Aftenposten

1. PINSEDAG

Ikke alle kongelige bryllup betyr mer enn en allianse mellom to, til bakteppet av en folkefest. Prins Harry og Meghan Markles sørget for at deres bryllup gjør det.

- Trine Eilertsen, politisk redaktør

For kort tid siden var det utenkelig at et medlem av kongefamil­ien i den gamle kolonimakt­en overhodet ville pratet med en kvinne med Markles bakgrunn.

Det er lett å unne Prins Harry, eller Henry Charles Albert David, som han egentlig heter, alt godt. Mange briter ble minnet om det da de så en lykkelig Harry kjøre i prosesjon gjennom Windsors trivelige gater i går, sammen med kvinnen i sitt liv, den amerikansk­e skuespille­ren Meghan Markle.

Mange briter – for ikke å si en hel verden – husker nemlig en annen prosesjon som Harry måtte gjennomfør­e. Da gikk han bak kisten til sin mor Diana, kvinnen som omkom i en bilulykke bare 36 år gammel.

Den da 12 år gamle Harry opplevde først å miste en høyt elsket mor altfor tidlig, noe som er traumatisk nok i seg selv. Så skulle sorgen og sjokket hans overføres live på TV til en hel verden.

Ingen som så det den gangen, kunne unngå å bli sterkt berørt av synet av dette barnet som skjerpet seg så veldig, som stirret stivt ned i gaten, som gjorde akkurat det han hadde fått beskjed om, det kutymen krevde.

12 år gammel.

Kongen er ikke lenger hellig

Prins Harry har levende fortalt om hvor dramatisk han opplevde tapet, og om hvor mye han strevde med å finne en vei videre i årene etterpå. Som han sa det i en dokumentar­film i fjor: Ingen barn skal måtte gå bak sin mors kiste.

Ikke engang et kongelig barn, får vi legge til. For nettopp balansen mellom tradisjone­r, krav og forventnin­ger og håndtering av helt normale menneskeli­ge følelser, behov og reaksjoner har alltid

vaert de kongeliges utfordring. De er mennesker, men de er opphøyde.

Hva det innebaerer, endrer seg. Inntil for en drøy uke siden sto det i vår egen grunnlov at «Kongens person er hellig». Det er nå strøket, noe kongen sikkert lever svaert godt med, men det viser hvor lenge en opphøydhet knyttet til Gud har sittet i.

Gigantisk tv-hendelse

Selv om de kongelige har fått leve ut sin menneskeli­ghet i stadig større grad, blir livet aldri helt fritt. Det er prisen for privilegie­ne. De kan de fleste kongelige fritt si fra seg, men det gjør de kun unntaksvis. Det må bety at balansen mellom forpliktel­ser, begrensnin­ger og privilegie­r oppleves som grei.

I tillegg til at ytringsfri­heten er sterkt begrenset, innebaerer det blant annet at bryllup som involverer kongelige, ikke er en privatsak. Uansett hvor mye prins Harry og Meghan Markle skulle ønske det, var en sveip innom ambassaden i København aldri et alternativ.

Et kongelig bryllup er en manifestas­jon av monarkiets betydning også i en moderne tid. Prins Harrys farmor, dronning Elisabeth, får aeren for å ha utviklet en av verdens største TV-begivenhet­er da hun lot BBC overføre hennes bryllup på TV. Begrunnels­en den gangen var nettopp at folket har behov for å komme tettere på, å føle enda sterkere at de kongeliges liv også er litt deres. Det bidrar til å legitimere at skattebeta­lerne er med på å finansiere dagene før og etter den storslåtte festen også.

Siden kongelige familiebeg­ivenheter tilhører «alle», er de gjenstand for både diskusjon og analyse. Spørsmålet er ofte hvorvidt kongehusen­e påvirker sin tid, følger med i sin tid, eller henger etter i sin tid.

Konservati­vt tempo

Kongelige bryllup har alltid vaert lest som signaler ut i samfunnet. Tidligere fungerte de først og fremst som koblinger av territorie­r, formuer og familier. De heftige forelskels­ene var mer forstyrren­de enn produktive.

Etter hvert som territorie­ne og familiene vel må sies å ha satt seg, har nye generasjon­er av kongelige fremmet retten til å velge partner selv. Det kostet, som vårt eget kongepar kan fortelle om. I Storbritan­nia ble det åpenbart ulykkelige ekteskapet mellom Charles og Diana spikeren i kisten for tradisjone­n med å koble unge, jomfruelig­e adelspiker og prinsesser til erfarne adelsmenn og prinser.

Skilsmisse­n mellom de to var selvsagt en skandale, men banet også vei for at andre kongelige kan skille seg. Det gjør de da også.

Men mer enn at kongehuset skapte økt aksept for retten til også å velge bort en partner, er det samfunnet rundt som har påvirket kongehuset. Slik var det også med alenemoren Mette Marit og den spanske dronningen Letizia, som har et ekteskap bak seg. De hadde levd normale liv som var akseptert ellers i samfunnet og som omsider ble det i kongehuset. Slik fungerer de kongeliges handlinger som en bekreftels­e på hva som er normalt i et liv, som en markering overfor de aller mest konservati­ve og tilbakesku­ende.

Selvopplev­d rasisme

Det er en pussig mekanisme, gitt at de fleste neppe trenger slike bekreftels­er. Men innimellom betyr det noe ekstra likevel. Det skjer når kongehuset ikke kommer etter, men står midt i – eller kanskje til og med oppleves som å gå foran. For det er ikke skilsmisse­n som står igjen etter prins Harrys mor, Diana. De sterkeste minnene er fra hennes omfavnelse­r av AIDS-syke, en gruppe som mange andre bokstaveli­g talt ikke ville ta i på den tiden.

Meghan Markle er halvt afroamerik­ansk. Hun er skilt og har en lang yrkeskarri­ère bak seg. Hun er feminist og har vaert aktivist. Markle har uttalt at hun aldri har drømt om å bli en av kvinnene som lunsjer, men vil vaere blant dem som arbeider. Hun er meritokrat, ikke aristokrat. Hun har vaert utsatt for rasisme og har snakket høyt om det. Det gir henne og prins Harry en ekstra tyngde når de engasjerer seg i slike temaer senere.

Det er ikke lenge siden det var utenkelig at sjettemann i arverekkef­ølgen til den britiske tronen, et medlem av kongefamil­ien i den gamle kolonimakt­en, overhodet ville kommet i prat med en kvinne med Markles bakgrunn. Det har han gjort nå, og vel så det. Like utenkelig var det at et kongelig bryllup kunne ha et så flerkultur­elt innslag som Harry og Markles hadde.

Selv om Barack Obamas valgseier i USA betydde langt mer i så måte, trekker dette i samme retning. Det betyr noe, fordi brudeparet benyttet anledninge­n til å la det bety noe.

Samfunnet endrer monarkiet

Argumenten­e for monarki er ikke mange, og de er ikke lenger så sterke. Monarkiene strever med å finne rollen sin i en moderne tid, akkurat som andre gamle institusjo­ner. Mye mer enn at kongehusen­e endrer samfunnene de er en del av, er det samfunnene som endrer dem. Den opphøyde relasjonen til Gud er borte, og andre virkemidle­r trengs for å vise frem symbolsk kraft. Å utfordre fordommer før hele folket er ferdig overbevist er ingen dårlig rolle å ta.

Så er de fantastisk­e folkefeste­ne og kjolekarus­ellene en bonus mange av oss tar imot med entusiasme.

 ??  ??
 ?? FOTO: ANDREW MATTHEWS, AP/NTB SCANPIX ?? Prins Harry og Meghan Markle på vei ut fra bryllupsse­remonien i St. George-kapellet i Windsor Castle utenfor London i går.
FOTO: ANDREW MATTHEWS, AP/NTB SCANPIX Prins Harry og Meghan Markle på vei ut fra bryllupsse­remonien i St. George-kapellet i Windsor Castle utenfor London i går.
 ??  ?? Meghan Markle ankommer St. George-kapellet i Windsor Castle.
Meghan Markle ankommer St. George-kapellet i Windsor Castle.
 ??  ??
 ?? Politisk redaktør ?? åKommentar Trin Eilertsen
Politisk redaktør åKommentar Trin Eilertsen
 ??  ??
 ??  ?? Tørket tårer mens prins Harry og Meghan Markle sa ja.
Tørket tårer mens prins Harry og Meghan Markle sa ja.
 ??  ?? Prins Charles og Doria Ragland, brudens mor etter seremonien.
Prins Charles og Doria Ragland, brudens mor etter seremonien.
 ??  ?? Tilhengere av kongehuset samlet seg utenfor Windsor Castle.
Tilhengere av kongehuset samlet seg utenfor Windsor Castle.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway