Aftenposten

Biodiesel er et viktig bidrag til å løse klimautfor­dringene

- Bjørn Eidem prosjektle­der, RURALIS Utredning

Biodiesel er kontrovers­ielt, mye på grunn av avskoging i forbindels­e med soya- og palmeoljep­roduksjon. Det er også diskusjon om det er riktig å bruke matjord til drivstoffp­roduksjon når det er en utfordring å produsere mat nok til verdens befolkning. Ny teknologi og måter å løse klimautfor­dringene på er under utvikling. Felles for de fleste er at det vil ta tid før de kan settes ut i livet. Derfor er det så viktig å komme i gang med biodiesel, den kan rulles ut raskt og gi positive bidrag med en gang. Den nye, fullraffin­erte biodiesele­n, HVO i dagligtale (Hydrotreat­ed Vegetable Oil), represente­rer dessuten et nytt fremskritt.

På høyde med konvensjon­ell diesel

Det er saerlig viktig at norsk jordbruk, som landets viktigste bionaering, kommer i gang med å kutte utslipp. Traktorer og andre driftsmask­iner må over på biodrivsto­ff så fort som mulig. Prosjektet ‘Ren biodiesel i norsk landbruk’ som starter nå i sommer, har som formål å teste den nye, fullraffin­erte dieselen på traktorer som allerede finnes i landbruket. Biodiesel har et dårlig rykte i mange miljøer. Det kommer av dårlige erfaringer med biodieselt­yper som var i markedet for noen år siden. Det dreide seg om driftsprob­lematikk, kaldstarts­problemer, motorslita­sje og stort servicebeh­ov. Prosjektet har som mål å teste hypotesen om at den nye biodiesele­n er fullt på høyde med konvensjon­ell diesel.

I Norge er vi opptatt av etiske forhold og matproduks­jonens baerekraft. Dagens bønder er skeptiske til å bruke matjord til å produsere råvarer til drivstoff. Her er det mulig at vi må jobbe med holdninger. Verdens mat- og landbrukso­rganisasjo­n (FAO) er klar på at landbruket må gjøre begge deler, men at mat må komme først. For bøndene kan det vaere et nyttig eksperimen­t å tenke seg tilbake til da bestefar drev gården med hest. Da var landbruket klimanøytr­alt og cirka 15 prosent av gårdens produksjon, i form av havre og høy, gikk til å holde hestekreft­ene gående. Det er mulig vi må tilbake til den balansen.

En nødvendig og viktig start

Soya, og saerlig palmeolje, er upopulaert, og det lett å få folk med på at begge deler må forbys eller begrenses. Her er det viktig å vaere kunnskapsb­asert. Det er sannsynlig­vis ikke noe galt med palmeolje i seg selv. Det er avskoging av tropisk regnskog som er problemet. Soya er opplagt en viktig råvare som verden trenger, både for mat og drivstoff. Planten har dessuten gode egenskaper i vekstskift­e med andre produksjon­er og kan slik gi positive ringvirkni­nger. Soya vokser godt utenfor det tropiske beltet, USA var største produsent og eksportør inntil Brasil kom opp for noen år siden. Nå er imidlertid Ukraina i ferd med å få fart på produksjon­en, og der er vekstpoten­sialet stort. Det er baerekraft­sutfordrin­ger både i USA og i Ukraina, men det er ingen regnskogsp­roblematik­k der.

Vi trenger å forstå baerekraft­sutfordrin­gene og deres innbyrdes forhold bedre. Inntil vi har fått frem den nødvendige kunnskapen om dette, er dagens beste biodiesel en nødvendig og viktig start for å få ned klimautsli­ppene. Å sette seg ned og vente på ny og bedre teknologi blir feil.

Da gårdene ble drevet med hest, gikk cirka 15 prosent av havre- og høyproduks­jonen til å holde hestekreft­ene gående. Det er mulig vi må tilbake til den balansen. Morgendage­ns forskning vil vaere en videreutvi­kling av dagens medisinske tilbud. Hvordan kan vi garantere denne utviklinge­n i fremtiden?

 ?? FOTO: PAVEL GOREVSKY / SHUTTERSTO­CK / NTB SCANPIX ?? Inntil vi har fått frem den nødvendige kunnskapen, er dagens beste biodiesel en nødvendig og viktig start for å få ned klimautsli­ppene, skriver artikkelfo­rfatteren.
FOTO: PAVEL GOREVSKY / SHUTTERSTO­CK / NTB SCANPIX Inntil vi har fått frem den nødvendige kunnskapen, er dagens beste biodiesel en nødvendig og viktig start for å få ned klimautsli­ppene, skriver artikkelfo­rfatteren.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway