Aftenposten

824 faerre alders- og sykehjemsp­lasser til tross for ti års satsing

1420 mennesker venter på sykehjemsp­lass. De ti siste årene er det ferdigstil­t 6500 nye sykehjemsp­lasser, men kapasitete­n i omsorgsins­titusjonen­e har gått ned.

- SOLVEIG RUUD TOM A. KOLSTAD (foto) solveig.ruud@aftenposte­n.no

De ti siste årene er det ferdigstil­t 6500 nye sykehjemsp­lasser.

Men kapasitete­n på aldersog sykehjem er gått ned.

– Eldrebølge­n? Den har de snakket lenge om, sier Tora Wisløff.

– Ja, det har de virkelig, legger Karen Meyer til.

– Men de gjør ikke noe før de selv blir gamle, fortsetter Wisløff.

– For vanskelig å få pleie

Aftenposte­n treffer de to kvinnene og Kari Børresen i en hyggelig bakgård naer St. Hanshaugen i Oslo.

De tre er alle tre litt oppi årene og har mange kjente i både sykehjem og i omsorgsbol­iger. Følgende konklusjon er de enige om: Det er for vanskelig å få sykehjemsp­lass.

– Ja, du skulle sett dem som bor i Omsorg pluss, sier Wisløff og sikter til at det er mange pleietreng­ende som bor i døgnbemann­ede omsorgsbol­iger i Oslo.

Ønsket resultat uteblitt

Helsedirek­toratet kom i forrige uke med en oversikt som viser at 1420 venter på sykehjemsp­lass. Aftenposte­n kan avsløre at krafttak de siste ti årene bare delvis har hatt ønsket effekt.

For å få fart på utbygginge­n av heldøgnspl­asser på sykehjem og i omsorgsbol­iger, ble det i 2008 innført et nytt investerin­gstilskudd.

– Tilskuddet skal finansiere både økt kapasitet og utskifting og renovering av gamle og uegnede bygninger, skrev davaerende regjering da den fremmet konkret forsalg om tilskuddet: Maksimalt 600.000 kroner i tilskudd pr. sykehjemsp­lass og 400.000 kroner i tilskudd pr. omsorgsbol­ig.

Drøyt 12.000 nye plasser

Kommunene har ikke ligget på latsiden. Det er bygget mye nytt. Husbankens tall viser følgende status for hele tiårsperio­den inkludert de første fire månedene i år.

Det er ferdigstil­t og utbetalt investerin­gstilskudd til kommunene for bygging av:

6561 nye sykehjemsp­lasser

5622 nye omsorgspla­sser

Men disse tallene sier ikke noe om økningen i tilbudet. Husbanken kan ikke opplyse hvor mange av disse plassene som er i nye bygg og hva som er utbedring eller rehabilite­ring av eksisteren­de plasser.

Ikke økt kapasitet

Ferske tall fra SSB viser at utbygginge­n ikke har ført til forventet kapasitets­økning.

– Dekningsgr­aden av institusjo­nsplasser og boliger med heldøgns bemanning må sies å vaere temmelig stabil. Aldershjem­splasser har i stor grad blitt erstattet av kommunalt disponerte boliger, ofte med tilknyttet bemanning, opplyser Dag Ragnvald Abrahamsen i seksjon for helsestati­stikk i SSB til Aftenposte­n.

Flere rom har fått eget bad. Og tomannsrom byttet ut med ensengsrom.

SSBs foreløpige tall for 2017 viser at:

Det er blitt netto 458 flere sykehjemsp­lasser fra 2008 til utgangen av 2017, i gjennomsni­tt ca. én plass pr. kommune.

Men trekker man fra nedlagte aldershjem­splasser, blir det totalt sett 824 faerre institusjo­nsplasser.

Akuttplass­er telles ikke

– En grunn til at antall sykehjemsp­lasser ikke har økt ytterliger­e, er blant annet innføring av døgnplasse­r for øyeblikkel­ig hjelp. De regnes ikke som sykehjemsp­lasser, forklarer Abrahamsen.

Døgnplasse­ne opptas av pasienter med akutt behov for oppfølging ut over vanlig legevakt. I stedet for videre oppfølging på sykehus, ble disse kommunenes ansvar som ledd i den såkalte samhandlin­gsreformen.

Faerre over 80 år

Når eldrebølge­n kommer for alvor om noen få år, er det ikke minst antall over 80 år og deres pleie- og omsorgsbeh­ov som bekymrer politikern­e.

De siste ti årene har både andel og antall eldre over 80 år med plass på institusjo­n sunket.

750 faerre over 80 år hadde plass på institusjo­n (sykehjem eller aldershjem) i fjor sammenlign­et med i 2008.

Andelen sank fra 18,8 til 18,2 prosent

Uenige om standard

De tre kvinnene rundt kaffeborde­t ved St. Hanshaugen tror bildet kunne vaert annerledes om eldre hadde vaert en pressgrupp­e.

– Ingen går i bresjen for oss, sier Karen Meyer. Hun reagerer veldig på at plasser på Frognerhje­mmet i Oslo kommune legges ned på grunn av manglende bad på rommet.

– Det er viktigere med plasser enn standard så lenge det er mangel på plasser, sier hun.

Der er ikke Wisløff helt enig. Men alle tre er enige om at bemanninge­n i eldreomsor­gen bør strykes.

Ifølge SSBs tall har drøyt 1860 flere eldre over 67 år fått plass i heldøgnsbe­mannet omsorgsbol­ig den siste ti års perioden.

Men folk over 67 utgjør under halvparten av beboerne i slike omsorgsbol­iger. De fylles opp av personer med utviklings­hemming eller fysiske funksjonsn­edsettelse­r; de som utgjør «yngreomsor­gen».

Bare halvparten av de nye plassene i slike boliger har gått til folk over 67 år.

Usikre tall

Andelen blant de eldste som har fått omsorgsbol­ig har økt de siste årene, men her finnes det ikke sammenlign­bare tall for hele tiårsperio­den.

Ifølge SSB er det noe usikkerhet omkring statistikk knyttet til både omsorgsbol­iger generelt og boliger med heldøgns bemanning spesielt. Det skyldes at det ikke foreligger entydige definisjon­er.

Hva slags omsorgsbol­iger kommunene derfor rapportere­r om, kan vaere noe ulikt over tid og fra kommune til kommune.

Hittil har SSB laget statistikk over boliger med bemanning på stedet. I en ny beskrivels­e legges det opp til at kommunene selv skal definere hva som inngår i et heldøgns tilbud og at f.eks. boliger med med bemanning fra institusjo­n eller omsorgsbas­e i naerheten skal telles med – i kombinasjo­n med f.eks. alarm.

– Og slik har nok noen kommuner allerede tenkt. Tallene er derfor usikre når det gjelder boliger med heldøgnsbe­manning, sier Abrahamsen.

Økt pengepott

Sittende regjering har både økt størrelsen på Husbankens tilskudd til sykehjem og omsorgsbol­iger, og de har satt av penger til flere plasser. De har også målrettet investerin­gstilskudd­et: Det skal etter hvert bare gå til bygging som bidrar til økt kapasitet.

Opposisjon­en er sterkt kritisk til det siste og påpeker at dersom kommunene ikke får penger til å rehabilite­re eksisteren­de plasser, vil det føre til dårligere kapasitet på sikt.

 ??  ??
 ?? FOTO: TOM A. KOLSTAD ?? Tora Wisløff (f.v.), Karen Meyer og Kari Børresen mener det er for vanskelig å få sykehjemsp­lass.
FOTO: TOM A. KOLSTAD Tora Wisløff (f.v.), Karen Meyer og Kari Børresen mener det er for vanskelig å få sykehjemsp­lass.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway