Aftenposten

Hvem har ansvaret i Bjørvikas bakgård?

- Sigurd Slåttebrek­k

utsmykning betalte Statens vegvesen avlat til Bjørvika Utvikling AS (heleid av HAV Eiendom og Oslo S Utvikling), som lot folk få anlegge kjøkkenhag­er rundt tårnene.

Ikke noe galt i dette og av verdi for noen, men det løste jo ikke problemet med de grelle tårnene.

Hverken Statens vegvesen eller Bjørvika Utvikling har tatt ansvar, og tårnene står i dag som de gjorde – som ruvende monumenter over dårlig planleggin­g og aktørenes ansvarsfra­skrivelse.

Sørenga bro ble overflødig

Da det nye veisysteme­t ved Middelalde­rparken skulle anlegges, ble gamle Sørenga bro overflødig.

Deler av broen måtte fjernes, men resten ble stående.

Statens vegvesen og Oslo kommune klarte ikke å bli enige om hvem som skulle ta regningen for å rive siste del. Bjørvika Utvikling ville heller ikke betale.

Etter lang tid og ansvarsfra­skrivelse fra alle parter ble broen retrofitte­t: Sparebanks­tiftelsen og studenter ved Arkitektur- og designhøgs­kolen i Oslo gjorde et prisverdig forsøk på å utnytte arealet til noe de kalte en høydepark.

Tiden har dessverre vist at ingen bruker brostumpen, for det finnes ingen naturlig adkomst.

Skal dette kunne bli et bra prosjekt, må broen brukes til å knytte sammen Ekeberg-området med havneprome­naden. Da holder det ikke med donasjoner fra stiftelser og frivillig innsats.

Blitt Bjørvikas bakgård

Det er store aktører som står bak utbygginge­n av Bjørvika, og enorme verdier hentes ut når de attraktive tomteområd­ene bebygges.

Fra et arkitekton­isk og samfunnsøk­onomisk perspektiv er det alt å vinne på å gi saerpreged­e gamle fabrikkbyg­ninger, kornsiloer osv. nytt liv.

Billig og ufullstend­ig retrofitti­ng av feilskjaer i byutviklin­gen er noe helt annet. Her bør de store aktørene ta ansvar og bekoste skikkelige løsninger i det som er blitt til Bjørvikas bakgård.

• Få med deg debattene hos Aftenposte­n meninger på Facebook og Twitter.

 ?? FOTO: ROLF ØHMAN ?? For noen år siden gikk debatten høyt om arkitektur og byggehøyde­r i Bjørvika. Da debatten hadde lagt seg, reiste noen 40 meter høye luftetårn seg.
FOTO: ROLF ØHMAN For noen år siden gikk debatten høyt om arkitektur og byggehøyde­r i Bjørvika. Da debatten hadde lagt seg, reiste noen 40 meter høye luftetårn seg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway