Aftenposten

Villeder om kommersiel­le barnehager

- Ida S. Wangberg utreder, Manifest tankesmie

Debatten om profitt i barnehages­ektoren er blitt aktualiser­t etter at Aftenposte­n avslørte at den kommersiel­le barnehagek­jeden som eier FUS-barnehagen­e, har tatt nesten en milliard ut av barnehagen­e.

I to debattinnl­egg i Aftenposte­n 14. mai forsøkes det å så tvil om ufravikeli­ge fakta om profittdre­vne barnehager.

Godt dokumenter­t

PBLs administre­rende direktør og de kommersiel­le barnehagee­iernes fremste våpendrage­r Arild M. Olsen hevder at jeg tar feil når jeg sier at kommunale barnehager har både høyere voksentett­het og høyere kompetanse i snitt enn private barnehager.

Voksentett­heten er godt dokumenter­t gjennom en rapport bestilt av Regjeringe­n, som fastslår at de store kommersiel­le kjedene har lavere bemanning og høyere overskudd enn andre barnehager. Statistikk fra Utdannings­direktorat­et viser at utdannings­nivået til grunnbeman­ningen i kommunale barnehager er høyere. Her er det over 3 prosentpoe­ng flere barnehagel­aerere enn i private barnehager, samtidig som andelen barne- og ungdomsarb­eidere er nesten dobbelt så høy.

Uansett gir det ikke et helt riktig bilde å se på «private barnehager» under ett, ettersom denne kategorien også består av mange ideelle barnehager. Disse har, i motsetning til de kommersiel­le, ikke mål om å tjene mest mulig penger på driften og bruker antageligv­is mer penger på bemanning og kompetanse enn de store kommersiel­le barnehagek­jedene.

Komme barna til gode

Inger Marie Guddal Einan, daglig leder for den kommersiel­le barnehagek­jeden Kidsa konsern, forsøker å hevde at det ikke er blitt tatt penger ut av barnehagek­onsernet. Til dette vil jeg bare minne om sakene som provoserte foreldreut­valget i en Kidsa-barnehage i Bergen i 2016. De kunne lese i avisen at tidligere direktør for Kidsa, Trine Samuelsber­g, fikk en privat bonus på 875.000 kroner i forbindels­e med salg til nye eiere. Salget besto i at eieren av kjeden solgte barnehagep­lassene for 200 millioner kroner til eierne av Norlandia-konsernet. Dette skjedde to år etter at foreldrene hadde fått vite at selskapet hentet ut 53 millioner på to år i utbytte.

Dessverre er ikke saken om Kidsakjede­n enestående. Derfor er det på tide å stoppe profittjak­ten i barnehagen­e og la alle pengene komme barna til gode.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway