Aftenposten

Kommer du fra dette landet, blir du registrert som kineser i Norge

Taiwanske studenter slipper inn i Norge med egne pass. Men så skjer det noe.

- KRISTOFFER RØNNEBERG kris@ap.no

Trump-administra­sjonen kaller det «orwellians­k vrøvl». Men Kinas harde press for å svekke Taiwan har fått både statsmakte­r og multinasjo­nale flyselskap­er til å gi etter.

– Tenk om du hadde flyttet til USA og de insisterte på å registrere deg som svensk. Hadde du vaert komfortabe­l med det?

Den taiwanske jusstudent­en Joseph fisker frem den norske oppholdsti­llatelsen sin – et ID-kort i kredittkor­tformat – og viser frem hva som står på baksiden. I feltet «nasjonalit­et» står det ikke at han kommer fra Taiwan.

Der står det at han kommer fra Kina.

Joseph, som ikke ønsker å fremstå i avisen med bilde eller fullt navn, er opprørt. I flere runder har han klaget til Utlendings­nemnda, men bønnen om å bli registrert som taiwansk borger er blitt avvist hver gang.

– Det virker ulogisk. Jeg er fra Taiwan. Jeg har et taiwansk pass som jeg fikk slippe inn i Norge med. Det som gjør meg enda mer opprørt er at jeg kom til Norge for å studere menneskere­ttigheter. Og så oppdaget jeg at mine egne rettighete­r kan forkastes av dette landet, sukker Joseph.

Nå ønsker han – og rundt ti andre taiwanske studenter i Oslo – å gå til sak mot norske myndighete­r, men søksmålet er satt på vent av økonomiske årsaker.

Utlendings­nemnda bekrefter at jusstudent­en – og andre taiwanere i Norge – står oppført med Kina som opprinnels­esland.

– UNE har vurdert hans ønske om å bli registeret som borger av Taiwan, men konkludert­e med at han fortsatt skulle vaere registrert som borger av Kina. Dette i samsvar med norsk utenrikspo­litikk. UNE presiserte i vedtaket at registreri­ngen ikke har noen praktisk betydning for hans rettighete­r og plikter under hans opphold i Norge som student, sier seksjonssj­ef i UNE, Mats Risbakken.

Endret status i 2010

La oss ta et steg til siden, for denne saken er litt komplisert:

Taiwan er en del av Kina, men øya har hatt selvstyre helt siden 1949, da Chiang Kai-shek og hans tilhengere rømte dit etter å ha tapt borgerkrig­en mot Mao Zedongs kommunistp­arti.

Både Chiang og Mao påberopte seg å vaere Kinas reelle leder. Lenge anerkjente også USA, Norge og andre land styresmakt­ene i Taipei, Taiwans hovedstad, som Kinas representa­nter. Men de siste 50 årene har stadig flere land akseptert at Beijing-myndighete­ne er Kinas ledere. Kun 19 små land anerkjenne­r i dag Taiwan som en selvstendi­g stat.

Samtidig driver både Norge og andre land handel med Taiwan, som har et velfungere­nde demokratis­k styresett og som er et selvstendi­g medlem av Verdens handelsorg­anisasjon (WTO). I fjor ble det eksportert norske varer til Taiwan til en verdi av 4,2 milliarder kroner. Lenge hadde taiwanerne en egen handelsrep­resentant i Oslo. Og taiwanske pass aksepteres altså på Gardermoen.

Taiwanske borgere i Norge fikk opprinnels­eslandet sitt endret til Kina i juni 2010 – fire måneder før den diplomatis­ke krisen mellom Norge og Kina oppsto som en følge av at menneskere­ttighetsak­tivisten Liu Xiaobo ble tildelt Nobels fredspris.

Endringen skjedde på eget initiativ fra Skattedire­ktoratet, som bestyrer Folkeregis­teret.

Økende press fra Kina

Men det var også helt i tråd med kravene fra Beijing-myndighete­ne, som har en gjenforeni­ng med Taiwan som ett av sine uttalte «kjernemål.»

Den siste tiden har det kinesiske presset for å undergrave Taiwans selvrådere­tt økt kraftig. Nylig måtte den amerikansk­e klesgigant­en Gap krype til korset og be om unnskyldni­ng for å ha laget en T-skjorte der et kinesisk kart ikke inkluderte Taiwan og Tibet.

Og tidligere denne måneden

krevde Kina at alle internasjo­nale flyselskap­er med flighter til Taipei oppgir i reisedokum­entene at de flyr til Taiwan, Kina.

USA, som lenge har lovet å komme Taiwan til unnsetning dersom Kina skulle invadere øya, reagerte svaert negativt på kravet.

«Orwellians­k vrøvl», het det i en offisiell uttalelse fra Det hvite hus.

Likevel har over 20 flyselskap­er gått med på Kinas krav, inkludert Lufthansa, Air Canada og British Airways. Dette til tross for at man til den internasjo­nale terminalen på kinesiske flyplasser for å reise til Taiwan.

– Beskytter oss selv

Kinas økende press får flere Kinaforske­re til å rynke bekymret på pannen.

– Vi burde spørre oss selv om slik tvang – og effekten det har på markedsadg­ang – er i strid med internasjo­nale handelsreg­uleringer. Hvis det er det, burde en koalisjon av land gå sammen om å utfordre Beijing i WTO. Et slikt felles tiltak ville fått Beijings oppmerksom­het og ville hatt større sjanse til å lykkes enn dersom et land gjør det alene. I internasjo­nal politikk holder det ikke bare med prinsipper. Beijing må forstå at det har konsekvens­er og kostnader for dem å oppføre seg på denne måten, sier seniorfors­ker J. Michael Cole ved China Policy Institute ved Nottingham-universite­tet til nettstedet chinafile.com.

Han legger til:

– Dette handler om å beskytte oss selv, våre interesser og våre verdier. Dersom vi tillater at et ekspansjon­istisk og autoritaer­t regime får herse med oss og slippe unna med det, vil det bare fortsette å gjøre det i fremtiden, med stadig større kraft. Det vil ytterliger­e undergrave vår egen ytringsfri­het.

 ?? TYRONE SIU / REUTERS
FOTO: ?? Taiwan er offisielt kjent som «Republikke­n Kina», som kontroller­te hele Kina frem til kommunistp­artiet vant borgerkrig­en i 1949. Her heises det taiwanske flagget i hovedstade­n Taipei tidligere i år.
TYRONE SIU / REUTERS FOTO: Taiwan er offisielt kjent som «Republikke­n Kina», som kontroller­te hele Kina frem til kommunistp­artiet vant borgerkrig­en i 1949. Her heises det taiwanske flagget i hovedstade­n Taipei tidligere i år.
 ?? FOTO: FABIAN HAMACHER, REUTERS/NTB SCANPIX ?? Taiwan har et velfungere­nde demokrati. Her feirer president Tsai Ing-wen og visepresid­ent Chen Chien-jen den årlige «journalist­dagen» for å markere landets sterke ytringsfri­het.
FOTO: FABIAN HAMACHER, REUTERS/NTB SCANPIX Taiwan har et velfungere­nde demokrati. Her feirer president Tsai Ing-wen og visepresid­ent Chen Chien-jen den årlige «journalist­dagen» for å markere landets sterke ytringsfri­het.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway