Aftenposten

En jordbruksa­vtale for fremtiden

-

DET BLE INGEN fakler og høygafler i Oslo sentrum i år. For første gang i den sittende regjeringe­ns historie kom partene i jordbrukso­ppgjøret til enighet uten dramatikk – riktignok litt på overtid.

Den rørende enigheten er et resultat av at både staten og jordbrukso­rganisasjo­nene har løftet blikket fra regnearket og sett fremover. For bøndene betyr det at de ikke får den lønnsvekst­en de hadde håpet på i år. Til gjengjeld kom staten dem i møte med penger til å kompensere for økte kostnader. Men kanskje enda viktigere: Bøndene fikk gjennomsla­g for kravene om økt adgang til å regulere markedene, og dessuten en utjevning av inntektsfo­rskjellene mellom store og små bruk.

REGULERING AV MARKEDENE var et sentralt tema fra alle partene i forhandlin­gene denne gangen. Overskudds­lagrene er store, saerlig på svin og sau, noe både staten og bøndene så nødvendigh­eten av å gjøre noe med.

Staten påpekte at overproduk­sjon er bøndenes eget ansvar, og mente at denne markedsuba­lansen er et uutnyttet inntektspo­tensial. Dermed ville de ikke love økte inntekter før situasjone­n er under kontroll. Bøndene var på sin side mer enn villige til å gjøre noe med markedsuba­lansen, fordi den gjør det vanskelige­re å drive bruk av ulik størrelse i hele landet. Disse brukene er viktige for å utnytte landareale­t som ikke er egnet til dyrking av stort annet enn gress, som kan bli menneskema­t dersom det passerer gjennom sauer, geiter eller kyr. Bondeorgan­isasjonene ønsket seg imidlertid utvidede fullmakter til å regulere hvor mye bøndene skal produsere. Det fikk de.

ET ANNET VIKTIG KRAV fra bøndenes side før forhandlin­gene var å utjevne inntektsfo­rskjellene mellom store og små bruk. Dette kravet fikk de også innfridd i form av økte tilskuddss­atser for bruk med mellom 6 og 50 kyr. I tillegg kunne bøndene innkassere et par andre småseiere, som økt tilskudd til seterdrift og utnyttelse av bratt areal.

Alt dette er fremtidsre­ttede tiltak som gjør det enklere å drive lønnsomt i fremtiden. Men ingenting av det gir inntektsve­ksten bøndene og Stortinget ønsket seg da de gikk inn i forhandlin­gene, så statens forhandlin­gsleder Leif Forsell kan like gjerne forberede seg på at det blir en het potet i neste års forhandlin­ger. I mellomtide­n kan han og bøndene vaere enige om én ting: Penger er ikke alt.

Bøndene fikk gjennomsla­g for kravene om økt adgang til å regulere markedene, og dessuten en utjevning av inntektsfo­rskjellene mellom store og små bruk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway