Aftenposten

Utsetter togkonkurr­ansen

- SVEINUNG BERG BENTZRØD

Norske passasjere­r vil dermed tidligst i desember 2020 oppleve å sitte på utenlandsk­drevne tog i Norge.

Så sent som for to år siden hadde samferdsel­sminister Ketil SolvikOlse­n et mål om at dette skulle skje i desember 2018.

I juni skulle det kringkaste­s om NSB fortsatt får kjøre tog på Sørlandsba­nen, Jaerbanen og Arendalsba­nen, eller om et utenlandsk selskap overtar oppdraget.

Nå har Jernbanedi­rektoratet funnet ut at de ikke klarer å ta en avgjørelse om dette innen sommerferi­en. I en kort tekst lagt ut på egne hjemmeside­r tirsdag heter det at direktorat­et «trenger noe mer tid for en forsvarlig gjennomgan­g og vurdering av de innkomne tilbudene».

Flytoget trakk seg

Fristen for å levere anbud på det som kalles Jernbanepa­kke Sør – Sørlandsba­nen, Arendalsba­nen og Jaerbanen (lokalbanen til Stavanger) – gikk ut 1. mars.

Da kunne Aftenposte­n fortelle at Flytoget, som tidligere har vist stor interesse for nettopp Sørlandsba­nen, hadde hoppet av konkurrans­en.

Dette var grunnene til at Flytoget hoppet av:

De får ikke bruke eget materiell.

De får ikke bruke egne salgssyste­mer.

De har ikke tariffordn­inger som er landsdekke­nde, med tanke på å bruke folk som er ansatt i selskapet i dag.

Kontrakten vil gjelde for 8–10 år. Det er lang tid og innebaerer en risiko.

I den aktuelle perioden vil det vaere mye bygging av ny jernbane både ved Kristiansa­nd og Stavanger. Det blir mye buss for tog.

Flytoget var redd for at merkevaren skulle bli svekket.

Punktlighe­t fortsatt feil vei

Avgjørelse­n om jernbanepa­kke Sør kommer i en vanskelig tid for NSB.

Frem til i fjor høst kunne selskapet notere en stadig stigende tilfredshe­t hos sine passasjere­r. Så snudde trenden, og for få dager siden kunne Aftenposte­n fortelle at det kun er én av togstrekni­ngene i landet der kundene er mer fornøyd våren 2018 enn de var høsten 2017: Nemlig Bergensban­en mellom Oslo og Bergen.

Massive forsinkels­er er ifølge NSB selv en viktig årsak til utviklinge­n. Denne statistikk­en blir ytterliger­e forverret når punktlighe­tstallene for uke 20 (uken med 17. mai) nå foreligger.

Den viser at det ikke var én lokaltogst­rekning og ikke én InterCity-strekning på Østlandet som i uke 20 nådde NSBs egne punktlighe­tskrav.

InterCity-strekninge­n på Østfoldban­en, mellom Halden og Oslo, var nede på 44 prosent punktlighe­t. Ingen av lokaltogst­rekningene rundt Oslo nådde 78 prosents punktlighe­t, målt i rushtiden.

Tog til Bergen og Trondheim hadde en punktlighe­t på henholdsvi­s 66 og 63 prosent.

Så sent som 2. pinsedag oppsto nok en gang full stans i togtrafikk­en rundt Oslo, grunnet kommunikas­jonssvikt mellom lokførere og togledere. Selv om problemet ble løst ganske raskt, ble flere titalls tog betydelig forsinket.

Slik forklarer de utsettelse­n

Slik forklarer fungerende sjef for «persontraf­ikkavtaler» i Jernbanedi­rektoratet, Svein Horrisland, det som har skjedd:

– Det har kommet såpass bra med tilbud at vi trenger mer tid på evaluere disse, og igjen gi anbyderne mulighet til å revidere sine tilbud.

– Da blir det for knapt med tid til å fullføre dette før sommerferi­en, sier han.

– Dere har fått aksept fra Samferdsel­sdeparteme­ntet til å gjøre dette?

– Ja, de er orientert, sier Horrisland.

 ?? FOTO: GORM KALLESTAD, NTB SCANPIX ?? I revidert statsbudsj­ett fortalte Regjeringe­n at Norge bestiller 25 ekstra Flirt-togsett. Fra før av er 100 slike satt i drift og flere bestilt.
FOTO: GORM KALLESTAD, NTB SCANPIX I revidert statsbudsj­ett fortalte Regjeringe­n at Norge bestiller 25 ekstra Flirt-togsett. Fra før av er 100 slike satt i drift og flere bestilt.
 ??  ?? Mahmoud Abbas er lagt inn på sykehus tre ganger på få dager.
Mahmoud Abbas er lagt inn på sykehus tre ganger på få dager.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway