Aftenposten

Texas-politiker skylder på aborter, skilsmisse­r og voldelige dataspill

- KJETIL HANSSEN

Fredag 18. mai kom Dimitrios Pagourtzis (17) til Santa Fe videregåen­de skole i Texas med en Remington hagle og en revolver. Ti ble drept og 13 såret.

Søndag drøftet viseguvern­ør Dan Patrick, en republikan­sk politiker, saken på TV-kanalen ABCs program This Week.

– Vi har nedskrevet verdien av liv gjennom aborter, oppløsning av familier, voldelige filmer og spesielt voldelige dataspill, sa Dan Patrick.

Viseguvern­øren mener problemet har mange sider.

– Det er ikke bare én sak. Vi må se på vår voldskultu­r, vårt voldelige samfunn, vår Facebook, vår Twitter, mobbing mellom voksne og mellom barn. Vi må se på oss selv. Det handler ikke om våpnene, det handler om oss, sa Patrick.

– Våpen stopper forbrytels­er

Han vedgikk at våpen er mer tilgjengel­ig i USA enn i de fleste andre land og påpekte at grunnloven beskytter retten til å eie våpen.

– Våpen stopper forbrytels­er. Folk tar feil hvis de tror at å fjerne våpnene fra samfunnet vil gjøre oss tryggere. Det gir bare dem som er onde, muligheten til å utsette flere for fare, sa han.

I programmet ble han imøtegått av foreldre som har mistet barn i skoleskyti­nger. Fred Guttenberg, i front. Eksperter tror ikke det vil skje etter Texas-drapene.

– Forskjelle­n i Texas er at Det republikan­ske partiet har total kontroll. Selv ikke de unge fra Santa Fe er høyrøstede talsmenn for at våpenlover kan gi barn trygghet, sier Cal Jillson, professor i statsviten­skap ved Southern Methodist University til Associated Press.

Vil ikke høre om politikk

Søndag ble det holdt en minnestund i Santa Fe.

 ??  ??
 ??  ?? Den amerikansk­e biskopen Michael Curry holdt en preken som var langt mer lidenskape­lig enn hva som er vanlig under bryllup i det britiske kongehuset.
Den amerikansk­e biskopen Michael Curry holdt en preken som var langt mer lidenskape­lig enn hva som er vanlig under bryllup i det britiske kongehuset.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway