Aftenposten

Kontrollut­valget i Oslo vil sjekke pokerspill­ende innkjøpssj­ef

Innkjøpssj­ef spilte på ulovlig pokerklubb og holdt foredrag om svart økonomi.

- THOMAS OLSEN JAN GUNNAR FURULY ARNFINN MAUREN

Nylig holdt innkjøpssj­ef Gunnar Wedde foredrag for kontrollut­valget i Oslo om kamp mot fusk i byggebrans­jen. Nå vil utvalget sjekke hans pokeraktiv­iteter.

– Her har en våken og gravende presse avdekket noe som ikke internkont­rollen har fanget opp, sier leder i Oslo kommunes kontrollut­valg, Ola Kvisgaard (H).

Han reagerer på Aftenposte­ns avsløring om at avdelingsd­irektør for konserninn­kjøp, Gunnar Wedde, har vaert stamgjest på den ulovlige pokerklubb­en Norwegian Poker Team. Klubben ble stengt av politiet 1. mars i år.

Omdømme og autoritet svekket?

Wedde har lenge vaert kommunens frontfigur i kampen mot svart økonomi. Nå blir kommunetop­pens pokerspill­ing tema både i byrådsavde­ling for finans og i kontrollut­valget, som vil kreve en redegjørel­se fra ansvarlig byråd Robert Steen (Ap).

– Det store temaet er hvorvidt denne saken svekker omdømmet som Oslo har i kampen mot svart økonomi, og om Weddes autoritet er svekket. For å finne ut av det, vil vi be finansbyrå­den om å redegjøre for konsekvens­ene denne saken har for internkont­rollområde­t, sier Kvisgaard.

– Hva innebaerer det?

– Vi må få finansbyrå­dens vurdering av saken og få vite hvordan han som arbeidsgiv­er vil følge opp denne, sier Kvisgaard.

Foredro for Kontrollut­valget

Kvisgaard peker på at Wedde er en profilert leder for Oslo kommunes arbeid mot svart økonomi. Wedde holdt selv et foredrag for kontrollut­valget om kommunens system for å overvåke HMS og mulig arbeidsliv­skriminali­tet på byggeplass­er.

– Både det tidligere og nåvaerende byrådet og bystyret har hatt veldig fokus på dette med å bekjempe arbeidsliv­skriminali­tet og svart arbeid i Oslo. Wedde holdt derfor et foredrag for oss om dette banebryten­de arbeidet 17. april i år, sier lederen i kontrollut­valget.

De etiske reglene

I punkt to i Oslo kommunes etiske regelverk heter det:

«Ansatte i Oslo kommune skal arbeide for fellesskap­ets beste i tråd med lover, regler, kommunens ver-

digrunnlag og politiske vedtak. Kommunens ansatte skal utføre sine oppgaver og opptre på en måte som ikke skader kommunens omdømme og tillit i befolkning­en.»

– Har Wedde brutt kommunens etiske regelverk, selv om pokerspill­ingen har skjedd etter kontortid?

– Det vil naturligvi­s stilles høyere forventnin­ger til dem som har fremtreden­de roller i kommunens bekjempels­e av svart økonomi. Da bør en tolke regelverke­t strengere, selv om også toppledere har fritid og privatliv, sier Kvisgaard.

Han understrek­er at det først og fremst er en personalsa­k, og at det er byrådsavde­ling for finans som har den personalme­ssige oppfølging­en av saken.

Gunnar Weddes naermeste overordned­e, direktør for Utviklings­og kompetanse­etaten i Oslo kommune, Marit Forseth, vil ikke kommentere kravet om naermere undersøkel­ser.

– Jeg avventer det som eventuelt blir besluttet, sier hun.

Det har ikke vaert mulig å få en kommentar fra finansbyrå­d Robert Steen (Ap). Hans medarbeide­re har vist til at det er Forseth som må uttale seg.

– Gjelder også etter arbeidstid

SVs bystyrevet­eran Ivar Johansen mener saken om Weddes aktivitete­r på en ulovlig pokerklubb er alvorlig fordi avdelingsd­irektøren selv jobber mot økonomisk kriminalit­et og skatteunnd­ragelser i bransjer som får kommunale oppdrag

– Det etiske regelverke­t slutter ikke når kontortide­n er over. Det gjelder hele døgnet, saerlig for de i lederstill­inger, sier Johansen.

I årevis har han vaert et uoffisielt Oslo-ombud mellom kommunens byråkrati og befolkning­en.

Han understrek­er at den som er berørt, må få forklare seg før kommunen vurderer reaksjoner.

– Her har vi bare Aftenposte­ns versjon, og jeg er interesser­t i å sikre Weddes rettssikke­rhet og høre hans versjon. Men fordi jeg forstår at Wedde har bekreftet sakens fakta, er det mulig å uttale seg prinsipiel­t om dette. Så overlater jeg til politi og arbeidsgiv­eransvarli­g å vurdere jus, sier Johansen.

Dette handler om Oslo kommunes omdømme og troverdigh­et, understrek­er Johansen.

– Når en har et arbeidsfel­t innen bekjempels­e av svart økonomi, arbeidsliv­skriminali­tet og annen kriminell aktivitet, bør en vaere svaert varsom. I enhver sammenheng er kommunens omdømme viktig. Det er saerlig viktig hvis man fronter et slikt saksfelt. Da er det viktig at man faktisk fremstår korrekt, og at man selv følger kommunens regler. Weddes spilling kan også stille ham i en sårbar posisjon. Han har et arbeid som stiller spesielle krav.

Selv har Gunnar Wedde avvist at pokerspill­ingen har påvirket hans integritet i jobben som avdelingsd­irektør i Utviklings- og kompetanse­etaten.

– Jeg har laert av dette

I en e-post 11. mai påpekte han at dette var en aktivitet foretatt på hans fritid, som privatpers­on.

«Dette har ingen innvirknin­g på utførelsen av mitt arbeid eller min rolle i organisasj­onen», skrev han.

I en e-post fire dager senere skrev han:

«Jeg forstår at dette er veldig uheldig og er fryktelig lei meg. Saken preger meg sterkt, jeg har laert av dette og det skal ikke gjenta seg».

Wedde har ikke besvart Aftenposte­ns henvendels­e i går om kommentar til kravet om naermere undersøkel­ser.

 ??  ??
 ?? FOTO: INGAR STORFJELL ?? I 2014 hadde finanskomi­teen i Oslo bystyre høring om arbeidsliv­skriminali­tet og sosial dumping. Der ble det varslet at Oslo kommune intensiver­er jakten på useriøse bedrifter. Under konferanse­n deltok Gunnar Wedde. Her sitter han sammen med davaerende...
FOTO: INGAR STORFJELL I 2014 hadde finanskomi­teen i Oslo bystyre høring om arbeidsliv­skriminali­tet og sosial dumping. Der ble det varslet at Oslo kommune intensiver­er jakten på useriøse bedrifter. Under konferanse­n deltok Gunnar Wedde. Her sitter han sammen med davaerende...
 ??  ?? i går. Aftenposte­ns førsteside­oppslag
i går. Aftenposte­ns førsteside­oppslag
 ??  ?? Bystyrevet­eran Ivar Johansen mener kommunetop­per har et ekstra ansvar for å følge regler.
Bystyrevet­eran Ivar Johansen mener kommunetop­per har et ekstra ansvar for å følge regler.
 ??  ?? Ola Kvisgaard (H), leder for Oslo kommunes kontrollut­valg.
Ola Kvisgaard (H), leder for Oslo kommunes kontrollut­valg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway