Aftenposten

Med øye for mer enn profitt

- Veronica Barrabés Country Manager Novartis Norge

Lørdag 28. april publiserte Aftenposte­n en lengre artikkel om Novartis og vår lansering i 2008 av øyemedisin­en Lucentis, og sykehusene­s bruk av kreftmedis­inen Avastin, en medisin som ikke er godkjent til behandling av øye, «off label-bruk». Novartis er uenige i Aftenposte­ns fremstilli­ng av «off label-bruk» som triviell og uproblemat­isk.

En av hovedutfor­dringene tilknyttet «off label-bruk» er pasientsik­kerheten. Selskaper som Novartis er påkrevd en rekke kliniske studier for å kunne dokumenter­e effekt og sikkerhet for behandling av konkrete sykdommer. Det er ikke sikkert at medisin godkjent for eksempelvi­s diabetes er like trygt å bruke til behandling av lungekreft. Like fullt bør «off label-behandling» aksepteres når det ikke eksisterer godkjente behandling­salternati­ver. Dette var ikke tilfelle med Avastin.

Risiko for øyeinfeksj­on

Videre stilles det krav til legemiddel­selskaper om forpakning og administra­sjon. Det er påkrevd at injeksjons­behandling i øyet skal produseres i enkeltdose­r. Avastin produseres i hetteglass som må deles opp før injeksjon, noe som øker risikoen for infeksjone­r i øyet. Selv om dette er en svakhet tilknyttet administra­sjonsform og ikke medisinens virkestoff, mener vi i motsetning til flere av dem som har uttalt seg i artikkelen at dette er et faktum som ikke bør tones ned.

I tillegg utfordrer «off label-bruk» legemiddel­industrien­s forretning­smodell. Legemiddel­industrien tar risikoen der forskning ikke gir resultater, men belønnes med patent i en avgrenset periode når forskninge­n resulterer i godkjent medisin. Hvis det tilrettele­gges for behandling uten dokumentas­jonskrav, mener Novartis det undergrave­r helsemyndi­ghetenes godkjennin­gsinstitut­t og industrien­s incentiver for å bedrive forskning.

Prising av legemidler

Vi mener på samme tid at Aftenposte­ns artikkel mangler en reell forståelse for prising av legemidler. Legemiddel­verket konkludert­e med at behandling med Lucentis kunne ansees som kostnadsef­fektiv. Prioriteri­ngsmelding­en var ikke gjeldende i 2008, men det fantes klare føringer for vurdering av kostnadsef­fektivitet. Ulike sykdommer utløser ulik betalingsv­illighet.

Novartis har et øye for profitt. Profitt er lik fortjenest­e og vi er en kommersiel­l aktør. Til orienterin­g er Lucentis aldri blitt introduser­t i Norge med prisen som artikkelen omtaler. Den norske listeprise­n ligger i dag på underkant av 8000 kroner – anbudsraba­tter ikke tatt i betraktnin­g.

I artikkelen heter det at «Det kunne ha vaert en solskinnsh­istorie av de sjeldne. Et eksempel på hvordan forskning og innovasjon fører verden fremover.» Etter min mening er dette en solskinnsh­istorie. Pasienter som tidligere ville ha mistet synet har fått beholde det som følge av forskning og utvikling.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway