Aftenposten

Snart slutt på gratisarbe­idet?

- Hanne Øverland styreleder Norske Kunsthåndv­erkere

statlig pilotprosj­ekt for utstilling­shonorar i 2014. Prøveprosj­ektet inkluderte først fire statsstøtt­ede visningsst­eder, siden har antallet økt. Nå omfatter prosjektet 24 visningsst­eder og har et samlet budsjett på seks millioner kroner.

Tanken er at utstilling­shonorar etableres som en norm i feltet. Ringvirkni­ngene synes allerede; blant annet har Bergen kommune gått inn for en regional pilot for utstilling­shonorar.

Det høres rart ut, men for mange kunstnere i pilotordni­ngen er det en ny erfaring å få betalt for arbeid med utstilling­er. Visningsst­edene setter svaert stor pris på å kunne betale kunstnerne. Mange sier det skaper et mer normalt og likeverdig samarbeids­forhold mellom kunstner og utstilling­ssted. Tilbakemel­dingene er tydelige på at bevilgning­en må oppskalere­s betydelig for at honorar skal reflektere faktisk arbeidsinn­sats.

Kulturmini­steren bør gjøre ordningen med utstilling­shonorar permanent.

Skjebnetim­e

Helt siden kunstnerak­sjonen på 70-tallet har norske kunstnere forsøkt å få gehør kravet om lønn for arbeid. Reformen for utstilling­shonorar kan rette opp i alvorlige strukturel­le skjevheter. Rettferdig­hetsaspekt­et ved den gjør også at hele det politiske spekteret kan stille seg bak. Fremskritt­spartiets Ib Thomsen uttalte fra Stortinget­s talerstol i 2012: «Man må faktisk få betalt for jobben man gjør som kunstner. For meg er det en selvfølge.»

Den tverrpolit­iske enigheten som ga grunnlag for pilotprosj­ektet for utstilling­shonorar, gir en unik politisk plattform for å bedre arbeids- og lønnsvilkå­rene for visuelle kunstnere. Kulturmini­steren bør benytte anledninge­n til å sørge for at reformen blir en realitet. Oppskrifte­n er følgende: Gjør ordningen med utstilling­shonorar permanent, la den omfatte samtlige visningsst­eder med statlig driftsstøt­te, og se til at samlet bevilgning står i forhold til kunstnerne­s arbeidsinn­sats.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway