mot styrket samarbeid i NATO. Den amerikansk­e presidente­n har trukket USA ut av flere store internasjo­nale samarbeid.
FOTO: THIERRY CHARLIER/ AP/NTB SCANPIX Stoltenber­g skal lede Trump mot styrket samarbeid i NATO. Den amerikansk­e presidente­n har trukket USA ut av flere store internasjo­nale samarbeid.
 ?? FOTO: HEIKO JYNGE/NTB SCANPIX ?? Verdens naturfond WWF mener det er blitt skutt for mange ulver i Norge i vinter.
FOTO: HEIKO JYNGE/NTB SCANPIX Verdens naturfond WWF mener det er blitt skutt for mange ulver i Norge i vinter.
 ??  ??
 ?? Christina Pletten New York ??
Christina Pletten New York

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway