Aftenposten

Oslo på topp i rangering av rene og sikre byer

- Berlin

Oslo ligger sammen med København og Amsterdam øverst på en Greenpeace-rangering av europeiske hovedstede­rs transports­ystemer. Nederst er Roma.

– Sikre veier og ren luft går hånd i hånd. Studien viser at når du oppgradere­r offentlige kommunikas­joner på en baerekraft­ig måte, får folk også renere luft og sikrere veier, sier Barbara Stoll i Greenpeace.

Rapporten som Greenpeace har laget sammen Wuppertal-institutte­t, rangerer 13 europeiske hovedstede­r på faktorer fra luftkvalit­et til hvor mye offentlig transport koster og bruken av bildelings­systemer.

Versting

Verst av de 13 er bil- og scootergal­e Roma, der 65 prosent av all transport foregår med private motorkjøre­tøyer. Hovedårsak­en til det er billig parkering og dårlig offentlig transport.

Roma er også verst når det gjelder trafikksik­kerhet. For hver 10.000 sykkelture­r er det 110 ulykker, og for hver 10.000 fotgjenger­turer er det 133 ulykker i byen

Roma var også klart verst når det gjelder luftforure­nsning, men det står ikke saerlig bra til i Budapest, Paris eller Moskva heller.

Zürich billigst transport

De tre beste byene, Oslo, København og Amsterdam, får ros for utbredt bruk av offentlig transport, klart markerte og sikre sykkelstie­r og fortauer og renere luft enn gjennomsni­ttet.

Oslo fikk toppkarakt­er for å ha stengt sentrum for privatbile­r, mens København kom på topp for nye tjenester som bildeling og apper for å finne frem i transports­ystemet. Zürich har billigst offentlig transport.

Rapporten skriver at om Roma ønsker å bedre sin stilling, må det gjøres mer for å skille sykler og scootere, og bruk av biler i sentrum må gjøres dyrere. (NTB)

 ??  ?? Greenpeace rangerer Oslo (t.v.) blant de beste og Roma blant de verste byene i Europa.
Greenpeace rangerer Oslo (t.v.) blant de beste og Roma blant de verste byene i Europa.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway