Aftenposten

Problemet Brann må laere seg å løse

-

Motstander­e som er fornøyde med ett poeng.

Haugesund skal ikke beskyldes for å spille negativ fotball for å berge uavgjort mot Brann i 16. mai-kampen.

Tvert imot, Haugesund gikk for seier lenge og tok ledelsen. Men etter at Brann hadde utlignet i det 69. minutt, var det kun det ene poenget som gjaldt for bortelaget.

Bort med ballen, få tiden til å gå. Det bør ingen klage på, for Brann på måljakt er en mektig motstander for tiden.

Men i lederposis­jon må Brann overvinne noen hindre i form av ivrige motstander­ben. Det problemet klarte ikke Brann å løse, og kanskje har de noe å laere der.

Rosenborg har gjennom årene holdt fast ved sitt vante spill, også når det har sett truende ut, og vi vet hvordan det har endt.

Nilsen endret

Trener Lars Arne Nilsen stolte ikke på at vanlig Brann-spill ville holde og satset på langdistan­sefotball mot slutten.

Inn med Azar Karadas og Henrik Kjelsrud Johansen, lange og tunge pasninger opp foran mål.

Det holdt ikke, og Haugesund klarte å holde avstanden opp til tetlaget. De smilte lurt, Brannfolke­t var skuffet.

Slik var dette Rosenborgs runde. De ordnet som ventet seier mot Lillestrøm og reduserte avstanden til Brann til fem poeng.

Nå kan vi tillate oss å leke med tanken på det som skal skje 28 oktober, Brann-Rosenborg. Vi kan tro og håpe at den blir bortimot avgjørende. De fem Brannpoeng­ene spises opp hvis Rosenborg nå har funnet seg selv.

Men vi ser ingen fare for at Brann skal falle sammen, spenningen vil vedvare.

To hjelpeløse

Det ser ut til at det er i toppen av tabellen det skal vaere spennende i år. Start og Sandefjord på de to siste plassene er så hjelpeløst svake i forsvarssp­illet at vi snart kan avskrive dem.

Det er snålt. Forsvarssp­ill er da ikke SÅ vanskelig. Kjenner de ikke betydninge­n av å holde spillerne samlet når motstander­en angriper, skjønner de ikke at det må ofres noe for å oppnå noe? Nei, ikke slik de fremstår denne våren.

Men dette er til glede for noen andre. Kristiansu­nd, Strømsgods­et, Lillestrøm, Stabaek og Bodø/ Glimt ligger på plassene over og håper raskest mulig å komme seg unna 14.-plassen.

Men den plassering­en er ikke så avskrekken­de at det er noen grunn til å sparke seg gjennom sesongen i stedet for å spille fotball. De bør føle seg trygge nok til å spille ut sine beste kvaliteter.

Merkelige Godset

Spesielt overrasken­de er det at Strømsgods­et – høstens lag i fjor – er blitt så utrygge gjennom vinteren. Svakheten ligger ikke i spillersta­llen, ikke i spillet heller. Men et lag som ødelegger så mange sjanser, får etter hvert problemer.

Mange gode lag har fått erfare at de etter hvert leverer så dårlig som tabellen tilsier. Selvtillit forsvinner, det diskuteres problemer og løsninger dagen lang, nøling erstatter handlekraf­t.

Motsatt – lag som havnet på en bølge, vokser både individuel­t og som lag. Se på Ranheim, fortsatt årets utropstegn. Tredjeplas­s etter at en tredjedel av sesongen er spilt, mestscoren­de lag, tenke seg.

Det er mulig å finne sportslige forklaring­er på den uventede suksessen. Men fortsatt er det forbløffel­se som gjelder når Ranheim omtales.

Rosenborg har slitt med dette i mange år allerede.

 ?? FOTO: HOMMEDAL, MARIT / NTB SCANPIX ?? Kristoffer Barmen reddet ett poeng for Brann.
FOTO: HOMMEDAL, MARIT / NTB SCANPIX Kristoffer Barmen reddet ett poeng for Brann.
 ??  ?? Gianluigi Buffon.
Gianluigi Buffon.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway