Aftenposten

På tide med kapitalref­orm

- Anne Siri Koksrud Bekkelund Politisk økonom i Civita

En blågrønn regjering som snakker varmt om gründerska­p og innovasjon, er nødt til å lykkes med å forbedre situasjone­n for gründerbed­rifter i tidlig fase.

Kapitaltil­gang s utvalget, ledet av Aksel Mjøs, la frem sin utredning 1. mars 2018. Utredninge­n gjør det klart at Norge sakker akterut sammenlign­et med andre land når det gjelder vekstselsk­aper. En av årsakene er manglende tilgang på privat risikokapi­tal for nye bedrifter i fasen der de etableres eller skal oppskalere driften.

Tilgang på privat kapital er viktig, spesielt for ganske små selskaper, slik blant andre kollega Mathilde Fasting har skrevet om. Kapitalmar­kedet fungerer ikke tilstrekke­lig godt for bedrifter som er for store til å låne penger av venner og familie, men for små til å få lån i det internasjo­nale markedet.

Tilgangen på risikokapi­tal

Hvorfor mangler risikokapi­talen? En del av svaret kan vaere at Norge har for få private kapitalist­er og investorer, mens det statlige eierskapet er for omfattende. Spesielt peker utvalget på at det private direkte eierskapet i børsnotert­e selskaper er lavt i Norge, mens staten og utenlandsk­e eiere har dominerend­e posisjoner.

Utvalget kommer med en rekke forslag for å bedre tilgangen på risikovill­ig kapital. Å fjerne formuesska­tten er ett av dem. Dette ønsker også Regjeringe­n – i hvert fall for arbeidende kapital – men har så langt ikke lyktes. Videre foreslår utvalget en oppmykning i forvaltnin­gen av pensjonska­pital, hvor muligheten­e for å ta risiko i dag er for strengt regulert.

Utvalget foreslår også å opprette statlige såkalte fond-i-fond-ordninger. Det betyr at staten investerer i private venturefon­d som igjen investerer i bedrifter i oppstarts- og vekstfasen. I dag er det vanlig at staten, gjennom blant andre Innovasjon Norge, investerer direkte i enkeltsels­kaper. Fordelen ved å la de private investormi­ljøene plukke ut selskapene er at de har sterkere incentiver til å velge de rette selskapene. En slik ordning kan også øke tilgangen til kompetent eierskap, som selskaper i tidlig fase har saerlig behov for.

Utvalget var en god start

Oljenaerin­gen vil utgjøre en stadig mindre del av norsk økonomi i årene fremover. Vi er nødt til å finne andre naeringer som kan overta, og de bør helst vaere svaert lønnsomme om vi skal kunne beholde vår velstand og velferd på de nivåer vi er blitt vant til. Skal vi lykkes med det, må vi sikre gode vilkår for å satse nytt og å satse på vekst og skala.

At Regjeringe­n nedsatte kapitaltil­gangsutval­get var en god start, men det gjenstår å se om den vil gjennomfør­e både tidligere løfter og nye forslag som kan gjøre en forskjell.

 ??  ?? Internrevi­sjonen
Internrevi­sjonen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway