Aftenposten

– Det måtte en kvinne til for å skape denne tøffingen

I Ray Donovan bruker han balltreet for å ordne opp i Los Angeles-elitens problemer.

- MAY SYNNØVE ROGNE

Skuespille­r Liev Schreiber mener likevel det er noe vakkert ved rollefigur­en.

– For å vaere aerlig tror jeg det kun er en kvinne som kunne skapt en så helstøpt og nyansert figur som Ray, sier skuespille­r Liev Schreiber om karakteren han spiller i TVserien Ray Donovan, som vises på HBO.

Ray Donovan er en såkalt fikser, en person som ordner opp i alle problemene til de rike og berømte i Los Angeles. Ann Biderman, som står bak serien, har tidligere skrevet NYPD Blues og politiseri­en Southland. Handlingen i Ray Donovan foregår på gal siden av loven. Hovedperso­nen er en klassisk antihelt som lar balltreet snakke for seg.

Aftenposte­n traff Schreiber under filmfestiv­alen i Berlin. Der var han for å promotere den prisvinnen­de Wes Andersonfi­lmen Isle of Dogs, som Schreiber har en av stemmene i.

– Er det vanskelig å forsvare Ray Donovan etter alle #metoo-avsløringe­ne?

– Nei, Ray selv er et offer for mishandlin­g. Han ble misbrukt av en katolsk prest da han var gutt. Volden han utøver, kommer derfra. Ray Donovan er bygd på en idé om lojalitet. Han er egentlig en forferdeli­g karakter, men han er lojal, og det er vakkert, mener Schreiber.

Svaert lukrativ

Skuespille­ren rager 1,90 over bakken, og han har en fremtoning som minner om den tøffe Ray Donovan.

– Nå for tiden får jeg roller som tøffinger. Jeg er Ray Donovan, og det er svaert lukrativt. En fem års kontrakt gjør at jeg kan sende ungene mine på privatskol­e, sier Schreiber, og legger til at han ikke alltid har vaert så heldig.

Som mange andre unge skuespille­re slet han med å holde seg på bena økonomisk i starten av karrièren, selv om han var ansatt ved et av de store teatrene i New York.

– Jeg fremførte de største dramatiske tekstene på scenen og tjente 300 dollar i uken. Det kan du ikke leve av. Ved siden av jobbet jeg som tekstforfa­tter. Det var en periode jeg bare ville gi opp. Jeg vokste opp i et hjem uten penger, og jeg hadde ikke lyst til å vaere fattig. Hvis du vil bli rik, ikke bli skuespille­r, fortsetter han.

Schreiber mener skuespill handler om mye mer enn berømmelse.

– Barna mine forbinder det å vaere skuespille­r med stjerner og Hollywood. Jeg vil ikke føre flere unge, som ikke skjønner at skuespill er et håndverk, inn i yrket. Jeg har allerede avslått flere roller som folk i bransjen har tilbudt barna mine, sier han.

Fikk ikke se fargefilm

Schreiber hadde ingen tradisjone­ll barndom. Da foreldrene hans ble skilt, flyttet han med moren til New York. De to var husokkupan­ter. Hun livnaerte seg som drosjesjåf­ør. Det var moren som laerte ham å lese. Han fikk ikke lov til å se på fargefilm, så han ble flasket opp på gamle svart/hvitt-filmer. På college sa Schreibers laerer at han burde satse på skuespill.

– Jeg hadde en ukonvensjo­nell barndom. Det var kanskje én av grunnene til at jeg valgte scenen. Når du jobber med de samme menneskene hver kveld, er det intimt, nesten som en familie, sier han.

Hunder på en søppeldyng­e

Schreiber har i løpet av sin karrière stått på teaterscen­en, hatt regi, skrevet manus og vaert skuespille­r i film- og TV-produksjon­er. Han har nytt godt av strømmetje­nestenes inntog på seriemarke­det, men ser at den smale filmen sliter.

– Det er vanskelig å få finansiert et prosjekt i Hollywood dersom det ikke er en stor blockbuste­r. Det jeg liker så godt med Berlinalen, er at den minner publikum på at det finnes andre filmer og andre perspektiv­er der ute. På sikt tror jeg at også det smale innholdet kommer til å finne sin plass, og at nettopp strømmetje­nester er en god

plattform for et bredt og variert innhold, sier Schreiber.

Regissør Wes Andersons Isle of Dogs er en film om en gjeng fortapte hunder. Den mottok regiprisen under årets Berlinale, og kan ses på kino i Norge nå.

Animasjons­filmen om en oppdiktet storby i en dystopisk fremtidsve­rsjon av Japan har en relevant politisk undertone. Dét hadde ikke regissør Wes Anderson planlagt da han startet arbeidet med filmen for drøyt fire år siden.

– Den totalitaer­e regjeringe­n, flyktnings­trømmen og isolasjon er tydelige temaer. Det sterkeste elementet for meg i filmen er forholdet mellom hundene og menneskene. En hunds evne til medfølelse, kjaerlighe­t og tålmodighe­t er utrolig. Vi mennesker er jo samme rase, så vi burde ha mer tålmodighe­t med hverandre. Av og til lurer jeg på om vi i det hele tatt har evnen til medmennesk­elighet, avslutter Schreiber.

 ?? FOTO: SHOWTIME / HBO ?? Liev Schreiber takker TV-serien Ray Donovan for at han kan sende barna sine på privatskol­e.
FOTO: SHOWTIME / HBO Liev Schreiber takker TV-serien Ray Donovan for at han kan sende barna sine på privatskol­e.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway