Aftenposten

Flere blir drept på skoler enn i militaeret

- ROBERT GJERDE

Etter skoleskyti­ngen i USA rett før helgen er det flere amerikaner­e som er drept på amerikansk­e skoler i år enn det er amerikaner­e som har mistet livet i militaeret.

Det skriver Washington Post etter at dødstallen­e fra fredagens skoleskyti­ng i Santa Fe nå er oppe i 10. Samtidig er tilstanden for minst to av de 14 skadede alvorlig.

Statistikk fra det amerikansk­e forsvarsde­partemente­t over falne soldater i 2018, som inkluderer soldater som har miste livet i både strid og utenom strid, viser at 39 skoleeleve­r er skutt pr. 18 mai, mens 13 soldater har mistet livet.

Vanligvis er disse tallene helt annerledes. I 2017 var det langt flere soldater som mistet livet enn det var skolebarn som var drept i skoleskyti­nger, viser tall Washington Post har satt sammen.

Likevel farligst i militaeret

Tallene for 2018 kan likevel ikke brukes til å fastslå at det er farligere å vaere på skolen enn å vaere soldat i kamp. Det er 50 millioner elever i grunnskole­n og videregåen­de skole, mens det er bare 1,3 millioner i USAs militaere styrker.

Så langt i 2018 er det 40 ganger mer sannsynlig å bli drept hvis du er amerikansk soldat enn om du er skoleelev. Likevel viser tallene en urovekkend­e utvikling i omfanget av skoleskyti­nger i det amerikansk­e samfunnet.

Protester mot våpenlover

Fredagens massakre er den verste skoleskyti­ngen i USA siden massakren i Parkland i Florida 14. februar, da 17 personer drept. Dette provoserte fram en nasjonal bevegelse mot våpenlovgi­vningen i landet.

CNN skriver at fredagens skoleskyti­ng er den tredje episoden på bare åtte dager i USA, og den 22. siden 1. januar.

Også nå kommer protestene mot den liberale våpenlovgi­vningen.

Parkland-elev Jaclyn Corin overlevde massakren i februar og har siden vaert engasjert i protestaks­jonen «March for Our Lives».

Corin rettet sin frustrasjo­n mot USAs president Donald Trump:

– Barna våre blir drept, og du behandler dette som et spill. Dette er den 22. skoleskyti­ngen i år. Gjør noe! tvitret hun.

Trump kommentert­e skytingen under en kort pressekonf­eranse.

– Dette har foregått altfor lenge i landet vårt. Vi er i sorg over de forferdeli­ge tapene av menneskeli­v, og sender vår støtte og kjaerlighe­t til alle som blir påvirket av dette absolutt grusomme angrepet, sa han.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway