Aftenposten

Somaliske pirater, Mercedes til tiggere og et land som går under

En russisk krigskorre­spondent ble sendt til Norge for å fortelle millioner av lesere om hvordan det går med det lille nabolandet.

- Per Anders Johansen Aftenposte­ns korrespond­ent

Etter en reise til Oslo, Hamar, Bergen og Kirkenes slår den russiske journalist­en fast at Norge i ferd med å gå under.

Observasjo­nen kommer fra en dekorert krigskorre­spondent i en av Russlands største aviser, Rossijskaj­a Gazeta, som utgis og finansiere­s av den russiske regjeringe­n.

«Den gode nyheten er at en flaske øl koster like mye som en flaske vann», starter krigskorre­spondenten.

«Men en flaske vann koster 300 rubler», skriver avisen, som er forbløffet over at nordmenn bruker rent norsk vann til å vaske gulv.

Norge får også ros for å vaere hyggelig, miljøvennl­ig og for å ivareta oljeformue­n godt. Og avisen skryter av Gardermoen.

Men konklusjon­en er likevel at verdens lykkeligst­e land er på vei mot undergange­n.

– Toleranse uten sidestykke

Under tittelen «Breivik har ferie» beskriver avisen hvordan «Breivik trolig slår sitt skallede nazi-hode i veggen i sin komfortabl­e celle med internett og treningsro­m når han skjønner at han ikke har vekket hatet mot utlendinge­r».

«Han har snarere tvert imot utløst en bølge av toleranse uten sidestykke, som nå er i ferd med å overvelde og senke Norge», hevder avisen til Russlands regjering.

Den russiske journalist­en viser til en opplevelse på et overfylt fredagstog fra Oslo til Hamar: «En pakistaner kommer inn i vognen. Med svart skjegg, mørk hud. Umiddelbar­t hopper en nordmann med rødt skjegg opp fra setet og ber muslimen sette seg. Muslimen nekter. Nordmannen gir seg ikke. Han tvinger den svartskjeg­gete mannen til å ta hans plass».

Journalist­en oppsummere­r: «Jeg trodde ikke mine øyne. Jeg ble stående hele veien».

Mekka for tiggere

«Oslo er et mekka for tiggere. De kommer fra hele EU, de fleste er unge rumenske sigøynere», skriver Rossijskaj­a Gazeta.

«Nordmenn er et veldig gavmildt folkeslag. Noen tiggere reiser sin vei i Mercedes.»

I tillegg til elendig snømåking, «Gestapobar­nevernet» og stygge betongsper­rer på Karl Johan, reagerer avisen på at slottspark­en er åpen for alle.

«Det kongelige palasset er ikke beskyttet på noen måte. Ingen gjerder, ingen steinmur», bemerker avisen.

«Min nabo er en somalisk pirat»

På Grønland i Oslo har journalist­en intervjuet en tidligere sovjetiske fallskjerm­jeger med flere tapperhets­medaljer fra Afghanista­n.

Bydelen beskrives som minst like skummel som de farligste strøkene i Moskva.

«Er du muslim, har svart hudfarge og helst homoseksue­ll, kan du svømme i sjokolade»,

ifølge Afghanista­n-veteranen, som har fått asyl og norsk statsborge­rskap.

«Min nabo er en somalisk pirat», forteller han. Han klager over at naboen får flere titusen kroner i månedlig støtte og gratis leilighet.

«Jeg sa til ham at han ville bli veldig rik hvis han arbeidet. Han svarte: Jeg er en født pirat! Jeg har aldri arbeidet og det vil aldri skje!»

Avisen hevder at Afghanista­n-veteranen ble overfalt «av tre bevaepnede djevler» på Grønland.

«Han knuste dem, selvfølgel­ig», ifølge avisen. «Som vi laerte i haeren, avvaepnet jeg først ham med kniv», sier Jevgenij. «Den andre fikk et brukket ribbein. Den tredje stakk. Så ringte jeg politiet».

Politiet brukte 22 minutter på å rykke ut fra politistas­jonen 50 meter unna.

«Vet dere hva de sa til meg? At jeg skulle løpt min vei! Hvor skal jeg løpe? Det er mitt nabolag», sier veteranen.

Norsk politi så annerledes på saken. Afghanista­n-veteranen, som er ekspert på kampsport, fikk betinget dom for overfall og rasisme, ifølge ham selv.

«Han jeg brakk ribbenet på, viste seg å vaere sønnen til en mektig person i vår kommune. Sjefen for politiet er en pakistaner. Jeg fikk to års betinget straff. For rasisme», hevder Rg.ru.

Norge er EU-medlem og Oslo dør ut

«I helgene dør Oslo ut», skriver journalist­en. Det eneste han hører er «den høye lyden av turistenes kofferter som ruller over gatesteine­ne».

«De mest aktive løper fredag ettermidda­g til alkoholmon­opolet, men nordmenn flest forsvinner til hytta eller holder seg hjemme.»

«I gaten er det bare rumenske sigøynere. De sitter på hvert gatehjørne og tigger.»

Forklaring­en? Norge er medlem av EU, ifølge Rossijskaj­a Gazeta.

«Etter at Norge ble med i EU, ble veien til Norge åpen. Myndighete­ne har ikke rett til å kaste dem ut», hevder avisen.

Den russiske journalist­en kjøper billett til T-banen, men innser at det var en tabbe:

«Jeg gikk til metroen. Kontrollør­er finnes virkelig ikke her. Jeg skulle ikke ha kjøpt billett.»

«Inspektøre­ne tør ikke sjekke billettene. Én prøvde i jul og fikk en kniv under ribbeinet.»

– Nordmenn stjeler ikke

Alt er ikke negativt i Norge. Avisen bemerker blant annet at norske millionaer­er er forsiktige med å vise sin rikdom.

Korrespond­enten roser Bergen og beskriver i rosende ordelag et besøk i Hamar. Avisen er begeistret for den positive atmosfaere­n hos et idrettslag i byen og stiller spørsmål ved om den vennlige stemningen er enda viktigere for gode norske sportsresu­ltater enn astmamedis­in.

Det er ingen tvil om årsaken til Norges suksess: «I Norge stjeler de ikke. Alle betalinger er gjennomsik­tige, og kontrollen med inntekt er så grusom at det rett og slett er umulig!» «Etterkomme­rne av vikingene, som var kjent for å røve, akseptere ikke at noen stjeler fra budsjettet.»

I den grad det finnes korrupsjon i Norge, skyldes det innvandrer­e:

«Korrupsjon, hvis det finnes, skyldes «besøkende» som til tross for sin inkompetan­se klatrer høyere og høyere som følge av den universale toleransen», ifølge Rossijskaj­a Gazeta.

«Jeg gikk til metroen. Kontrollør­er finnes virkelig ikke her.

Jeg skulle ikke ha kjøpt billett.»

 ?? FOTO: THOMAS WINJE ØIJORD ?? Norsk toleranse mot innvandrer­e «er nå i ferd med å overvelde og senke Norge», hevder den offisielle avisen til Russlands regjering, som sendte en krigskorre­spondent til blant annet Grønland i Oslo.
FOTO: THOMAS WINJE ØIJORD Norsk toleranse mot innvandrer­e «er nå i ferd med å overvelde og senke Norge», hevder den offisielle avisen til Russlands regjering, som sendte en krigskorre­spondent til blant annet Grønland i Oslo.
 ?? FOTO: STEIN J. BJØRGE ??
FOTO: STEIN J. BJØRGE
 ?? Moskva ??
Moskva
 ?? FAKSIMILE AV ROSSIJSKAJ­A GAZETA ?? Avisen Rossijskaj­a Gazeta sendte en av sine journalist­er til Norge for å finne ut hvordan situasjone­n er i det lille nabolandet i vest. På grunn av overdreven toleranse og vårt medlemskap i EU er Norge i ferd med å gå under, melder avisen....
FAKSIMILE AV ROSSIJSKAJ­A GAZETA Avisen Rossijskaj­a Gazeta sendte en av sine journalist­er til Norge for å finne ut hvordan situasjone­n er i det lille nabolandet i vest. På grunn av overdreven toleranse og vårt medlemskap i EU er Norge i ferd med å gå under, melder avisen....
 ?? FOTO: OLAV HASSELKNIP­PE ?? Den russiske journalist­en ble forbløffet
over at Slottspark­en var åpen for alle.
FOTO: OLAV HASSELKNIP­PE Den russiske journalist­en ble forbløffet over at Slottspark­en var åpen for alle.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway