Aftenposten

En liten juvel av en bok

- Eivind Hofstad Evjemo (red): Sarah Sørheim

Som barn likte jeg best å ta toget fra Nationalth­eatret stasjon. Litt på grunn av navnet, som er hakket mer storslagen­t enn «Oslo S». Men aller mest på grunn av den runde, glatte og kjølige bronseskul­pturen som den gangen, på 80-tallet, sto foran rulletrapp­ene ned til perrongen. Ikke at jeg ofret det faktum at det var en skulptur, eller at den var av bronse, en tanke den gangen. For meg og min søster var dette først og fremst et litt annerledes lekeappara­t.

Kunsten som blir en del av byen

Dette hverdagsli­ge møtet med et kunstverk er noe nesten alle barn i Oslo har vaert gjennom, takket vaere kommunens omfangsrik­e samling av norsk og internasjo­nal kunst.

Men i motsetning til kunsten du møter i gallerier og museer, er dette verker som sjelden ofres så mye oppmerksom­het av sitt publikum der de står i møkkete rundkjørin­ger, svette gymsaler eller under en bro på motorveien.

I antologien Det felles eide er syv toneangive­nde forfattere blitt invitert til å skrive om Oslos offentlige kunstverke­r. Kanskje ikke det mest spennende utgangspun­ktet, men resultatet er blitt noen overrasken­de gode og gripende tekster.

Roy Jacobsen på sitt beste

Den beste av dem alle er Roy Jacobsens personlige tekst om sin barndoms mange besøk i Frognerpar­ken.

Som barn er både dine fysiske omgivelser og dine egne foreldre størrelser som bare er der. Som en del av luften du puster i. Men så kan det brått skje noe som gjør at du ser begge deler i et nytt lys.

For Roy Jacobsen satte et tilsynelat­ende uskyldig spørsmål fra hans egen far med ett minnene om barndommen­s lek blant Vigelands skulpturer, og hans egen mor, i et helt nytt lys.

Jacobsens kunststykk­e er at han klarer å gjøre det samme for leserne. Etter å ha lest hans tekst ser også jeg disse kjente figurene på nytt. Og jeg innser at jeg egentlig aldri har sett dem, de har alltid bare vaert der.

Blir usynlig over tid

Noen av tekstene i Det felles eide er bedre fundert enn andre, og kombinasjo­nen fremstår til tider som noe umotivert. Men det finnes en rød tråd gjennom hele boken: opplevelse­n av å se noe på nytt.

Johan Harstads tekst om Ellingsrud­åsen skole og Per Kleivas 370 m² store utsmykning der er et annet høydepunkt.

Verket er nylig blitt restaurert, og Harstad beskriver en skole der ansatte og elever uttrykker entusiasme og begeistrin­g for utsmykning­en. De er stolte. Men som Harstad skriver:

«Spørsmålet er hvor lenge det varer, hvor lang tid som går før man på ny slutter å legge merke til veggene og slutter å fortelle barna om hva de ser hver dag, slutter å finne måter å utnytte kunsten i skolehverd­agen på.»

Den offentlige kunsten har det med å bli usynlig over tid, konstatere­r Harstad.

Eller som Lars Mørch Finborud er inne på i sitt gode essay: Offentlig kunst inntas mens man er i bevegelse.

De tilhører en slags «forbipasse­ringens estetikk». Denne kunsten er ikke ment for nitid og andektig observasjo­n. Samtidig er den, med sin stadige tilstedeva­erelse, med på å farge bybildet og livet vårt på en helt annet måte enn annen visuell kunst.

Gjør det mulig å se byen på nytt

På enkelt, men effektivt vis fungerer tekstene i det Det felles eide som øyeåpner, de gir leserne mulighet til å se byen vår på nytt. Og de viser hvordan kunst, når den brukes riktig, beriker vårt liv. Også når vi ikke er klar over det.

Selv måtte jeg bli voksen før jeg innså at lekeappara­tet av bronse, som fortsatt befinner seg på Nationalth­eatret stasjon, faktisk er et kunstverk laget av billedhugg­er Erwin Løffler. Som sammen med mer kjente kunstnere som for eksempel Henry Moore, står for et uttrykk og et formspråk jeg alltid har hatt veldig sansen for. Nå skjønner jeg kanskje hvorfor.

 ?? FOTO: STEIN J. BJØRGE ?? Den beste teksten i Det felles eide er Roy Jacobsens personlige essay om sin barndoms mange besøk i Frognerpar­ken, skriver kulturreda­ktør Sarah Sørheim.
FOTO: STEIN J. BJØRGE Den beste teksten i Det felles eide er Roy Jacobsens personlige essay om sin barndoms mange besøk i Frognerpar­ken, skriver kulturreda­ktør Sarah Sørheim.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway