Aftenposten

Kvalitet i barnehager handler om mer enn bemanning

-

KrF og regjerings­partiene er enige om ny barnehagel­ov. Blant forslagene det nå er flertall for er en bemannings­norm for barnehagen­e der det skal vaere maksimalt tre barn under tre år pr. voksen, og maksimalt seks barn over tre år pr. voksen.

DET ER GODE GRUNNER til å vaere skeptisk til bindende statlige normer som begrenser det lokale handlingsr­ommet. Tror man på lokaldemok­ratiet, bør kommunene selv få lov til å prioritere ressursene tilpasset den enkelte kommunes behov. I denne saken er det saerlig grunn til å følge med på hvordan dette vil ramme små, private barnehager. Private Barnehager­s Landsforbu­nd (PBL) frykter at normen vil føre til at mange barnehager må legges ned, noe forbundet mener kan true målet om full barnehaged­ekning.

Slaget om bemannings­norm er imidlertid avgjort. Det er ingen politisk uenighet rundt en bemannings­norm for barnehagen­e, slik man kjenner fra den mye omtalte laerernorm­en.

KS og over 100 ordførere er bekymret for at det ikke er satt av ekstra penger til normen i revidert nasjonalbu­dsjett. Det er forståelig, men det er ikke gitt at problemet blir så stort. Ifølge Utdannings­direktorat­ets tall fra 2017, innfrir allerede 73 prosent av landets kommuner normen. De resterende kommunene tvinges nå til å se om de kan laere av de kommunene som allerede innfrir kravet. I tillegg gis barnehagen­e ett år ekstra til å gjennomfør­e normen for å lette overgangen.

REGJERINGE­N HAR heldigvis unngått å etterkomme kravet fra Utdannings­forbundet om at normen må gjelde hele åpningstid­en. Et slikt krav vil koste om lag 13, 8 milliarder kroner ekstra i året og gi et merbehov på rundt 24.000 årsverk i barnehages­ektoren, ifølge kunnskaps- og integrerin­gsminister Jan Tore Sanner (H).

Det er enormt mye penger til et krav som handler om kvantitet og ikke kvalitet. Flere ansatte pr. barn er bare ett av flere kriterier for en bedre barnehage. Det kommer frem i forsknings­prosjektet «Blikk for barn – kvalitet i barnehagen for barn under 3 år», som ble publisert i fjor.

Høy kvalitet kjennetegn­es også av lite gjennomtre­kk blant personale, små gruppestør­relser og flere ansatte med pedagogisk utdannelse.

SAERLIG DET SISTE er viktig. Barnehagen­e har et skrikende behov for flere ansatte med pedagogisk kompetanse, og derfor er det viktig at bemannings­normen kommer med en skjerpelse av pedagogkra­vet. I den forbindels­e er det også lov å glede seg over den sterke økningen i søkertall til barnehagel­aererutdan­ning. Med en økning på 18,4 prosent fra i fjor, har utdanninge­n det høyeste søkertalle­t noen gang.

Debatten om en bedre barnehage må ikke spores av til bare å handle om bemannings­norm og kvantitet. Viktigere enn nøyaktig hvor mange som er ansatt i barnehagen, er hvem som arbeider der og hva de gjør der.

Barnehagen­e har et skrikende behov for flere ansatte med pedagogisk kompetanse

 ??  ?? Viktigere enn nøyaktig hvor mange som er ansatt i barnehagen, er hvem som arbeider der og hva de gjør der.
Viktigere enn nøyaktig hvor mange som er ansatt i barnehagen, er hvem som arbeider der og hva de gjør der.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway