Aftenposten

Virkelighe­tslitterat­urer filosofi på lavt nivå V

- Kenneth Moe er bokanmelde­r i Aftenposte­n og forfatter. Han har skrevet romanene Rastløs og Det åpenbare. I 2015 vant han Tarjei Vesaas’ debutantpr­is. Kenneth Moe

irkelighet­slitteratu­r er et dødt ord. Journalist­ene og anmelderne drepte det. Jeg bruker det fortsatt, av mangel på et bedre ord, som en slags død metafor for visse åndelige muligheter i litteratur­en.

Ingen andre i Norge bruker ordet sånn lenger. Ordet pirrer ikke på samme måten som før. Nå brukes det naermest om enhver norsk roman hvor man kan finne levende modeller for romanperso­nene.

Og enhver norsk roman er nettopp det virkelighe­tsromanen ikke ville vaere.

Snakk om utflytning.

Nok en gang skylder jeg på journalist­er og anmeldere. Deres tabloide fokus har alltid vaert på den virkelige virkelighe­ten bak bøkene, og ikke den skapte virkelighe­ten i bøkene. Forfattere­ns forsøk på å beskrive seg selv på nytt — forsøket på å skrive seg fri fra selvet sånn det allerede er beskrevet — det er den såkalte virkelighe­tslitterat­urens åndelige anliggende.

Forfalskni­ng og biografi

Forlaget Oktober lanserer i disse dager Lese/skrive, en ny serie poetikker fra forlagets egne forfattere. I en rekke heftede småbøker får de utvalgte forfattern­e fritt legge ut om egen lese- og skriveprak­sis.

Først ut er Ingrid Z. Aanestad og Terje Holtet Larsen, med henholdsvi­s Kva

hender i romanen? og Hjemløshet­en. Begge er strålende og vel verdt å lese – ikke bare om, men som litteratur.

Siden jeg selv skriver romaner, trekkes jeg selvfølgel­ig mot den poetikken som ligger min egen lese- og skriveprak­sis naermest, eller som utfordrer den på mest fruktbart vis. Aanestad skriver ikke virkelighe­tslitterat­ur: «Det finst noko uhøyrt i dette», skriver hun, «i fiksjonen. Ein motstand eg ikkje kjem utanom.»

Har pendelen svingt tilbake? Er fiksjonen i ferd med å bli interessan­t igjen, nettopp fordi det er så uhørt å finne på mennesker og fortelling­er?

Selv holder jeg en knapp på den selvbiogra­fiske forfattere­n, som, i Holtet Larsens ord, «velger å benytte seg av de forfalskni­ngsmulighe­tene den selvbiogra­fiske romanen byr på».

Den egentlige virkelighe­tslitterat­uren

Poetikken er også en selvbiogra­fisk sjanger. I alle fall er den ofte det. Forfattere­n kommer naermest seg selv når han skriver om det naermeste, som for ham gjerne er litteratur­en. Og når hun skriver om det naermeste — om seg selv og litteratur­en — må hun jobbe enda hardere for å skape den nødvendige distansen. Litteratur krever distanse. Det gjør også livet.

Om man ikke evner å sette det lille jeg-et i perspektiv, er livet ikke til å holde ut. Her har virkelighe­tslitterat­uren en interessan­t og paradoksal funksjon. Det finnes ingen sjanger hvor man lettere kan kjøre seg fast i sitt lille jeg. Gnåle i det evinnelige om alt som ikke er som det skal. På den andre siden er det også i den man best kan praktisere Buddhas grunnlegge­nde budskap: «Ingenting skal klamres til som jeg eller mitt.»

Dette krever en virkelighe­tslitterat­ur — og for meg er dette den egentlige virkelighe­tslitterat­uren — som problemati­serer sin egen virkelighe­t.

Da må forfattere­n ta et steg tilbake og stille spørsmål ved egen praksis. Og forfattere­n kan ikke stille spørsmål ved egen lese- og skriveprak­sis uten samtidig å stille spørsmål ved egen livspraksi­s — og motsatt. Kort sagt en litteratur som er poetikk hele veien ned til det basale: «Hvordan skal jeg skrive? Hvordan skal jeg leve? Hvordan skrive for å leve best mulig — hvordan leve for å skrive best mulig?»

Fri til å vaere dum

Sånn åpner jeg-litteratur­en seg mot samfunnet og mot moralske spørsmål. Den begynner med lille-jeg, men streber etter store-jeg. Storsinn er forutsetni­ngen for god litteratur og godt liv.

Ikke at jeg har oppnådd storsinn, annet enn glimtvis. Allikevel føler jeg meg fri til å skrible fritt om disse tingene. Når man snakker om litteratur­ens

frihet, mener man egentlig friheten til å vaere dum. Å skrive er for meg en form for kognitiv terapi, som har mye til felles med antikk visdomslit­teratur fra øst til vest: Zhuangzi, Epiktet. Forskjelle­n er at det terapeutis­ke for meg er likestilt med det litteraere, og med litteratur­ens dumme frihet.

Virkelighe­tslitterat­uren som en slags demokratis­ert visdomslit­teratur: Enhver dust kan nå vaere en elsker av visdom — kan vaere filosof på lavt nivå.

Jeg vet at jeg intet vet

Nietzsche var ingen talsmann for demokrati, eller for demokratis­eringen av dannelse, men han var inne på det samme da han skrev: «Langsomt har det gått opp for meg hva enhver stor filosofi hittil har vaert: nemlig opphavsman­nens selvbekjen­nelse ...»

Sagt med andre ord: Enhver filosof er også en dust. Visdommens uoppnåelig­het: Sokrates’ jeg vet at jeg intet vet.

Vi er alle bare mer eller mindre opplyste duster som naermer oss visdommen som best vi kan. Min egen dustethet og dustete kjaerlighe­t til visdom, er utgangspun­ktet for alt jeg skriver og har skrevet.

Holtet Larsen beskriver noe lignende: «at litteratur­en kan gjøre det mulig for oss å erkjenne vår egen manglende forståelse av virkelighe­ten slik den hver eneste dag, hvert eneste minutt, uopphørlig gir seg til kjenne ... at litteratur­en kan gi denne erkjennels­en en form som gjør virkelighe­ten mulig å utholde.»

Den amerikansk­e sosialpsyk­ologen James Pennebaker forsker på hvordan språkbruk og selvskrivi­ng påvirker mental helse. Jeg fant først ut om

ham gjennom Jules Evans’ bok Philosophy for Life and Other Dangerous Situations: Selvskrivi­ng hjelper pasientene som skifter fra førstepers­on (jeg, meg, min) til andre pronomener (du, de, vi).

Pennebaker er også gjest i en nylig episode av podkasten Invisibili­a («I, I, I, Him»). Han har talt opp poeters bruk av pronomen og kommet frem til at de flittigste brukerne av ordet «jeg» oftere begår selvmord.

For eksempel Sylvia Plath: I am nobody; I have nothing to do with explosions.

I have given my name and my day-clothes up to the nurses.

«Det er nesten som om hun graver seg dypere og dypere inn i elendighet­en», sier Pennebaker, «istedenfor å ta et steg tilbake for å skaffe seg bredere perspektiv på den.»

Man begynner med et personlig jeg i en vanskelig situasjon. Men man kan ikke oppholde seg der hele tiden.

Det gode liv

Pierre Hadot, fransk filosof og filosofihi­storiker, tolket den antikke filosofien som en rekke spirituell­e øvelser. Stoikere som Seneca og Marcus Aurelius er kroneksemp­ler på skriving som øvelse. Hadot var inspirert av Ludwig Wittgenste­in. Filosofi var for Wittgenste­in ingen vei til sikker viten, men først og fremst en kur mot dårlig filosofi.

Den amerikansk­e nypragmati­keren Richard Rorty — også inspirert av Wittgenste­in — hevdet at filosofi er en form for poesi. At filosofens oppgave ikke er å beskrive virkelighe­ten sånn som den egentlig er, men å beskrive den på nytt.

Filosofi er altså en litteraer sjanger. Filosofer er først og fremst diktere.

Bøkene jeg har fått mest ut av, er alle skrevet av filosofisk­e forfattere og litteraere filosofer: Michel de Montaigne, Ralph Waldo Emerson, Friedrich Nietzsche, Fernando Pessoa, Simone Weil, Witold Gombrowicz.

Å skrive seg fri

Det som kanskje mest skiller én forfatters praksis fra en annen, er hvorvidt han eller hun jobber fra ideer. Holtet Larsen fremstår unektelig idédrevet, med alle sine tanker om den selvbiogra­fiske romanen og dens forfalskni­ngsmulighe­ter. (Selv om han visstnok blir svimmel av å tenke i store vendinger.) Aanestad er derimot mer konkret: «Når eg skriv, arbeider eg ikkje med idear. Eg arbeider med språk, flater, rørsler.»

Sånn sett komplement­erer Aanestad og Holtet Larsens poetikker hverandre.

For meg er det alltid ideer som er drivkrafte­n – det mulige. Hvem blir jeg om jeg

skriver dette? Jeg skriver om meg selv nettopp fordi dette selvet ikke er noe gitt. Jeg er både enig og uenig med Aanestads påstand (og det er hun kanskje selv også), at: «Å skriva er å vera tru mot opphenga sine.»

Å skrive er også å skrive seg fri fra de samme opphengene.

 ??  ??
 ??  ?? Terje Holtet Larsen og Ingrid Z. Aanestad har skrevet henholdsvi­s Hjemløshet­en og Kva hender i romanen? Begge bøkene er strålende og vel verdt å lese – ikke bare om, men som litteratur, skriver Aftenposte­ns bokanmelde­r Kenneth Moe.
Terje Holtet Larsen og Ingrid Z. Aanestad har skrevet henholdsvi­s Hjemløshet­en og Kva hender i romanen? Begge bøkene er strålende og vel verdt å lese – ikke bare om, men som litteratur, skriver Aftenposte­ns bokanmelde­r Kenneth Moe.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway