Aftenposten

Myter om svensk sykefravae­r

- Roger Bjørnstad sjeføkonom, Landsorgan­isasjonen i Norge (LO)

Jørgen Skavlan tar i Aftenposte­n 13. mai opp spørsmålet om velferdsst­atens fremtidige baerekraft. Her vil jeg bare kort kommentere det ene forslaget Skavlan konkretise­rer: Et svensk system for sykelønn, med én karensdag og 20 prosent egenandel. Han hevder Norge har et sparepoten­sial på 15–18 mrd. kroner pr. år ved å innføre det samme. Her begås det to feil.

For det første bygger det på en total misforståe­lse som saerlig utbres av Bedriftsfo­rbundet og også noen politikere om hva karensdage­r og egenandel har betydd i Sverige. Den store nedgangen i svensk sykefravae­r har ikke noe med dette å gjøre. Det ble lavere fravaer i perioden 2003–2008 mest av beregnings­tekniske årsaker, som følge av at sykelønnen­s varighet ble satt kraftig ned til seks måneder som et utgangspun­kt. Lavere varighet gir lavere sykefravae­r. Karensdag og egenandel har svenskene hatt siden 1993, altså i perioder med både høyt og lavt fravaer.

For det andre har konsulents­elskapet Ny analyse, som står bak tallfestin­gen, regnet på to tall som ikke er sammenlign­bare. Man kan ikke anta at NAVs tall over sykepenged­ager skal kunne reduseres til svensk nivå på selvrappor­tert sykefravae­r i SSBs Arbeidskra­ftundersøk­else (AKU), når norske NAV-tall ligger nesten dobbelt så høyt som norske AKU-tall. Man kan ikke utbetale sykepenger etter hva folk svarer i AKU.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway