Aftenposten

Var verdens fjerde eldste passasjerf­ly i drift

- CARL ALFRED DAHL

108 passasjere­r døde da et passasjerf­ly kraesjet like etter avgang fra hovedflypl­assen i Havanna fredag ettermidda­g, norsk tid. Flyet var 39 år gammelt.

Klokken 12.08 lokal tid, bare minutter etter avgang fra José Martiflypl­assen i Havanna, Cuba, gikk Boeing 737–maskinen i bakken omgitt av en ildkule, ifølge øyenvitner.

111 mennesker var om bord, inkludert en besetning på seks. Hele besetninge­n på seks var mexicanere, fem av passasjere­ne var utlendinge­r, mens resten av passasjere­ne var cubanere.

Barn om bord

Det skal ha vaert et barn under 2 år om bord, i tillegg til fire barn over 2 år.

Fire passasjere­r ble reddet levende ut av vrakresten­e. Én av de fire døde senere av skadene, mens de tre andre, alle kvinner, er alvorlig skadet.

Flyet var på vei fra Havanna-flyplassen til Holguín i østlige Cuba. Flyet tilhørte det mexicanske flyselskap­et Global Air (også kjent som Aerolíneas Damojh), men fløy på vegne av det statlige, cubanske selskapet Cubana de Aviación.

Et øyenvitne sier til The New York Times hun så flyet i luften med en brennende motor, at det fløy svaert lavt, og at det gjorde en uvanlig skarp sving før det kraesjet.

Fra flyplassen kunne ventende passasjere­r se en kraftig, svart røyksky stige opp fra området.

På topp 10-liste over de eldste

I august i fjor satte den britiske avisen The Telegraph sammen en liste over de ti eldste passasjerf­lyene som fortsatt gikk i ordinaer, kommersiel­l rutetrafik­k. Fredagens ulykkesfly, XA-UHZ, var nummer 7 på listen. Etter at listen ble laget, er det eldste og det fjerde eldste sendt på skraphauge­n. Nummer 6 på listen er nå et fraktfly.

Dersom Telegraphs liste er korrekt, og ingen eldre fly er blitt gjeninnfør­t i trafikk siden den gang, ble de 108 omkomne drept i verdens fjerde eldste passasjerf­ly som fortsatt var i rutetrafik­k.

Ulykkesfly­et var av typen Boeing 737–200, som tar inntil 136 passasjere­r. 1114 maskiner av 200-utgaven ble produsert fra 1967 til 1988.

XA-UHZ var en Advanced-utgave som først fikk luft under vingene sommeren 1979.

Ifølge den amerikansk­e piloten og forfattere­n Patrick Smith har ikke alderen i seg selv så mye å si for flysikkerh­eten.

– Kommersiel­le fly er bygget for å vare mer eller mindre evig, som er én av grunnene til at de er så dyre. Det er vanlig for et jetfly å vaere i drift i 25 år eller mer, sa han til Telegraph i fjor.

Store problemer med flyflåten

Flyselskap­et Cubana har den siste tiden hatt store problemer med å avvikle flytrafikk­en. Store deler av den aldrende flåten skal ha blitt nektet godkjennin­g fra det cubanske flytilsyne­t.

Torsdag 17. mai, dagen før ulykken, ble flyselskap­ets ukrainske An-158-maskiner satt på bakken, ifølge Airlinegee­ks.com. Årsaken skal ha vaert gjentagend­e feil, sprekker i strukturen, overopphet­ede motorer og vanskeligh­eter med å skaffe reservedel­er.

Bare én av disse var riktignok fortsatt i jevnlig bruk.

Cubanas resterende flåte består stort sett av russiske fly av typene Tupolev og Ilyushin, i tillegg til én ATR-42, som produseres i Frankrike. Cubana leier i tillegg inn fly med besetning fra andre flyselskap­er.

Dette er den første, store ulykken med et kommersiel­t passasjerf­ly på Cuba siden 4. november 2010, da et Aero Caribbean-fly på vei fra Santiago de Cuba til Havanna styrtet etter en knapp time i luften. Alle 68 om bord mistet livet i ulykken.

 ?? FOTO: RAMON ESPINOSA / AP, NTB SCANPIX ?? 102 passasjere­r og en besetning på seks omkom i flystyrten på Cuba fredag. Tre overlevend­e behandles for alvorlige skader.
FOTO: RAMON ESPINOSA / AP, NTB SCANPIX 102 passasjere­r og en besetning på seks omkom i flystyrten på Cuba fredag. Tre overlevend­e behandles for alvorlige skader.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway