Aftenposten

5 ting å gjøre i hagen i mai

- CHRISTINE GULBRANDSE­N

– Hva som skal gjøres i mai? Det er lett å svare på: alt!

Utbruddet kommer fra Marianne Utengen, gartner i Det norske hageselska­p. Hun presiserer at det både skal rakes, klippes, ryddes, plantes og gjødsles.

Gå løs på staudene

Det første hun anbefaler å gå løs på, dersom du ikke allerede har gjort det, er å klippe ned fjorårets stauderest­er. Blir de stående som visnede pinner eller blomsterst­ilker, blir det fort seende veldig stygt og rotete ut.

– Så bruk litt tid på å få vekk det gamle, slik at de nye skuddene som kommer opp av bakken, får plass til å trives.

Lavendel, som ikke er en staude, men en halvbusk, skal også beskjaeres forsiktig nå. Lar du den bare vokse fritt, blir den både grov og uten blader nederst på planten. Men Utengen anbefaler ikke skalpering av planten, kun klipping godt ned på grenene.

– Og stive lavendel-blomsterst­ilker fra i fjor går også nå. Klipp avkappet opp i mindre biter og legg dem tilbake i bedet – gjerne under litt friskt påfyll av jord, sier hun.

Rak plenen hardt

Det er også på tide å ta en overhaling av gressplene­n. Fjern løv, kvister og andre ting som ikke skal vaere på plenen. Deretter går du litt hardere til verks, ifølge Utengen.

– Finn en rake og rak litt hardt over hele plenen, slik at du får luft inn og gammelt gress vekk.

Deretter er neste oppgave å fjerne ugress og løvetann.

– I mai handler det om å luke, luke, luke, sier Kirsti Håtveit, hageentusi­ast og medlem av styret i Søgne Hagelag.

Hun påpeker at det er mye enklere å bli kvitt ugresset på denne tiden av året, når det er fuktig i bakken. For da sitter røttene løsere, og de er enklere å fjerne.

Gjødsle

Når planter, traer, gress, busker, plen og stauder begynner å sprette eller vokse, er det også på tide å begynne å gjødsle.

– Plantene blir glad for litt påfyll av naering i vokseperio­den, sier gartner Utengen.

Det finne flere typer gjødsel, blant annet naturlig, organisk gjødsel, kunstgjøds­el, som er kjemisk fremstilt plantenaer­ing, og helgjødsel, altså en blanding av kunstgjøds­el og organisk gjødsel.

I private hager holder hun en knapp på at man i første runde bruker organisk grunngjøds­el. Det vil si gjødsel som er naturlig, som for eksempel hønsemøkk, kumøkk, kompost eller beinmel og blodmel.

– Fordelen med den organiske gjødselen er at den inneholder organiske forbindels­er som er mat til metemarken, ikke bare de rene naeringsst­offene, og den virker litt saktere enn kunstgjøds­elen. Slenger du på for mye fullgjødse­l, kan du faktisk drepe plantene. Den faren har du ikke med organisk gjødsel.

Beskjaer rosene

Dersom bladlus har kolonisert seg på rosebusken­e, bør du fjerne dem. Finn frem vannslange­n og spyl dem med massevis av kaldt vann, tipser danske idenyt.dk om.

– Men det er også på tide å beskjaere rosene, sier Kirsti Håtveit.

Det finnes mange forskjelli­ge typer roser. Noen skal klippes helt ned mens andre bare stusses litt, ifølge Utengen. Stilkroser og klaseroser, for eksempel, som er vanlige rosetyper i norske hager, skal beskjaeres på lik måte.

– Dersom de ikke blir beskåret, vil mange av de nye skuddene komme høyt på de gamle stilkene. Det gjør at roseplante­n både blir høy og uelegant. Dessuten kan den fort legge seg ned. Når du beskjaerer disse rosetypene, gjør du det ved å skjaere på skrå 1–2 centimeter over en knopp. La det stå tre til fem stilker igjen på busken med en høyde som varierer fra 7 til 16 cm over bakken. Det er de friskeste og sterkeste grenene som skal stå igjen. Unngå å ha grener som krysser hverandre i busken, ifølge Mesterhage­n.no.

– All annen massiv beskjaerin­g, altså av hekker, busker og traer, driver vi ikke med nå. Grov overhaling bør skje i mars.

Plant ut

Når du har fått unna all ryddejobbe­n i hagen, er det på tide å tenke på planting i bed, krukker og kasser. Men vent til det er fritt for frost.

– Dessuten, mange sår og dyrker frem både blomster og grønnsaker selv. Når man skal flytte disse ut, er det veldig viktig å ikke glemme at plantene trenger herding, sier hun.

Den beste måten å gjøre det på, er å sette dem litt ut og inn i en mellomperi­ode. Eventuelt, dersom du har drivhus, kan de stå der.

 ?? FOTO: BØRRE ESKEDAHL ?? – I mai handler det om å luke, luke, luke, sier Kirsti Håtveit, hageentusi­ast og medlem av styret i Søgne Hagelag.
FOTO: BØRRE ESKEDAHL – I mai handler det om å luke, luke, luke, sier Kirsti Håtveit, hageentusi­ast og medlem av styret i Søgne Hagelag.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Nå i mai legger du grunnlaget for en frodig hage resten av sommeren.
FOTO: NTB SCANPIX Nå i mai legger du grunnlaget for en frodig hage resten av sommeren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway