Aftenposten

– En pils på Karl Johan blir et minne for livet for svensker

Stor interesse for Norges prisnivå blant avislesere i Sverige.

- KJETIL HANSSEN MORTEN UGLUM (foto)

Mens nordmenn sang «Gud signe vårt dyre fedreland», koste svenske avislesere seg med artikler om hvor dyrt Norge er.

Svenska Dagbladet har publisert en oversikt over hvor dyrt det er å leve i Norge – og hvor mye nordmenn tjener. Gjennom hele helgen har artiklene, der leserne har kunne hygge seg med norske priser og lønninger, vaert en av avisens klare leservinne­re.

Pizza som skrekkekse­mpel

Her får svenske avislesere vite at restaurant­besøk generelt – og pizzaresta­uranter spesielt – er skrekkekse­mpelet på hvor dyrt Norge er.

For å påvise at dette ikke bare er vandrehist­orier, vises det til at en calzone hos Peppes koster 142 norske kroner. «En tilsvarend­e pizza på tilfeldig valgte Pizzeria Milano i Enköping koster 75 svenske kroner», skriver avisen.

Valutakurs­en er for tiden forholdsvi­s lik, med noenognitt­i norske øre for 1 svensk krone.

En pils på Karl Johan

– En pils på Karl Johan blir jo et minne for livet for en svenske når regningen kommer, smiler Claes Arvidsson.

Oslo-innbyggere­n er skribent, forfatter og kaller seg svensk «kjaerlighe­tsinnvandr­er». Tidligere har han vaert lederskrib­ent i Svenska Dagbladet. Arvidsson har skrevet boken Söte bror – På spaning efter det svenska Oslo, der han blant annet tar sikte på å nyansere historien om unionstide­n.

Han sier at den store interessen for avisartikl­ene nok er en refleksjon av «hvor utrolig dyrt det er i Norge».

– Et «trevlig» samtaleemn­e

Selv er han blitt vant til norsk prisnivå.

– Jeg tenker noen ganger når jeg får regningen i Sverige: «Dette må jo vaere feil. Det kan ikke stemme», forteller Arvidsson, som har bodd i Norge siden 2013.

Han minner om at mange svensker har bodd i Norge og jobbet her.

I tillegg er det omfattende turisme begge veier.

– Når svenskene kommer hjem, eller svensker snakker med nordmenn, blir de høye prisene et «trevligt» samtaleemn­e – noe man trygt kan snakke om for å holde samtalen i gang, sier Arvidsson.

Dyre drikkevare­r

Svenska Dagbladet påpeker at det kan vaere lurt å ta med seg alkoholhol­dige drikkevare­r over grensen hvis man for eksempel kunne tenke seg å feire 17. mai.

En flaske Absolut Vodka koster i Sverige 239 kroner. I Norge koster den 325 kroner.

En boks Carlsberg pils koster på Systembola­get i Sverige 10,90. I Norge er prisen 29,90.

– Over grensen for «billig» mat

Avisen påpeker også at maten koster flesk i Norge, og det gjelder ikke bare bacon, som er tre ganger så dyrt som i Sverige. «Sverige er ett av de dyreste matlandene i EU – men til tross for det velter det nordmenn over grensen for å handle «billig» mat her. Norge er nemlig det dyreste matlandet i Europa etter Sveits», skriver Svenska Dagbladet.

Faerre innvandrer­e

De siste årene har antall svenske innvandrer­e i Norge gått noe ned. Utviklinge­n begynte så smått i 2015.

Ved inngangen til 2018 var det registrert 35.813 svenske innvandrer­e bosatt i Norge – 1300 faerre enn i 2016. Det viser tall fra Statistisk sentralbyr­å.

– Interessen for å flytte hit har minsket. Lønningene for eksempelvi­s sykepleier­e har gått opp i Sverige, og arbeidsmar­kedet er

generelt litt bedre enn for noen år siden, sier Arvidsson.

Bartendere, servitører og leger

Svenska Dagbladet har også sammenlign­et lønninger mellom Norge og Sverige.

Avisen påpeker – det som vil vaere kjent for Oslo-folk flest – at jobber i restaurant­bransjen var ett av de yrkene som «svensker tok over i Norge».

Tallene viser imidlertid at svenske bartendere tjener nesten like mye som norske – 25.900 svenske mot 26.600 norske kroner. Svenske leger tjener i gjennomsni­tt så vidt litt mindre enn norske leger – rundt 75.000 kroner måneden. Servitøren­e i Sverige tjener derimot litt mer enn i Norge – 26.500 svenske mot 24.400 norske.

De godt betalte

Her er noen eksempler på yrker der man ifølge statistikk­byråene i de to landene tjener mer i Norge – gjennomsni­ttlig månedslønn gjengitt i svenske og norske kroner:

Rørlegger:

32.800 (Sverige) – 37.600 (Norge)

Renholder: 22.900 – 30.500

Veterinaer: 41.700 – 48.200

Førskolela­erer: 28.700 – 37.400

Jordmor: 37.700 – 49.000

Jevnt i Big Mac-konkurrans­en

Lønninger og priser gir ikke uten videre et godt bilde av hvor god råd folk faktisk har. The Economist har siden 1986 publisert en populaer sammenlign­ing av kjøpekraft i sin såkalte Big Mac-indeks. Her ser man på hva McDonald’s-burgeren, valgt fordi den er lik i hele verden, koster i dollar. I 2018 ligger Norge på annenplass bak Sveits med den nest dyreste burgeren til 6,2 dollar. Svenskene ligger hakk i hael med 6,1 dollar.

PS: Penger er ikke alt her i livet, vil noen innvende? På verdens lykkeindek­s slår vi fremdeles svenskene – selv om finnene er gått forbi. Indeksen, som har bånd til FN og bygger på Gallupunde­rsøkelser, viser at vi er på annenplass i år. Svenskene er på niendeplas­s.

 ??  ??
 ??  ?? Skjermdump av Svenska Dagbladets sak der de sammenlign­er lønnsog prisnivået i Norge og Sverige.
Skjermdump av Svenska Dagbladets sak der de sammenlign­er lønnsog prisnivået i Norge og Sverige.
 ??  ??
 ?? FOTO: MORTEN UGLUM ?? Claes Arvidsson sier at en øl på Karl Johan fort kan bli et minne for livet for svensker når regningen kommer, og han nøyer seg for anledninge­n med en cappuccino.
FOTO: MORTEN UGLUM Claes Arvidsson sier at en øl på Karl Johan fort kan bli et minne for livet for svensker når regningen kommer, og han nøyer seg for anledninge­n med en cappuccino.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway