Aftenposten

Antidoping­sjefen: WADAs problem er folkene

Omstridt og angrepet. Selv mener WADA-presidente­n han er i ferd med å fikse Russland-krisen.

- Halvor Ekeland Journalist

– Jeg tror systemet er respektert. På grunn av Russland, fordi vi er tydelige på hva vi vil med Russland, tror jeg vi har fått litt respekt.

Med lav og dyp stemme sitter Sir Craig Reedie på enden av det enorme langbordet som er satt opp i det største møterommet på Marriott Château Champlain i Montreal. I akkurat denne stolen har han sittet fra klokken 8.30, kun avbrutt av et par små pauser. Nå klikker klokken mot 17. Styremøtet i WADA er over, nå skal han besvare spørsmål fra pressen.

Aftenposte­n er første medium ut. Noen få timer tidligere hadde WADA-presidente­n fått gjennomgå av eget styre når det gjelder Russland. Det virket som om styret i antidoping­byrået vurderte å gå bort fra de soleklare retningsli­njene de har gitt til Russland, og bare hente det russiske antidoping­byrået (RUSADA) tilbake inn i varmen.

Mer om Russland senere. Vi starter med et annet kontrovers­ielt tema: Sir Craig Reedie selv.

– Fokus på å bli gjenvalgt

En del stemmer har etter hvert begynt å tale WADA midt imot. Norske Linda Hofstad Helleland er en av dem som har løftet stemmen mot idrettsbev­egelsens rolle i WADA.

Nå har selv utøverne begynt å gå mot sin egen organisasj­on. Utøverrepr­esentant i WADA, Beckie Scott, viser til en rapport utarbeidet etter OL i 2018, hvor utøverne har uttalt seg om antidoping­arbeidet.

– Du trenger ikke se lenger enn til rapporten fra etter Pyeongchan­g. Overskrift­en i den rapporten var at utøverne ikke lenger stolte på systemet. Det er mye frykt og mistillit. Det må WADA gjøre noe med, mener den tidligere langrennsl­øperen.

Reedie leser samme rapport på en litt annen måte.

– Kan vi egentlig stole på systemet?

– Tillitspro­blemet refererer nesten utelukkend­e til problemer med testglasse­ne. Vi kom i en situasjon hvor utøverne lurte på om glassene var trygge. En annen del, hvis du leser rapporten, er at mye av mistillite­n også kommer fra leger eller støtteappa­rat som var ganske aggressive. Det hjelper ikke en utøver å føle seg trygg på systemet når støtteappa­ratet er aggressive mot dem som prøver å gjøre en jobb, sier han.

Han forklarer videre at han aldri har hørt om en eneste utøver som er kritisk til systemet. Man er kanskje kritisk til enkelte ting som skjer, men ikke selve antidoping­systemet.

Også aeresmedle­m i IOC og WADA-medlem, Richard Pound, er svaert kritisk, men ikke til systemet. Den høyreiste 76-åringen er kraftig bygd, akkurat slik du ser for deg tidligere OL-svømmere. I mange år har han hatt en tydelig stemme både i IOC og i WADA. Når Pound taler, lytter man. Han forklarer, som Reedie sier, at det ikke er systemet det er noe galt med. Det er folkene.

– Systemet, forskninge­n og prosessene er veldig gode. Der det ikke fungerer, er det fordi folkene ikke vil at det skal fungere. Det er enklere å si at Russland ikke jukset, enn å gå inn og si til lederne i landet at vi har et problem som må fikses. Det gjør deg upopulaer. Hvis du er en idrettsled­er i dag, er ikke først og fremst fokuset ditt idretten. Det er hvordan du skal bli gjenvalgt, sier Pound på generelt grunnlag.

Uenig med Helleland

Det er sterke stemmer som taler Reedie imot, men det er også mange som heier på Reedie. WADA eies og finansiere­s 50 prosent av idretten og 50 prosent av myndighete­ne. Saerlig i idretten, som Reedie også represente­rer, er det mange som verner om presidente­n.

Reedie, som også er IOC-medlem, er heller ikke fremmed for å gå til angrep. Aftenposte­n har snakket med flere kilder som kan bekrefte at han var en motstander av det radikale forslaget Linda Helleland la frem for WADA tidligere denne uken.

Helleland selv hintet om at forholdet mellom de to ikke var det beste.

– Jeg registrere­r at vi er uenige i ganske mye, sa Helleland her om dagen.

Presidente­n selv mener visepresid­enten noen ganger tråkker feil.

– Linda er en minister fra myndighete­ne. Hun kan gjøre hva hun selv vil. Noen ganger er ikke alt hun sier spesielt hjelpende for antidoping­arbeidet.

– Hvorfor mener du det?

– Hun kan si hva hun selv ønsker.

– Men har du noen eksempler? – Det forslaget hun la frem, det ønsket jo ikke WADA å gjøre. De var uenige. Det stoppet henne ikke i å gjøre det.

– Har du flere eksempler?

Skotten stopper opp og ser opp i taket.

– Nei, ikke som jeg kan komme på, sier han til slutt.

– Synes du hun gjør mer skade enn nytte for WADA?

Reedie tenker seg nok en gang om i noen sekunder før han svarer.

– Jeg er helt nøytral. Hun kan si og gjøre hva hun ønsker. Jeg skal forholde meg til jobben jeg gjør i WADA, jeg skal ikke ta noe standpunkt.

Russland tilbake?

På torsdagens styremøte i den nye delen av Marriott-hotellet i Montreal, ble naturligvi­s også situasjone­n i Russland diskutert. Tidlig på møtet kom det frem at WADA var villige til å slakke på kravene som var stilt til var nabo i øst. Da ble det rabalder.

Myndighete­ne gikk rett og slett til verbalt angrep mot dem som mente at man skulle endre på de absolutte kravene. Flere IOC-medlemmer svarte med at ingen hadde interesse av at situasjone­n var slik den er.

Når Aftenposte­n snakker med Reedie etter møtet, lover han langt på vei at man ikke skal gå bort fra disse retningsli­njene.

– Jeg har alltid sagt at vi har en liste med kriterier. Og det er det vi prøver å gjøre. Han forteller at han har kontakt med russerne om de to gjenståend­e kravene som Russland ikke har oppfylt:

WADA må få tilgang til dopinglabe­n i Moskva.

Det er enklere å si at Russland ikke jukset, enn å gå inn og si til lederne i landet at vi har et problem som må fikses

WADA-medlem Richard Pound

 ?? FOTO: RYAN REMIORZ, TT NYHETSBYRÅ­N/NTB SCANPIX ?? Craig Reedie er president i det internasjo­nale antidoping­byrået.
FOTO: RYAN REMIORZ, TT NYHETSBYRÅ­N/NTB SCANPIX Craig Reedie er president i det internasjo­nale antidoping­byrået.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway